Φωνάζει ο ΘΕΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ "ξυπνήστε τὸ γὰρ μυστήριον ἤδη ἐνεργεῖται τῆς ἀνομίας"
ΑΡΘΡΑ του Δρ. Κωνσταντίνου Βαρδάκα Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι το τέλος του μεγάλου παιδαγωγικού κανόνος του Ελληνικού Ορθόδοξου Γένους. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η πραγματικότητα της επανεκκίνησης της συναλληλίας, του φιλότιμου και της αρχοντικής λεβεντιάς. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η αναστήλωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στην σωστή αποστολική του πορεία.
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ : " Σε συναγερμό έχει τεθεί η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την έκρηξη με έναν νεκρό και μια γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη, στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, στους Αμπελοκήπους. Η αρχική εκτίμηση ότι η έκρηξη θα μπορούσε να είχε προκληθεί από διαρροή αερίου διαψεύστηκε πολύ γρήγορα, αφού δεν υπήρξαν ευρήματα που να συνηγορούν προς αυτή την εκδοχή.
ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΆ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ.
ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ..ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ : Το νέο λιμάνι του Πόρτο Ρομάνο στο Δυρράχιο στοχεύει να γίνει βάση του ΝΑΤΟ. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπελίντα Μπαλούκου, κατά την ομιλία της που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο της Μεσογειακής Ακτοφυλακής, είπε ότι οι επενδύσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας όπως τα λιμάνια είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.
Η Μπαλούκου είπε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες για την κατασκευή του Νέου Λιμανιού στο Δυρράχιο...
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ένα νέο λιμάνι κατασκευάζεται στην Αυλώνα, μια άλλη πολύ στρατηγική περιοχή τόσο για τον τουρισμό όσο και για την ασφάλεια.
«Θα ανέφερα και ένα άλλο λιμάνι, που χτίζεται στο μεταξύ στην πολύ στρατηγική περιοχή, θα έλεγα, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την εθνική ασφάλεια της Αυλώνας. Το λιμάνι του Τρίπορτ, άλλοτε αλιευτικό λιμάνι, που μετατρέπεται σε σύγχρονο, σημαντικό εμπορικό λιμάνι, όπου θα ενσωματωθούν μια σειρά από διαδικασίες ναυτιλιακής βιομηχανίας, ή ακόμα και άλλες εμπορικές θαλάσσιες μονάδες που θα εκτείνονται σε όλη την αλβανική ακτή», είπε η Μπαλούκου.
Περισσότερα στο https://echedoros.blog/
" αυτό που θα ζήσετε δεν θα είναι ένας απλός εφιάλτης αλλά μια καθημερινότητα που θα επιδεινώνεται συνέχεια” και ο ΑΓΙΟΣ επιβεβαιώνεται συνέχεια"
ΠΟΛΕΜΟΣ - ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΚΕΣ - ΠΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ
Μας προειδοποίησε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης ο άγιος γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης (στην φώτο με την γερόντισσα Μακρίνα της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Πορταριά του Πηλίου)
ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟΣΤΑΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΨΩΝΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ.
ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ - ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΑΜΕ.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ;
ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ.
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΕΛΕΓΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: "προσέξτε να μην σφραγιστείτε δίχως να το καταλάβετε"
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
"ΕΥΓΕ" ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
" γήπεδο η Παλαιστίνη ,τάφος τους η Νεκρά Θάλασσα" αυτό προφήτεψε ο Άγιος Παϊσιος πριν δεκαετίες, αυτό ζούμε και στην Νεκρά θάλασσα θα χωρέσουν πολλοί στρατοί ισχυρών για να τους δείξει ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ πόσο ανίσχυροι είναι , αλλά και να τους βγάλει έξω από το πλάνο της Ιστορίας γιατί "Ζει ο ΘΕΟΣ της Ειρήνης της πάντα νουν υπερέχουσας" - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Τα θαύματα δεν είναι να τα κρατάμε για τον εαυτό μας, αλλά πρέπει να τα λέμε προς Δόξα Άγιου Θεού, ειδικά στις μέρες μας
ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ "Ήρθε το βράδυ όταν κοιμόσασταν, άνοιξε μια τρύπα στο κεφάλι μου, φύσηξε μέσα και έγινα καλά μαμά! "
Παραθέτουμε αυτολεξεί την ευχαριστήρια επιστολή που δέχτηκε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά αρχιμ. Παντελεήμων Κορφιωτάκης από …
τον ευγνώμωνα πατέρα του οποίου ο ΆγιοςΣ Λουκάς θεράπευσε το παιδί. Ηράκλειο, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 Προς – τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης &"" Καμπανίας κ. κ. Παντελέημονα – τον Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Άγιε Βεροίας και Άγιε Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά καλημέρα σας και έτη πολλά. Σήμερα για την ταπεινότητα και την ελαχιστότητα μου είναι μια μεγάλη ημέρα, μια μέρα χαράς και ευλογίας διότι σεις Άγιε Βεροίας μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας.
