Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ λίγο πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι φέτος.

 


φώτο ( σχηματίζονται ΣΤΑΥΡΟΙ στα μαρμαροκονιάματα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ) 

"ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ λίγο πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι φέτος."

Είναι μια πληροφορία που δύσκολα μπορεί κάποιος να την διασταυρώσει, ούτε και να δώσει την πηγή της λόγω των τεταμένων πλέον Ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Και το ερώτημα είναι να κρατήσεις αυτήν την πληροφορία σε προσωπικό επίπεδο ή να την μοιραστεί με άλλους;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αυτή η πληροφορία έρχεται από την Κωνσταντινούπολη και έχει να κάνει με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ μέσα στην οποία γίνονται σήμερα,  αλλά και παλαιότερα  γινόταν παράδοξα πράγματα.

Εμείς  φυσικά δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτε από αυτά  και μάλιστα τώρα που ο σουλτάνος την βεβήλωσε και την έκανε τζαμί, αλλά από κάποιες φήμες που αναμεταδίδονται από στόμα σε στόμα.

Κάπου το καλοκαίρι και συγκεκριμένα την Κυριακή στις 2 Αυγούστου του 2020 μάθαμε, ότι ο μουεζίνης  της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ  ονόματι  Οσμάν Ασλάν υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε νοσοκομείο της ΠΟΛΗΣ.

Επίσης πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου του 2021 μάθαμε, ότι παραιτήθηκε και  ο Ιμάμης της Αγίας Σοφίας  Mehmet Boynukalin  επιστρέφοντας στις ακαδημαϊκές σπουδές του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά.

Ας πούμε ότι αυτά τα γεγονότα είναι φυσιολογικά, αλλά όταν συμβαίνουν στον Ιερό Ναό της του ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ και μόνο αυτό  προβληματίζει.

Έτσι στους προβληματισμούς μας αυτούς ήρθε να προστεθεί μια πληροφορία, ότι τις τελευταίες ημέρες ετοίμαζαν την  ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ για να ανοίξει στο Ραμαζάνι που ξεκίνησε.

Παρόλο τα άλλα τζαμιά της ΠΟΛΗΣ υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα λόγω της Πανδημίας, για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ έκαναν εξαίρεση και την προετοίμασαν, ώστε να  ανοίξει.

Και πράγματι την ημέρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη αν και η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στην Τουρκία, δεκάδες πιστοί βρέθηκαν στο εσωτερικό του ναού και παρέστησαν στην πρώτη προσευχή για το ξεκίνημα του ιερότερου μήνα για τους μουσουλμάνους εδώ και 87 χρόνια.  Όλοι αυτοί  εισήλθαν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ για να «προσευχηθούν» σε ένα Ορθόδοξο Ναό  που τα οικοδομικά υλικά του μυρίζουν ακόμη  αγιασμένο λιβάνι.

Τι έγινε τις προηγούμενες  μέρες που καθάριζαν τα συνεργεία  την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ για να ανοίξει για το ραμαζάνι;

Ουσιαστικά εκείνες τις ημέρες παραιτήθηκε και  ο Ιμάμης της Αγίας Σοφίας  Mehmet Boynukalin, όπως είπαμε.

Οι εργάτες που καθάριζαν τους χώρους άκουγαν ακατανόητες  για αυτούς εκφωνήσεις. Στην αρχή τις  πέρασαν για κακή μαγνητοφώνηση ιερών κειμένων τους που αναμεταδιδόταν στο εσωτερικό του χώρου μέσω κάποιας υποβοηθητικής μικροφωνικής εγκατάστασης  και έτσι δεν έδιναν σημασία στο τι ακουγόταν.

Κάποια στιγμή απευθύνθηκαν στην διεύθυνση του μουσείου- σημερινού τζαμιού και όλοι μαζί διαπίστωσαν ότι αυτά τα κείμενα  που ακουγόταν εκείνες τις ημέρες ήταν πανομοιότυπα με τους ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ που εκφωνούνται στους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς.

Φυσικά όλοι τρόμαξαν και πήγαν να δουν τι έπαιζε η μικροφωνική εγκατάσταση, αλλά όπως διαπίστωσαν αυτή ήταν κλειστή.

Μετά παραιτήθηκε ο ιμάμης .

Τώρα τι συνέβη τελικά μόνο ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ γνωρίζει και φυσικά οι πέτρες  και τα μαρμαροκονιάματα της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ που αντηχούν μέχρι και σήμερα το τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ, ο οποίος  είναι ο Εθνικός ύμνος της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ που έρχεται ακάθεκτη στις μέρες μας εις πείσμα πολλών και πρώτα του σουλτάνου που θέλησε να την ακυρώσει πολιτισμικά βεβηλώνοντας την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

ΣΤΩΜΕΝ καλώς