Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

η Ουκρανία κλείνει, ανοίγουν τα Βαλκάνια, τώρα νεκροί στο Κοσσυφοπέδιο.

φωτιά στα Βαλκάνια - Κοσσυφοπέδιο: Ένοπλοι με θωρακισμένο όχημα εισέβαλαν στο μοναστήρι Μπάνισκα – υπάρχουν νεκροί

Σεπτέμβριος 24, 2023. Ελλάδα.
Από το Βαλκανικό Περισκόπιο 
Η Μητρόπολη Raško-Prizren εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι καταδικάζει έντονα την τελευταία επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στο χωριό Μπάϊσκα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Είναι ένα σοβαρό περιστατικό που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της τάξης, της ειρήνης και της τάξης, τονίζει η Μητρόπολη του Raško-Prizren.
Η Μητρόπολη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ομάδα ένοπλων, μασκοφόρους εισέβαλαν με τεθωρακισμένο όχημα στο μοναστήρι και διέρρηξαν την κλειδωμένη πύλη του μοναστηριού.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ομάδα πιστών από το Νόβι Σαντ στο μοναστήρι, με έναν ιερέα, τον ηγούμενο Ντανίλο και τους αδελφούς του μοναστηριού.

Για ασφάλεια, τα αδέρφια του μοναστηριού και οι πιστοί κλείστηκαν στον κοιτώνα, ενώ κλειδώθηκε και ο ναός της μονής.

  «Ένοπλοι μασκοφόροι κινούνται στον προαύλιο χώρο και κατά καιρούς ακούγονται πυροβολισμοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σύγκρουση έγινε μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και μια σερβικής ομάδα ένοπλων Σέρβων, περίπου τριάντα ατόμων, γύρω από το σερβικό μοναστήρι.
Περισσότερα στο ΠΗΓΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 
 Επίσης
Σύφμωνα με μια ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ και ένας ηγούμενος βρίσκονται στο μοναστήρι. Για την ασφάλειά τους, έχουν κλειστεί στο εσωτερικό, αφού οι ένοπλοι «επιτέθηκαν στο μοναστήρι με ένα θωρακισμένο όχημα και μπήκαν δια της βίας».

Οι ταραχές συνεχίζονται από το πρωί, όταν σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και ένας δεύτερος τραυματίστηκε ενώ περιπολούσαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με την Πρίστινα, δέχτηκαν επίθεση από διάφορα σημεία με βαρέα όπλα και χειροβομβίδες. Ο Άλμπιν Κούρτι έκανε λόγο για «εγκληματική και τρομοκρατική» επίθεση, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι παρέχει οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη «στο οργανωμένο έγκλημα».
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει στις 20.00 απόψε για «να αποκαλύψει όλα τα ψέματα του Άλμπιν Κούρτι που δημιουργεί χάος και κόλαση» στο Κόσοβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε, με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «τη φρικτή επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας στο Μπάνισκο, στο βόρειο Κόσοβο», προσθέτοντας ότι «οι υπεύθυνοι πρέπει να δικαστούν».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