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ Ο ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
Η αναξιότητα μου δυσκολεύεται να βρει από μόνη της την δύναμη και το κουράγιο να σταθεί έμπροσθεν του Αγίου Θεού μας, της Μητέρας του Χριστού και Κυρίας όλων μαςΣ αλλά και έμπροσθεν του Τιμίου Λειψάνου του δικού μας Αγίου, του Αγίου της καρδιάς μας και προστάτη της Οικογένειας μου, του Αγίου Ενδόξου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας του Ιατρού και Θαυματουργού όχι μόνο να ζήτησω κάτι αλλά ακόμη και για να τους ευχαριστήσω για όσα πλουσιοπάροχα και ανιδιοτελή μου έχουν προσφέρει.
λοιπόν την αγάπη σας, να το πράξετε εσείς για μένα, σεις που δικαίως μπορείτε να σταθείτε ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου και να γίνετε «μεσίτες» και πρεσβευτές των αιτημάτων μας. Θα ήθελα να σας ζητήσω εκ των προτέρων συγνώμη για τυχόν λάθη ή και παραλείψεις στην επιστολή μου οφειλόμενα μόνο στην άγνοια και την αφέλεια που διακρίνει τους ανθρώπους όταν προσπαθούν να μιλήσουν για τον Θεό και τους Αγίους Του.
Δεν είμαι θεολόγος ούτε γνωρίζω την επιστήμη της Θεολογίας και το τυπικό μιας τέτοιας επικοινωνίας.
Θα πρέπει να σας μεταφέρω όμως ότι στην ζωή μου προσπαθώ να αντιληφθώ και να εφαρμόσω έναν κλάδο της επιστήμης της Θεολογίας που ίσως να μην περιλαμβάνεται στους επίσημους κλάδους της αλλά θεωρώ ότι για μας τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας, την «Βιωματική»Θεολογία». Αυτά δηλαδή που διδαχθήκαμε από το σπίτι μας, το σχολείο και την ενεργό συμμετοχή μας στην ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Ο λόγος για τον οποίο αναζήτησα – και σεις το πράξατε – να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας, είναι για να σας μεταφέρω και δια του σεπτού σας προσώπου και των δικών σας χειλέων να γνωστοποιηθεί όπου εσείς κρίνετε σκόπιμο του βιώματος της ενεργού και καθημερινής παρουσίας του Αγίου Λουκά στην ζωή μου και κυρίως της οικογένειάς μου. Είμαι παντρεμένος με την Ειρήνη από το 2009 και το 2011 μετά από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε δια της μεθόδου της εξωσωματικής να μας δώσει ο Θεός 2 αγοράκια δίδυμα τον Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη που σήμερα είναι 4,5 ετών. Είχαμε -αλλά και έχουμε- αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Επανοσήφη Ηρακλείου και ο Ηγούμενος της π. Βαρθολομαίος να αποτελεί για μένα και την γυναίκα μου τον πνευματικό μας πατέρα ο οποίος πλουσιοπάροχα και με μεγάλη αγάπη προσπαθεί και μας νουθετεί πάντοτε ώστε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να χτίσουμε σωστά την οικογένειά μας
Το ένα μας παιδί ο Γιάννης είναι ένα παιδάκι που όταν ήταν ακόμη έμβρυο περίπου στην 30η εβδομάδα της κύησης, έπαθε ουσιαστικά εγκαφαλικό επεισόδιο και γεννήθηκε με βαριά εγκεφαλική παράλυση όπως αναφέρει και έγγραφο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και Αριστερή Ημιπληγία. Η δε διάγνωση και η πρώτη μας επαφή με τους γιατρούς άρχισε από τον Μάϊο του 2012 όταν ήταν 5 μηνών.
