Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ξεκαθαρίζει ποιο είναι το casus belli ( αιτία πολέμου) μεταξύ Ρωσίας - τουρκίας.

 


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Επί του παρόντος, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μπορούν να μείνουν στη Μαύρη Θάλασσα για όχι περισσότερο από 21 ημέρες.  Αυτό υπαγορεύει η συνθήκη του ΜΟΝΤΡΕ που διέπει την ναυσιπλοΐα  των ΣΤΕΝΩΝ για τις μη Παραευξείνιες χώρες.

Το φαραωνικό σχέδιο του Ερντογάν να ανοίξει παράλληλο κανάλι με την θαλάσσια οδό του Βοσπόρου επικαλούμενος δήθεν οικολογικούς λόγους μόλυνσης της ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ από τα φουγάρα των πλοίων, αλλάζει τα δεδομένα  της χρονικής παρουσίας των πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ μέσα στην Μαύρη θάλασσα και με ότι αυτό συνεπάγεται για το θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας.

Όμως το κανάλι αυτό που θέλει να διανοίξει ο σουλτάνος δεν θα είναι η μόνη αιτία πολέμου με την Ρωσία.

Η ανάμειξη της τουρκίας τα τελευταία χρόνια  στα Δυτικά Βαλκάνια ανησυχεί τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Ρωσία γιατί βλέπει τον κάθετο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ παραγκωνισμό της από τα σλαβικά φύλα των Βαλκανίων.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τα μεγάλα ανοικτά προβλήματα που έχουμε με την τουρκία στο ΑΙΓΑΙΟ.

Πολλοί θα ήθελαν τώρα μια εμπλοκή μεταξύ Ελλάδος - τουρκίας με σκοπό να μπορέσουν με άνεση να τακτοποιήσουν τα μέτωπα που υποβόσκουν στα ΣΤΕΝΑ ( Μαύρη θάλασσα- Κριμαία), στα Βαλκάνια ( συμφωνίες και αλλαγές συνόρων) και στο Βόρειο Ιράκ - Βόρειο Συρία ( δημιουργία κουρδικής οντότητας). 

 https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας