Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ξαφνικά ο Αναστάσιος έπαθε κάποια κρίση κι έχασε τα λογικά του, κάπως σαν και εμάς σήμερα...

Η 1η Φεβρουαρίου είναι μέρα ξεχωριστή για το Ναύπλιο. Ημέρα επίσημης αργίας, αλλά και μεγάλης εορτής, διότι εορτάζει ο προστάτης της πόλεως, ο Άγιος Νεομάρτυς Αναστάσιος. Ο νεαρός μάρτυρας του Χριστού έζησε και μαρτύρησε στο Ναύπλιο και γι’ αυτό οι κάτοικοί του ιδιαιτέρως τον τιμούν και τον ευλαβούνται.

Ο Αναστάσιος γεννήθηκε στο Ναύπλιο κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν έξυπνος και ταλαντούχος, με ιδιαίτερο χάρισμα στη ζωγραφική. Κι επειδή από μικρός αγαπούσε πολύ τον Χριστό και τους Αγίους της Εκκλησίας, θέλησε να ασχοληθεί με την Αγιογραφία. Μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους της αγιογραφίας, όπως ήταν οι αδελφοί Δημήτριος και Γεώργιος Μόσχου, ενώ επισκέφθηκε και το Άγιον Όρος, για να μελετήσει τις τοιχογραφίες σε διάφορες Ιερές Μονές και να βελτιώσει την τεχνική του.

Εκείνο τον καιρό ξέσπασε ο Ενετο-τουρκικός πόλεμος στην Κρήτη (1645-1669), γεγονός που πυροδότησε το φανατισμό των Οθωμανών, ο οποίος μεταδόθηκε και στο Ναύπλιο, λιμάνι σε καίρια θέση που χρησίμευε ως βάση για ανεφοδιασμό των τούρκων. Στο μεταξύ ο Αναστάσιος είχε αρραβωνιαστεί με μία κόρη χριστιανών. Δυστυχώς όμως η κοπέλα αυτή φάνηκε απρόσεκτη στη ζωή της και προκλητική και γι’ αυτό ο Αναστάσιος δεν θέλησε να προχωρήσουν. Έτσι διέλυσε τον αρραβώνα τους. Το γεγονός αυτό ερέθισε τους γονείς της κοπέλας, οι οποίοι πήραν απόφαση να εκδικηθούν τον νέο που απέρριψε την κόρη τους.

Τυφλωμένοι από τον πληγωμένο εγωισμό τους κατέφυγαν σε κάποιο μάγο και του ζήτησαν να βλάψει τον Αναστάσιο. Έτσι ο διάβολος βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον αγνό αυτό και πιστό νέο, ο οποίος ήταν πρότυπο αρετής και χριστιανικής ζωής. Ξαφνικά ο Αναστάσιος έπαθε κάποια κρίση κι έχασε τα λογικά του. Άρχισε να τριγυρνά στους δρόμους και να φωνάζει ασυνάρτητα λόγια. Τότε κάποιοι τούρκοι βρήκαν ευκαιρία, του φόρεσαν ένα άσπρο σαρίκι και χωρίς καλά – καλά να το καταλάβει τον έκαναν μωαμεθανό.

Αργότερα όμως, με τη βοήθεια του Θεού, συνήλθε ο Αναστάσιος και είδε με έκπληξη τα τούρκικα ρούχα που του είχαν φορέσει. Πέταξε αμέσως από πάνω του το σαρίκι και άρχισε να φωνάζει μπροστά στους τούρκους: «Εγώ χριστιανός ήμουν, χριστιανός είμαι και χριστιανός θέλω να είμαι!». Την ίδια στιγμή τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο δικαστήριο. Πάλι όμως επανέλαβε με θάρρος την ομολογία του. Ο δικαστής προσπάθησε να τον μεταπείσει και με κολακείες και με απειλές, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο νεαρός αθλητής του Χριστού έλεγε με παρρησία: «Δεν αρνούμαι τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύω και τον προσκυνώ ως Δημιουργό και Σωτήρα μου. Τη δική σας την πίστη δεν την χρειάζομαι …». Στο άκουσμα αυτών των λόγων ο κριτής διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Ωστόσο πριν προλάβουν να τον αποκεφαλίσουν ο τουρκικός όχλος εξαγριωμένος έπεσε με μανία πάνω του. Άλλοι με ξύλα, άλλοι με ξίφη κι άλλοι με μαχαίρια κτυπούσαν και κατατρυπούσαν το σώμα του μάρτυρα μέχρι που ξεψύχησε κι έλαβε το μαρτυρικό στεφάνι. Ήταν 1η Φεβρουαρίου 1655.

Ο άγιος νεομάρτυρας Αναστάσιος εικονίζεται συνήθως βαστώντας ένα κλαδί ελιάς, διότι σύμφωνα με την παράδοση το σημείο, όπου μαρτύρησε, βρίσκεται δίπλα σε μια υπεραιωνόβια ελιά στην πλατεία Παναγιάς, στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου. Το ιστορικό αυτό δέντρο, κάτω από το οποίο δίδασκε και ο μεγάλος ιεροκήρυκας του Ναυπλίου Ηλίας Μηνιάτης, διατηρείται μέχρι σήμερα και μαζί με το μνημείο που έχει στηθεί δίπλα του υπενθυμίζουν τη γενναία άθληση του Αγίου και αποτελούν πηγή εμπνεύσεως για τους ευλαβείς προσκυνητές.

Μεγάλη ευλογία για το Ναύπλιο είναι και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια απέκτησε Ναό προς τιμήν του προστάτου της πόλεως αγίου Αναστασίου. Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός, που κτίστηκε με την πρωτοβουλία και την ανύστακτη φροντίδα του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1995 και πλέον δεσπόζει στην είσοδο της πόλεως ως σημείο της προστασίας του Αγίου.