Ο μικρός τότε δεν είχε την δυνατότητα να σηκώσει το αριστερό του χέρι και όλη του η αριστερή πλευρά ήταν ουσιαστικά αμέτοχη σε όλα. Αρχίσαμε τότε λοιπόν άμεσα να ψάχνουμε λύσεις για την θεραπεία του αφήνοντας πίσω μας τις μεμψιμοιρίες και όλα εκείνα τα μοιρολατρικά κατάλοιπα του παρελθόντος, σαν να από κάπου να πήγαζε η δύναμη αυτή και φτάσαμε σε μία γιατρό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης η οποία αποτελεί για μας έναν πραγματικό συνάνθρωπο την κ. Παπαβασιλείου Αντιγόνη.
Πριν πάμε στην Αθήνα την πρώτη φορά για την διάγνωση και την οργάνωση της διαδικασίας της παρέμβασης που θα κάναμε στο παιδί, αποφασίσαμε με την γυναίκα μου να μισθώσουμε αυτοκίνητο και αυθημερόν μαζί με τα παιδιά μωρά τότε να πάμε και να βρούμε κάπου λίγο έξω από την Βέροια το Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά και να προσκυνήσουμε το Λείψανο του μέχρι λίγο πριν αγνώστου για μας Αγίου Λουκά του Ιατρού για τον οποίο μας μίλησε ο πνευματικός μας ο οποίος μας είχε δώσει ένα εικονάκι του Αγίου Λουκά για να το βάλουμε στην κούνια του Γιάννη όταν ήρθε στο σπίτι μας για να μας διαβάσει την ευχή του Οκταημέρου.
Πράγματι λοιπόν φτάσαμε μεσημέρι στην Μονή και ζητήσαμε από έναν πατέρα που ήρθε να μας ανοίξει για να προσκυνήσουμε τον Άγιο Λουκά και να ξαναγυρίσουμε στην Αθήνα γιατί το βράδυ αναχωρούσε το καράβι για την Κρήτη.
Στον πατέρα της Μονής δεν αναφέραμε τίποτα για τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο κάναμε το ταξίδι αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι δεν ξέραμε μέσα μας και οι 2 αν έχουμε τέτοιο «θράσος» να ζητήσουμε την βοήθεια του Αγίου.
Όμως όταν εμφανίσθηκε μπροστά μας η Ιερή Λειψανοθήκη, ο Γιάννης 5 μηνών τότε, άπλωσε το αριστερό του χέρι και μαζί με το δεξί, αγκάλιασε το Λείψανο του Αγίου και ήταν σαν να αγκάλιαζε τον ίδιο τον Άγιο.
Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι όχι μόνο σαστίσαμε αλλά ίσως αυτό να έγινε αντιληπτό και στον μοναχό που κρατούσε το Λείψανο, διότι «τρομάξαμε». Γυρίσαμε στην Αθήνα, και η γιατρός μας πληροφόρησε ότι το παιδί κανονικά δεν θα έπρεπε να κουνά το χέρι του σύμφωνα με τις εξετάσεις που έβλεπε και ίσως να έχει και θέμα με την βάδιση αν περπατήσει. Δεν μπορώ να περιγράψω τι αισθανθήκαμε εκείνη την ώρα.
Ήταν μία εκδήλωση της αγάπης του Αγίου; Η απορία μας αυτή ως ανθρώπινη σκέψη σκίασε όλο μας το ταξίδι της επιστροφής και αποταθήκαμε στον πνευματικό μας για να μας βοηθήσει. Σαφώς ήταν η εκδήλωση της παρουσίας του Αγίου Λουκά στο παιδί μας πράγμα που ήταν για μας αδιανόητο όχι γιατί δεν μπορούσε να το πράξει ο Άγιος, αλλά γιατί εμείς δεν ήμασταν άξιοι να το ζήσουμε.
Από τότε αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τον Άγιο, τι ήταν, που έζησε, την αγάπη του για την επιστήμη του, την επιτυχία των χειρουργικών του επεμβάσεων κυρίως στο κεφάλι αλλά προπάντων για την αγάπη του προς τα παιδιά. Από τότε που μάθαμε για τον Άγιο αυτό αμέσως έγινε ο Άγιος του Σπιτιού μας, ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΜΑΣ όπως τον αποκαλούνε και τα παιδιά μου και τον έχουν πάντα δίπλα από το κρεβάτι τους.
Μας ξαναδόθηκε η ευκαιρία να παραστούμε και μία ακόμη φορά, μία Τρίτη στην παράκληση που τελείται στο Μοναστήρι σας και είδαμε με τα μάτια μας την έντονη εκδήλωση της αγάπης του κόσμου αλλά και τον λαμπρό και περικαλλή Ναό του τον οποίο ετοιμάζετε.