Ο άγιος Αναστάσιος, ο οποίος δέχθηκε σκληρή την επίθεση του πειρασμού, αλλά την αντιμετώπισε με πίστη και ανδρεία, έλαβε χάρη από τον Θεό για να βοηθεί και όλους τους πιστούς που ζητούν τη βοήθειά του. Ας παρακαλούμε λοιπόν κι εμείς τον «της πόλεως Ναυπλίου ένδοξον φρουρόν», για να μας περιφρουρεί από κάθε επιβουλή του πονηρού και να μας κρατά σταθερούς στην πίστη και την αγάπη του Χριστού.

είπε " στον θρόνο του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ υπάρχουν οι όσιοι, οι μάρτυρες, οι ομολογητές και οι Έλληνες πιλότοι των χρόνων της βαρβαροκρατιας" ΓΕΡΟΝΤΑΣάφθαρτο το σκήνωμα του Μακαριστού Σέρβου Πατριάρχη Παύλου - μετά τόσα χρόνια κατά την εκταφή του.

Φώτο πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ
Μεγάλη Δευτέρα του 1998 περιμέναμε την έναρξη της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ.
Η Μητρόπολη γέμιζε με επίσημους και ο πιστός λαός ήταν έξω στα πλαϊνά σκαλοπάτια.
Αίφνης βλέπω ένα ασκητικό γεροντάκι να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της Μητρόπολης από το πλάι και να το συνοδεύει ένας νέος κληρικός.

Το πρόσωπο του ασκητή έλαμπε.
- για δες είπαμε μέσα μας κατέβηκαν και ασκητές να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ
Αμέσως προστρέξαμε και λάβαμε την ευχή του.
Μας απάντησε με ολοκάθαρα Ελληνικά.
Σε λίγο οι γύρω μου είπαν:
- ξέρεις ότι μόλις έλαβες ευχή από τον Πατριάρχη της Σερβίας Παύλο.

" Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε την λεπτομέρεια από την ταφή του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας Παύλου.

Στην δεύτερη την Αφθαρσία μετά την εκταφή του ύστερα από 10 χρόνια!

Η Μοναδική διαφορά βλέπετε ποία είναι ;

Ότι μετά την εκταφή κρατάει τον Τίμιο Σταυρό σφιχτά και ψηλά!!!" 


Μετά ένας Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος που τον γνώριζε μας είπε:
- κάθε μέρα σηκωνόταν στις 4 το πρωί και λειτουργούσε 
- ένας σοβαρός λόγος ήταν γιατί η Σερβία βγαίνοντας από τον ολοκληρωτισμό σαρωνόταν από τον σατανισμό και την μαγεία.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΙ...
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

" μακάρι να δείτε πόσοι Άγιοι κυκλοφορούν ανάμεσα σας και ιδρώνουν για εσάς τούτες τις ώρες που βγήκαν στα παζάρια οι δαίμονες" ΓΕΡΟΝΤΑΣ


 

" Πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς"

 


"...Πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας.

Πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του.
Πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς
Πετάω για τον ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του.
Πετάω για τον δάσκαλο που πληρώνει από την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας.
Για αυτούς πετάω.
Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή.
Ούτε αυτοί ,ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες γιορτές και Κυριακές, γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου.
Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους, ζουν για μια στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση .
Πετάω για την ΕΛΛΑΔΑ."
Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

ΕΚΤΑΚΤΟ - Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης


 

κλαίω για αυτή την χώρα που με τόσους "αγγέλους", αδυνατεί να πετάξει... υπάρχει και απάντηση

Φώτο από την Φιλιππια Βενετσάνου 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  " ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΘΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ" 

Από Tasos Papakostas ( μας εστάλη μέσω μηνύματος )

" Δεν κλαίω όσους παίρνουν ανηφοριές!
Δεν κλαίω τον Παλληκαρίδη!
Δεν κλαίω τον Καραθανάση, τον Γιαλοψό, τον Βλαχάκο!
Δεν κλαίω τον Σολωμού!
Δεν κλαίω τον Ισαάκ!
Δεν κλαίω τον Σιαλμά!
Δεν κλαίω τον Ηλιάκη!
Δεν κλαίω τον Κατσίφα!
Δεν κλαίω τον Μπαλταδώρο!
Δεν κλαίω τον Τουρούτσικα!

Μόνο κλαίω για αυτή την χώρα που με τόσους "αγγέλους", αδυνατεί να πετάξει...

Δεν κλαίω για όσους φεύγουν τυλιγμένοι με την Γαλανόλευκη!

Κλαίω για εκείνα τα παιδιά που την κρατούσαν, μπαίνοντας στον ναό για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, σαν να 'ταν ψαροκάλαμο...

Δεν κλαίω όσους πεθαίνουν για την ελευθερία!
Κλαίω γι' αυτούς που είναι ανυποψίαστοι, αμέθεκτοι...

Είναι κι εκείνος ο Ινδιάνος με τα σχιστά μάτια, που, σαν άλλος Χριστόδουλος, εκλιπαρεί: "μην πληγώνετε την Ελλάδα, μη βάζετε νερό στο κρασί, Στώμεν Καλώς"...
"Εμείς κοιτάζουμε προς την Ελλάδα, δεν ξέρω όμως που κοιτούν οι Έλληνες"...

Πόσους ήρωες, πόσους αγίους, πόσους "αγγέλους" χρειάζεσαι Ελλάδα, για να κοιτάξεις προς τα πάνω;" 
(Από Tasos Papakostas ) μας εστάλη μέσω μηνύματος 

Bloomberg: Η Δύση εμπλέκεται απερίσκεπτα στον πόλεμο στην Ουκρανία - ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ


Γερμανικά άρματα μάχης έτοιμα να αποσταλούν στην Ουκρανία / Φωτογραφία αρχείου: AP

Τους κινδύνους στην παγκόσμια πολιτική, λόγω των στρατιωτικών δεσμεύσεων Ευρώπης και ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρέπει να αναγνωρίσουμε γρήγορα, χωρίς αυταπάτες ή ευφημισμούς, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Παρά τον σχεδόν έναν χρόνο σκληρών οικονομικών κυρώσεων και σοβαρών αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία δεν φαίνεται έτοιμη να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου. Αντίθετα, η απάντησή της ήταν να κινητοποιήσει επιπλέον στρατεύματα και να πλήξει την πολιτική υποδομή της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω, και με περισσότερο μένος, την κατάσταση, ως απάντηση στην απόφαση της Δύσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Απούσα η δημόσια συζήτηση για τις αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ https://www.iefimerida.gr/kosmos/bloomberg-polemo-oykranias-dysi-rosia-kindynos

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΜΟΣΧΑ πριν λίγο : " Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΩΝΙΈΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;" ετοιμασία της Ρωσίας για αυτό


Κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Ιανουάριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την ανάγκη για συνεχή ανάλυση της εμπειρίας του ρωσικού στρατού στη Συρία και την Ουκρανία, προκειμένου να είναι σε θέση να υπολογίσει ανάλογα τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συντάκτης Ντμίτρι Σουντάκοφ


Το 2023, ο ρωσικός στρατός θα λάβει υπερσύγχρονους στρατηγικούς πυραυλοφορείς, εκτοξευτές με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και νέα φορητά όπλα.

Στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160M

Το 2023, η αεροπορία μεγάλης εμβέλειας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων θα λάβει τρία βομβαρδιστικά Tu-160M. Το πρώτο στρατηγικό πυραυλοφόρο Tu-160M, το οποίο συναρμολογήθηκε στη Ρωσία στο σύνολό του, απογειώθηκε για την παρθενική του πτήση τον περασμένο Ιανουάριο. Ένα άλλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος White Swan απογειώθηκε μετά τον εκσυγχρονισμό τον ίδιο μήνα.

Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με νέα αεροηλεκτρονικά συστήματα , καθώς και κινητήρες NK-32-02. 

Η βασική έκδοση του αεροσκάφους με τέσσερις κινητήρες και μεταβλητή πτέρυγα σάρωσης μπορεί να μεταφέρει έως και 45 τόνους ωφέλιμου φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Kh-101 και Kh-555. Το Tupolev Tu-160 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα έως και 2.230 χιλιόμετρα την ώρα.

Πυρηνικό υποβρύχιο Emperor Alexander III

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, η Ρωσία ναυπήγησε  το πυρηνικό υποβρύχιο καταδρομικό Emperor Alexander III του Project 955A Borei-A. Ο ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, ο Ανώτατος Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, δήλωσε ότι το Ναυτικό θα παραλάβει το πυρηνικό υποβρύχιο Emperor Alexander III το 2023.

Ο αυτοκράτορας Alexander III μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου Bulava. Αυτά τα ICBM μπορούν να κάνουν ελιγμούς στο ανώτερο στάδιο της πτήσης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα αναχαίτισής τους από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Το πυρηνικό υποβρύχιο είναι  επίσης εξοπλισμένο με έξι τορπιλοσωλήνες των 533 mm.

Yars, Sarmat, Avangard

Το 2023, οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας θα λάβουν 22 εκτοξευτές με ICBM, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Yars. Τον Δεκέμβριο, ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Σεργκέι Καρακάεφ, δήλωσε ότι ο επανεξοπλισμός των κινητών επίγειων πυραυλικών συστημάτων Yars θα ολοκληρωθεί το 2023.

Το στρατηγικό πυραυλικό σύστημα RS-24 Yars με ICBM στερεού καυσίμου είναι μια τροποποίηση του συμπλέγματος Topol-M. Ο πύραυλος με βεληνεκές έως και 12.000 χιλιόμετρα διαθέτει μια νέα τεχνολογία για να ξεπεράσει την αντιπυραυλική άμυνα. Η έκδοση αυτή  μπορεί να χτυπήσει από οπουδήποτε κατά μήκος της διαδρομής της περιπολίας.

Το 2023, η Ρωσία θα λάβει επίσης εκτοξευτές με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους του συγκροτήματος Avangard εξοπλισμένους με υπερηχητικές κεφαλές. Αυτά τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να κάνουν ελιγμούς ενώ ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα για να ξεπεράσουν τις αντιπυραυλικές άμυνες. 

Η ταχύτητα του αιωρούμενου συστήματος Avangard φτάνει περίπου τα 7,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Αυτό το καθιστά σχεδόν άτρωτο σε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Το δεύτερο σύνταγμα Avangard ανέλαβε καθήκοντα μάχης στο τμήμα πυραύλων Orenburg των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων τον Δεκέμβριο.

Το 2023, οι Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις θα λάβουν επίσης εκτοξευτές με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους RS-28 Sarmat. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει πυραύλους Sarmat.