Πέρασαν τα χρόνια σιγά σιγά και με την ευλογία του Αγίου Γεωργίου μας και του Αγίου Λουκά, ο Γιάννης εξελίσσεται σε ένα περιστατικό που στα μάτια αυτών που δεν γνωρίζουν το πρόβλημά μας, δυσκολεύονται να το δουν.
Πάει κανονικά στο σχολείο του, τρέχει, παίζει, γράφει και μιλάει όπως σχεδόν ο αδελφός του έχοντας στην ηλικία αυτή μάθει όλο το τροπάριο του Αγίου απ᾽ έξω και ψάλλοντας το αρκετά συχνά. Τα 4 αυτά χρόνια βέβαια και μεις με την σειρά μας ασχολούμαστε με την αποθεραπεία του, τις φυσικοθεραπείες του τις εργοθεραπείες του σε καθημερινή βάση και ό,τι άλλο μπορούμε ανάλογα και με τις δυνατότητες μας.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Γιάννης όμως εμφάνισε το πρώτο του επιληπτικό επεισόδιο όντας σε κρίση επί 40 λεπτά, γεγονός που γι᾽ αυτούς γνωρίζουν αποτελεί μια πολύ μεγάλη κρίση – status «Ε» και τον μετέφερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου χωρίς αισθήσεις και ετοιμοθάνατο. Κατάφερα και βρήκα το κουράγιο να τρέξω γρήγορα για να το σώσω παρακαλώντας μέσα μου τον Άγιο Λουκά και τον Άγιο Γεώργιο να βάλουν το χέρι τους.
Το παιδί εισήχθη αμέσως στην Μονάδα σε βαθιά καταστολή ώστε να αντιμετωπιστεί το περιστατικό και περιμέναμε αν συνέλθει να δούμε τι επιπτώσεις που θα άφηνε η κρίση αυτή στο παιδί, την κίνησή του ή και την ομιλία του κλπ. Εκείνο το βράδυ ήταν ατελείωτο, ο Θεός να μην το δώσει σε κανέναν, κάτσαμε στο προσκεφάλι του αμίλητοι και γω και η γυναίκα μου και απλά περιμέναμε.
Δεν ανταλλάξαμε εκείνο το βράδυ ούτε μία κουβέντα παρά μόνο σκέψεις ικεσίας για τα παιδιά μας τόσο για τον Γιάννη όσο και για τον Κωνσταντίνο που είδε το περιστατικό να εξελίσσεται μπροστά του και το σοκ ήταν δυνατό και γι᾽ αυτόν.
Την επομένη ημέρα που ο Γιάννης συνήλθε από την καταστολή και ανταποκρίθηκε άψογα στην διαδικασία ουσιαστικά της ανάνηψης, στρεφόμενος στην μητέρα τους της λέει: – Πες του τώρα να φύγει μαμά, έγινα καλά… – Σε ποιόν να πω παιδί μου να φύγει; Του μπαμπά; Γιατί; – Όχι μαμά ο μπαμπάς να κάτσει, ο Άγιος Λουκάς να φύγει!!! – Πού είναι; – Κάθεται εκεί στην πολυθρόνα, δεν τον βλέπεις; …
Ήρθε το βράδυ όταν κοιμόσασταν, άνοιξε μια τρύπα στο κεφάλι μου, φύσηξε μέσα και έγινα καλά μαμά! Αυτό ήταν όπως θα μπορείτε να καταλάβετε για μας μια «κεραμίδα», τρομάξαμε τόσο που δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους.
Ο Γιάννης σηκώθηκε την άλλη μέρα, και απλά συνέχισε όλες τις δραστηριότητες του όπως τις έκανε και πριν το επεισόδιο.
Βιώσαμε λοιπόν και πάλι, την ζωντανή παρουσία του Αγίου Λουκά στην ζωή μας. Όλα αυτά που σας περιέγραψα, είναι για μας η απόδειξη της δύναμης της προσευχής του γέροντος μας, της Αγάπης του Θεού και των Αγίων Λουκά και Γεωργίου αλλά και της οικονομίας τους.