Το συγκρότημα RS-28 Sarmat έρχεται ως αντικατάσταση του σοβιετικού συγκροτήματος R-36M2 Voevoda. Ο νέος πύραυλος έχει συντομευμένη τροχιά φάσης ώθησης. Ο πύραυλος Sarmat μπορεί να χτυπήσει στόχους σχεδόν οπουδήποτε στη Γη. 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ βίντεο https://youtube.com/watch?v=C2Z0Opblm4w&si=EnSIkaIECMiOmarE

Αναγνωριστικά και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52M

Στις αρχές Ιανουαρίου, μια πηγή του TASS είπε ότι ο ρωσικός στρατός παρέλαβε τα αναβαθμισμένα αναγνωριστικά και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52M. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα Ka-52M στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Τα ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Product 305.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του Ka-52 έλαβε ένα σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης της δομής και ένα νέο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο επιτρέπει στον πιλότο να αυξήσει το εύρος ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων τη νύχτα. Το Ka-52M ήταν εξοπλισμένο με σύνθετα θερμαινόμενα πτερύγια ρότορα και ένα βελτιωμένο αερομεταφερόμενο σύστημα άμυνας που προστατεύει το όχημα από φορητά από συστήματα αεράμυνας (MANPADS).

Πιστόλια Udav

Το 2023, το Μηχανολογικό Εργοστάσιο του Izhevsk θα ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή των πιστολιών 6P72 Udav. Οι προμήθειες πιστολιών Udav σε νέα διαμόρφωση με σιγαστήρα θα ξεκινήσουν και φέτος στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένα αυτογεμιζόμενο πιστόλι με θάλαμο για φυσίγγια 9 επί 21 mm αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Μηχανικών Ακριβείας. Το Udav διαθέτει ένα νέο σχεδιαστικό γεμιστήρα χωρητικότητας 18 φυσιγγίων, που καθιστά δυνατό τον οπτικό ή απτικό προσδιορισμό πόσων φυσιγγίων έχουν απομείνει μέσα. Το Udav μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσίγγια με σφαίρα ενισχυμένης διείσδυσης που διαπερνά τα αλεξίσφαιρα γιλέκα δεύτερης κατηγορίας προστασίας.

Αναβαθμισμένο AK-12

Το καλοκαίρι του 2022, αναφέρθηκε ότι το τυφέκιο εφόδου AK-12 αναβαθμίστηκε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Ο Alan Lushnikov, Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Καλάσνικοφ, δήλωσε ότι η παραγωγή του αναβαθμισμένου τουφέκι επρόκειτο να ξεκινήσει το 2023.ΠΗΓΗ https://english.pravda.ru/news/russia/155612-sarmat_borei/

πρέπει να βρούμε και εμείς μυγοσκοτώστρα

 ΦΩΤΟ "Το Bayraktar σε τουρκική στρατιωτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο"

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ , ο οποίος διευθύνει την εταιρεία Baykar της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον αδελφό του Χαλούκ, είπε ότι τα drones έδειξαν πώς η τεχνολογία έφερε επανάσταση στον σύγχρονο πόλεμο.

«Το Bayraktar TB2 κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει – βγάζοντας εκτός μερικά από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και προηγμένα συστήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα», είπε στο Reuters προσθέτοντας ότι πλέον «όλος ο κόσμος είναι πελάτης».
 ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΑΝ ΜΥΓΕΣ
Ένα θύμα των ρωσικών οπλικών συστημάτων είναι το Bayraktar το τουρκικό drone το οποίο στο Nagorno Karabakh σημείωσε επιτυχία αλλά στην Ουκρανία… έχει υποστεί πανωλεθρία…
"Ο ουκρανός πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Σεργκέι Πασίνσκι, παραδέχθηκε ότι τα πολυδιαφημισμένα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, που χαιρετίστηκαν τόσο από το Κίεβο όσο και από δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «game changers» στην εξέλιξη του πολέμου, στην πράξη αποτελούν περισσότερο προπαγανδιστικό εργαλείο μάρκετινγκ παρά «υπερόπλο»."

ΤΙΤΑΝΙΟ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στα χαρακώματα για την Ουκρανία.

Μέσω της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες βιάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλα αποθέματα τιτανίου που απαιτούνται για την αμυντική βιομηχανία, αναφέρει το αμερικανικό έντυπο Newsweek, επικαλούμενο πηγές του.

Το δημοσίευμα επισημαίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταβάλλουν προσπάθειες «να εντοπίσουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αποθέματα» τιτανίου στην Ουκρανία.

Αυτό το μέταλλο, σύμφωνα με το Newsweek, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο «στην ανάπτυξη των τεχνολογιών του δυτικού στρατού που θα αποτελέσουν τη βάση του μελλοντικού περιορισμού της Ρωσίας και της Κίνας».

 Το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει το τιτάνιο ως ένα από τα 35 ορυκτά που απαιτούνται για τη διατήρηση της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας της χώρας, σημειώνει το περιοδικό.
ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΤΙΤΑΝΙΟ ΕΞΟΡΎΣΣΕΤΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΕΞΟΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΒΛΑΣΤΑΊΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 

πόσα λίγα πράγματα κάναμε επί τη συμπληρώσει 200 ετών από την θαυμαστή ανεύρεση της Εικόνας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΤΗΝΟΥ; πόσα λίγα πράγματα προς την ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ που ΤΗΣ οφείλουμε πάρα πολλά; ΣΗΜΕΡΑ και την ώρα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην ΤΗΝΟ ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γαβριήλ παραλάμβανε τους δύο πιλότους της ΠΑ

ΤΡΑΓΩΔΊΑ σε άσχημη συγκυρία - Πολεμική Αεροπορία - Ανδραβίδα: Δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το F-4 οι χειριστές του. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ -Υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τις Οινούσσες, Παναγιά ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -Νεκρός βρέθηκε πριν από λίγος ο ένας εκ των δύο πιλότων του Phantom F-4 που κατέπεσε στην θάλασσα νότια της Ανδραβίδας..

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

έγινε και " προφήτης" λες και δεν τα ξέρουμε

Άρμα μάχης Leopard 2 των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Michael ΠΗΓΗ

Τελειώνουν όλα; – Τι θέλει να πει ο Έλον Μασκ με το ελληνικό τελικό γράμμα «Ω» στην ανάρτησή του;
Β.Ορμπάν: «Είναι αργά για όλους στην Ουκρανία – Η Ρωσία δεν θα νικήσει, οι Ουκρανοί θα καταστραφούν και οι Δυτικοί είναι πλέον σε πόλεμο»
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

"θα έρθει ο καιρός που όλοι τους θα θέλουν να επιστρέψουν, αλλά κανείς δεν θα μπορούν επειδή η Ρουμανία θα περιβάλλεται από φλόγες.» Η προφητεία συνεχίζεται με τον π. Αρσένιο να προειδοποιεί ότι «Σε μια μέρα, η Ρουμανία θα καταληφθεί από 3 ξένες χώρες, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Η βροχή της φωτιάς θα πέσει πάνω της. Το Βουκουρέστι θα γίνει δεύτερη Ιερουσαλήμ «. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι το Βουκουρέστι θα καταστραφεί όπως η Ιερουσαλήμ και δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, αλλά ο προφήτης συνεχίζει παρηγορώντας εκείνους που έχουν πανικοβληθεί λέγοντας ότι «η Παναγία γονατιστή θα προσεύχεται στο Θεό για τη συγχώρεση της Ρουμανίας.»
Προφητείες του π.Αρσενίου Μπόκα

" άλλη είναι η σημειολογία που επιδέχεται ο νέο εποχίτικος νους και άλλη αυτή της Ορθόδοξης φρόνησης και ματιάς."Ανήμερα της εορτής των ΤΡΙΩΝ ΣΤΥΛΩΝ του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού έρχεται η επιβεβαίωση το 1823 με θεόσταλτο ΔΩΡΟ,  ότι το Ελληνικό έθνος έχει μπροστά του πολύ μέλλον ακόμα.
1823 - 2023 οι ΤΡΕΙΣ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΟΙ ΣΤΥΛΟΙ του πολιτισμού , το ΔΩΡΟ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ , το μέλλον του ΕΘΝΟΥΣ, σημεία που δεν κρύβονται από την αντηλιά των ημερών μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΒΥΖΑΝΤΙΟ- 30  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ
« Αφορμή για την καθιέρωση της κοινής γιορτής των τριών «μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου θεότητος» υπήρξε μια διαμάχη (Στάση) για το ποιος από τους τρεις επιφανείς Ιεράρχες υπήρξε ο επικρατέστερος.
Η διαμάχη αυτή δημιουργήθηκε μεταξύ «των ελλογίμων (αξιότιμων, μορφωμένων) και ενάρετων ανδρών», στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή της βασιλείας του Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118).
Άλλοι θεωρούσαν τον Ιερό Χρυσόστομο ως σπουδαιότερο από τους δύο άλλους, άλλοι το Μέγα Βασίλειο και άλλοι τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο.
Έτσι δημιουργήθηκαν τρεις παρατάξεις: των Ιωαννιτών, των Βασιλεϊτών και των Γρηγοριτών, που καθεμιά αντιστρατευότανε τις δύο άλλες.
τη διαμάχη αυτή έδωσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων Ιωάννης ο Μαυρόπους, που ανέλαβε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.
Πρότεινε λοιπόν, κατά προτροπή των Τριών Ιεραρχών, που τους είδε σε οπτασία (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη διήγησή του ο ιερός Συναξαριστής) να συσταθεί κοινή γιορτή και για τους τρεις.
Η πρόταση αυτή όχι μόνο ικανοποίησε τις τρεις αντιμαχόμενες παρατάξεις, αλλά βρήκε και πλατιά απήχηση στο κοινό αίσθημα του λαού»  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/trion-ierarchon-giorti-i-kathierosi-tis-megalis-eortis-tis-orthodoxias/
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ – 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1823 ΝΗΣΟΣ ΤΗΝΟΣ

« 30 Ιανουαρίου 1823: Γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Μετά τη Θεία Λειτουργία είναι η σειρά των κατοίκων του Φαλατάδου να συνεχίσουν το έργο των ανασκαφών. Κατά τη διάρκεια τους, η αξίνα του Μανώλη Μάτσα (ή Σπανού) χτυπάει ένα κομμάτι ξύλου. Του κινεί την περιέργεια, το καθαρίζει και αντικρίζει τη μορφή της Θεοτόκου. Μετά τους πανηγυρισμούς η γύρω περιοχή ψάχνεται εξονυχιστικά και το άλλο μισό της εικόνας με τη μορφή του Αγγέλου αποκαλύπτεται. Ενώνουν τα κομμάτια και ταιριάζουν. Είναι η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η εικόνα της Παναγίας Τήνου!»  https://tinosecret.gr/evresi-eikonas-panagias-tinou/

Το μυαλό των Τηνιακών και των υπολοίπων Ελλήνων πάει στην εφέστιο ημέρα της 25ης Μαρτίου του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ορόσημο της έναρξης του αγώνος για την λευτεριά του ΕΘΝΟΥΣ από την βάρβαρη τουρκοκρατία και το φανατικό τζιχάντ εκείνων των χρόνων( που φυσικά και σήμερα μας απειλεί γιατί ο φανατισμός είναι διαχρονική ασθένεια )
 Μήπως χρειαζόμαστε και άλλα σημεία για να πειστούμε ότι σαν λαός έχουμε μέλλον έστω και αν όλα τα θηρία της οικουμένης πάντα έρχονται εδώ και τρώνε , όπως και σήμερα αλλά στο τέλος μένει και μαγιά για να ζυμώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό ;( λόγοι του Μακρυγιάννη που δεν έχανε την ευκαιρία να παρευρίσκεται στις εορταστικές εκδηλώσεις στο νησί , όσο ζούσε και να τιμήσει το γεγονός αυτό)


Παρακολουθείται τα σημεία των καιρών, αδιάψευστη είναι η μαρτυρία του ΚΥΡΙΟΥ ημών ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ προς τους μαθητές και Αποστόλους και κατά επέκταση σε εμάς τους ίδιους σήμερα.
Με την μόνη διαφορά άλλη είναι η σημειολογία που επιδέχεται ο νέο εποχίτικος νους και άλλη αυτή της Ορθόδοξης φρόνησης και ματιάς.