Όλα γίνονται για έναν και μοναδικό λόγο την επιβεβαίωση της παρουσίας τους. Δοξάζω Σεβασμιότατε το όνομα του, προσκυνώ νοερώς το λείψανο του και τον παρακαλώ πάντοτε να είναι κοντά στα παιδιά μου. Εγώ δεν ξέρω αν είμαι ικανός να το βιώσω αυτό όμως παρακαλώ να έχουν την ευχή του αυτά.
ΠΗΓΗ https://edition.cnn.com/world/live-news/israel-iran-palestine-gaza-war-10-30-24-intl-hnk/index.html
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
On October 14, 1957, a little known disaster occurred in the Spanish city of Valencia. When I first moved to Valencia in 2005, I heard the story of the Turia (the Valencia river) flooding the city in the 50’s. Now, the city has the beauty of a park in place of the dry riverbed. Years after I first moved to Spain, I decided to research the event in more depth (excuse the pun), and it is the backdrop for my second Secrets of Spain novel, Vengeance in the Valencian Water (out Jan. 2014).
In my first book of the series, Blood in Valencian Soil, Cayetano, a bullfighter from Madrid and Luna, a bike mechanic from Valencia, team up to find the burial-place of a murdered Republican soldier and his involvement with an International Brigade nurse, who disappeared from Cuenca in 1939. The second book of the series, while on the search for more civil war mass graves, Cayetano’s Falange member grandfather, José, is forced to tell his story of survival during the Valencian flood which changed his life forever.
The Turia wasn’t always a flowing torrent of water. While there has been recorded flood records since the 1300’s, the riverbed spent most of its time dry, where people would walk to the tiny stream, to wash their clothes. Shack houses sprung up in the riverbed. Sales of animals were held down in the riverbed. It was not a year round flowing river. Serious floods had happened every century the modern city was based against the Turia, the most recent in only 1949 when several dozen people drowned. Even so, they were unprepared for October 1957.
Before you read on, here is the link to a documentary made in 2007 by Valencia University, with radio reports, video footage and eyewitness accounts of the flood. It’s all in Spanish, but if you don’t speak the language, you could just mute the sound and watch the video if you want, you will get the idea. Floods pretty much speak for themselves.
Each October, rain comes to the Valencia region, not so much in the city area, but in the surrounding plains and mountainous area that separates the city from inland Spain (If you’re new to this area, Valencia is both a city and a province of Spain. Just a heads-up). The rainfall surges during this change in autumn, onto land that is very dry after a long year without much rain. On Saturday 12 October, 1957, the heavens opened up over Valencia city, in conjunction to the torrential rains in surrounding villages in the Turia (plains around the city) region. On the morning of Sunday 13 October, Las Provincias newspaper noted that the outlying towns of Lliria, Segorbe, Chelva, Requena and Buñol had received rainfall of 500 millimetres in only two days. The Barranco del Carraixet and Palancia rivers north of the city, and the Magre river to the south, along with the Turia river through than ran Valencia city had all risen, but said there was no reason to worry. The rain began to die down in the city, and by late evening, had stopped completely. What the people of Valencia didn’t know was the immense torrent that was gushing its way down the Turia river towards them.
At around 9.30pm, an emergency call came through from the towns of Pedralba and Vilamarxant, 40 kilometres from Valencia, announcing that both towns had been flooded by a deluge of water as the river swelled beyond breaking point. At 11pm, an alarm sounded in the city, notifying all Guardia Civil and Police to be on alert, as the flood was heading directly towards the populated city.
Just after midnight, with the absence of rain, the river continued to swell, and logs and debris began floating through the city, blocking the bridges that connected the two sides of Valencia. Alarms sounded to alert people, and messengers knocked on doors in the El Carmen and Campanar areas, both the closest barrios on each side of the river’s edge. Radio messages went out with a flurry as police rushed to warn people of impending water. Soon after, the first waves began crashing over the edge of the riverbed, instantly flooding the flat streets on both sides, just as the torrential rains returned. In one hour, the water height pouring against the central city was between one to two metres and rising, cutting people off from any escape in the dark. More than 1000 cubic metes of water per second flowed into the streets, reaching over two metres in some areas. The Manises Dam at the edge of the city rose to seven metres above normal height as the river tripled its width and swallowed up much of the city and surrounding area. All water, power and phone connections were swamped and collapsed under the water. Reports say manhole covers exploded into the air followed by a violent shot of muddy water as the water took the city one street at a time.
(If you don’t speak Spanish – blue: river, green: populated flooded farming areas, purple: city/town flooded, grey: not flooded populated areas. Notice the tiny safe area in the centre of the disaster zone?)