Το λουκουμάκι το αγιορείτικο το έχουμε στο τέλος του κειμένου, εσείς βρείτε να κεραστείτε δροσερό νερό από τις καθάριες αγιοπατερικές πηγές.


Η Εσχατολογία που προκύπτει συνέχεια και καθημερινά επί τη βάσει επικαιροποιημένων σεναρίων επιστημονικής φαντασίας καταστροφής του κόσμου είναι κατασκευάσματα εργαστηρίων και ψυχολογικός προγραμματισμός της ανθρωπότητας πάνω σε κατευθυνόμενους δρόμους.


Ουσιαστικά όμως συνιστά και αυτό παράλληλο σημείο των καιρών αποκαλύπτοντας το επίπεδο διαστροφής του κόσμου που βιώνουμε.


Αν ξαφνικά λοιπόν μας έπιασε η μανία της καταστροφής, ας ξεκινήσουμε πρώτα να χαλάμε τις αμαρτίες και τα πάθη και τότε θα ανοίξουν αυτόματα τα μάτια για να δούμε την πραγματικότητα που μας αποκρύπτουν επιμελημένα, δηλ. τον ανηλεή πόλεμο που διεξάγεται σε κάθε τι που έχει σχέση με τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό.


Το μεγαλύτερο κάρφος σήμερα των κέντρων δεξαμενής σκέψης είναι το Αγιοτόκο συνταίριασμα της Ελληνικής διανόησης με το Χριστιανικό στοιχείο που μας χάρισαν σαν αιώνια παρακαταθήκη ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιερός Χρυσόστομος.
Είναι πλέον πασιφανές ότι όταν σήμερα κάποιοι διαφημίζουν την καταστροφή του κόσμου στο πίσω μέρος του διεστραμμένου εγκεφάλου τους σχεδιάζουν την εξαφάνιση της Ελληνορωμαικής ιστορίας, του πολιτισμού και της διανόησης του κοινού νου, επειδή αυτά τα θεωρούν ως ανατρεπτικά στοιχεία των ανόμων σχεδιασμών σε βάρος της ανθρωπότητας.
Πρέπει σήμερα κάποιος να κοιμάται με τα τσαρούχια για να μην μπορεί να δει το μυστήριο της ανομίας που εντείνεται και αποκορυφώνεται στις μέρες μας.
Τι φοβούνται λοιπόν τα κέντρα της ανομίας;


Μήπως φοβούνται και τρέμουν την αιώνια Ευλογία και Τιμή που έλαβαν οι Έλληνες έμποροι που βρέθηκαν στα Ιεροσόλυμα λίγο πριν τα ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ του ΚΥΡΙΟΥ μας;«Ήσαν δε Έλληνες τινές εκ των αναβαινόντων, ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή. Ούτοι ουν προσήλθον Φιλίππω τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ηρώτων αυτόν λέγοντες• κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. Έρχεται Φίλιππος και λέγει τω Ανδρέα, έρχεται Ανδρέας και Φίλιππος και λέγουσι τω Ιησού. Ο δε Ιησούς αποκρίνεται αυτοίς λέγων ελήλυθεν η ώρα, ίνα δοξασθή ο υιός τού ανθρώπου».


Με αυτή την ευλογία ξεκίνησε και ξεκινάει κάθε στιγμή νέα πορεία της Εκκλησίας προς τα Έθνη για να γίνεται πραγματικότητα το ρηθέν « ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ Ο ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ» .


Μήπως ανατριχιάζουν με την λέξη και την έννοια ΡΩΜΗΟΣ;
Μια έννοια που εισήγαγε σαν τύπο και μάλιστα πριν τον Μέγα Κωνσταντίνο ο Απόστολος Παύλος που σαν Ρωμαίος Πολίτης και Χριστιανός με Ελληνική Παιδεία ενσάρκωνε τα θεμέλια στοιχεία της μελλοντικής Ρωμαίικης Αυτοκρατορίας (Νέας Ρώμης) την οποία και οριοθετούσε πλέον με τις Αποστολικές διαδρομές του.
Μήπως φοβούνται τον ΕΛΛΗΝΑ-ΡΩΜΗΟ;


Για τον λόγο αυτόν τον έχουνε σήμερα πατημένο « να τρώει χώμα στο έδαφος» ;
Μήπως φοβούνται και την ονοματολογία της ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ;
Το αρχαιότερο και καλύτερο άθλημα που γύμναζε το σώμα και το πνεύμα, ο δε νικητής εθεωρείτο ο σπουδαιότερος όλων. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου κατά σειρά αγωνίσματος της πάλης.


Ο Έλληνας από αρχαιοτάτων χρόνων έμαθε να παλεύει.


Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί με ιεροπρέπεια την λέξη ΒΙΟΠΑΛΗ που συμπυκνώνει όχι μόνο τον καθημερινό πόνο του αλλά και την διαχρονικότητα του πολιτισμού και τα νάματα της παράδοσης του.

Η λέξη Έλληνας ταυτίσθηκε με την λέξη Πάλη γιατί ο Έλληνας παλεύει αιώνια με τα θεριά του κόσμου τούτου. Παλεύει για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του και την ΛΕΥΤΕΡΙΑ του αιματοβαμμένου τόπου του.


Σε λίγο και εκ των πραγμάτων στον πνευματικό πλανητικό στίβο οι άνθρωποι « θα παλεύουν ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΑ» αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα θησαυρίσματα του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού για το καλό της Ανθρωπότητας.
Πρέπει κάποια στιγμή να ξεμαυρίσει η Ελληνική Ψυχή και να δείξει στην οικουμένη πως χαίρεται και πανηγυρίζει όταν σέρνει τους αρχοντικούς ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ στα πνευματικά αλώνια της διανόησης και της σκέψης.


« Πριν κάμποσα χρόνια πήγε κάποιος σε ένα πολύ γνωστό στο Πανελλήνιο Γέροντα στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και του είπε μαζί με την εξομολόγηση του:
- Γέροντα να σου πω κάτι που είδα κατ όναρ και να μου πεις αν με πείραξε ο πειρασμός;
Και άρχισε να του περιγράφει το όνειρο του
- Σαν να βρέθηκα δίχως να το καταλάβω έξω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στην ΠΟΛΗ .
- Εκεί έξω στις πλατείες με τα γνωστά συντριβάνια δεν έβλεπα τούρκους αλλά όλοι μιλούσαν Ελληνικά.
- Αλλά το πιο παράδοξο που έβλεπα ήταν ότι πολυπληθή δημοτικά συγκροτήματα από όλες τις γωνίες της πατρίδος μας με ντόπιες νησιώτικες , ηπειρώτικες, μακεδονικές αλλά και μικρασιατικές, ποντιακές, κρητικές , καππαδόκικες, κυπριακές και θρακιώτικες φορεσιές είχαν περικυκλώσει κυκλοτερώς την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και χόρευαν υπό των ήχο των δημωδών μουσικών συνόλων.
- Τι να σου πω Γέροντα τι χαρά πήρα δεν περιγράφεται;
ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ
- Βρε ευλογημένε, γιατί λες ότι αυτό που είδες είναι του πειρασμού;
- Αφού αυτό θα γίνει
- ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ
- Ότι είπε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ θα γίνει
- Άντε πήγαινε τώρα και να συναντηθούμε ΘΕΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ σε αυτό το πανηγύρι για να το ζήσουμε και ζωντανά.»
ο μακαριστός πατήρ Ανανίας έλεγε το ίδιοΤο ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι το τέλος του μεγάλου παιδαγωγικού κανόνος του Ελληνικού Ορθόδοξου Γένους. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η πραγματικότητα της επανεκκίνησης της συναλληλίας, του φιλότιμου και της αρχοντικής λεβεντιάς. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η αναστήλωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στην σωστή αποστολική του πορεία.ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ

 ΦΩΤΟ σταλμένη από καλό φίλο - το λιμάνι του Αποστόλου Παύλου στην Αν. Μακεδονία και απέναντι η νήσος Θάσος ...σε λίγο βγαίνει το ΦΩΣ.

 

"ἀπέχεσθαι εἰδωλοθύτων καὶ αἵματος καὶ πνικτοῦ καὶ πορνείας" Πραξ. 15,29

διαβάζουμε:  

 " Στις 12 Αυγούστου 2022 η ΕΕ ανακοίνωσε ότι μία νέα τροφή πρόκειται να μπει στη διατροφή του ανθρώπου τα επόμενα χρόνια: Τα έντομα.

Είτε πρόκειται για σνακ είτε για συστατικό φαγητού, γνωρίζατε ότι υπάρχουν τρία έντομα εγκεκριμένα στην ΕΕ ως «καινοφανή τροφή»; Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, ενέκρινε τη διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), τη μερική διάθεση  του πέμπτου εντόνου, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση της νέας τροφής από οικιακό γρύλο σε αποξηραμένη, σκόνη, πάστα ή κατεψυγμένη μορφή. Η τροφή αυτή προορίζεται για διάθεση στην αγορά ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό.

Πρέπει να τρώμε έντομα;
Σε αυτή την ερώτηση η ΕΕ απαντάει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι. Ωστόσο, η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι νέα και τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τη διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, τα έντομα ως τροφή, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του αιώνα μας, λόγω του αυξανόμενου κόστους της ζωικής πρωτεΐνης, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Επομένως, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις στη συμβατική κτηνοτροφία. 

Πράσινη Συμφωνία – Από το αγρόκτημα στο πιάτο
Η διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας υποδεικνύει ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Ως εκ τούτου, αποτελούν μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη στροφή προς την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή. Στο πλαίσιο του Horizon Europe, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία, οι πρωτεΐνες με βάση τα έντομα θεωρούνται ήδη ένας από τους βασικούς τομείς έρευνας. Οπως υποστηρίζεται, τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εκτροφή εντόμων για τη διατροφή του ανθρώπου βασίζονται στα εξής: α) αποτελεσματική μετατροπή οργανικών ουσιών σε τροφή β) λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου γ) Λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων δ) Χρήση βιο-μετατροπής με βάση τα έντομα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων."

 ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.newmoney.gr/fine-living/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-

Εν συντομία ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ " για να αποφευχθεί κατάληψη του Κιέβου και να κερδίσουν χρόνο προετοιμασίας ψήνεται πλήγμα στο Ιράν" Μετά η φωτιά στην Μέση Ανατολή δεν θα σβήνει αλλά θα κάνουν το ΣΧΕΔΙΟ του ΘΕΟΥ ...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΘΡΟ - " Ἡ νύχτα τῶν Ἰμίων ἔφερε τήν νύχτα τῶν Μνημονίων"- 29 Ιανουαρίου 1996- 2016

 

Φωτό: «Ῥωμαίικου Ὁδοιπορικοῦ»
Γράφει ὁ Δρ. Kωνσταντῖνος Βαρδάκας
Τόσα χρόνια μετά ἀπό τήν τραγωδία τῶν Ἰμίων ποιός μπορεῖ νά ἰσχυριστεῖ ὅτι γνωρίζει τήν πλήρη ἀλήθεια γιά τό τί συνέβη ἐκείνη τή μοιραία γιά τούς τρεῖς ἀξιωματικούς τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ καί γιά τή χώρα νύχτα; 

Πόσοι μποροῦν μέ βεβαιότητα νά ὑποστηρίξουν ὅτι ἔχουν ἀπόλυτα πειστεῖ ἀπό τήν ἀλήθεια ποῦ ἔχει παρουσιαστεῖ κατά καιρούς; 

Καί ὅμως πέρα ἀπό τά γεωπολιτικά, τίς γκρίζες ζῶνες καί τά ὑποθαλάσσια ἐνεργειακά κοιτάσματα τῆς περιοχῆς πού εἶναι μιά ἁπτή πραγματικότητα στίς ἡμέρες μᾶς ψηλαφᾶμε καί μία ἄλλη διάσταση πού δρομολογήθηκε  ἐκείνη τήν κρίσιμη νύχτα καί ἔφερε μετέπειτα ἀνεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Δυστυχῶς ἐκείνη ἡ νύχτα δρομολόγησε τήν "μεγάλη νύχτα τῶν λαμογιῶν τῶν στρατιωτικῶν ἐξοπλισμών". 

Κάποιοι ἀποφάσισαν νά τρέξουν στό γκράν-πρί τῆς μίζας τῶν ἐξοπλισμῶν καί νά παίξουν κορῶνα γράμμα τήν ἀσφάλεια τῆς Ἑλλάδας σέ κρίσιμες ἐποχές. 

Ἡ ἐνίσχυση τῆς ἀποτρεπτικῆς ἱκανότητας τῆς  χώρας θεωρεῖται εὔλογη ἀνάγκη καί μεγίστη προτεραιότητα. 

Ἐκεῖνες τίς στιγμές πού τό αἴσθημα τοῦ Ἕλληνα πληγώθηκε καί ὁ Ἐθνικός συναισθηματικός του χῶρος  κατέρρευσε μέ τόν θάνατο τῶν τριῶν παλληκαριῶν τό βράδυ τῶν ΙΜΙΩΝ  κάποιοι ξεκινοῦσαν τό marketing  τῆς....

κούρσας τῶν ἐξοπλισμῶν τῆς μίζας.

Σοῦ λέει ὁ Ἕλληνας δέν εὐχαριστήθηκε "μέ τό εὐχαριστῶ πού εἴπαμε στούς Ἀμερικάνους" γί' αὐτό θά τόν "πνίξουμε" στά ἐξοπλιστικά προγράμματα γιά νά αἰσθάνεται ἀσφαλής! 

Γιά αὐτούς ἡ νύχτα τῶν ΙΜΙΩΝ καί ὁ Θάνατος τῶν Ἡρώων μᾶς ἦταν ἡ καλύτερή τους εὐκαιρία καί ἡ ἀπαρχή τοῦ ἄκρατου πλουτισμοῦ τους.  

Ἀναρωτιοῦνται ἄν στά ΙΜΙΑ ὑπῆρξε προδοσία; 

Μά ἡ προδοσία φτάνει μέχρι τίς ἡμέρες μας. 

Ἄλλωστε τήν διαβάζουμε στήν καθημερινή εἰδησεογραφία. Δέν ἔχουν τελειωμό οἱ λίστες μίζας! 

Σήμερα ἀποτυπώνεται τό ψηφιδωτό της προδοσίας μέ τίς διαδρομές τοῦ μαύρου χρήματος  τῆς  "ξεπλυμένης μίζας" μέσω  ὑπεράκτιων ἑταιρειῶν. 

Σήμερα ὁ Λαός καλεῖται νά πληρώσει  μέ τό ὑστέρημα τοῦ τά κλεμμένα τῶν πάσης φύσεως λαμογιῶν. 

Σήμερα τίθεται καί ἕνα κορυφαῖο ἐρώτημα γιατί περιμέναμε  νά ἔρθει ἡ ὥρα τῶν μνημονίων γιά νά ἀνοίξουν οἱ ὄζουσες ὑποθέσεις τῶν ἐξοπλιστικῶν προγραμμάτων ὅπως καί ἄλλες; 

Οἱ ἀπαντήσεις δίνονται μέσα ἀπό τήν ὀδύνη τῶν ἡμερῶν πού βιώνουμε καί ποικίλουν.

Ἡ θεατρική αὐλαία τῶν δῆθεν ἀξιολογήσεων, τῶν δῆθεν συμβούλων ,  τῶν βαρέων ὑπογραφῶν πού ἔπεσαν ΑΝΟΙΞΕ καί φιγουράρουν πλέον  τά καλοπληρωμένα ¨σαπάκια¨ πού ἀγοράσθηκαν ἀπό τόν ἀνυποψίαστο Ἕλληνα φορολογούμενο  γιά νά ἐνισχύσουν τήν Ἀμυντική Θωράκιση τῆς χώρας! 

Εἶναι ἡ ἀπληστία τῶν πράξεων αὐτῶν μόνο κακούργημα; 

Ἤ ἡ διακινδύνευση  τῆς Ἐθνικῆς Ἄμυνας ἀποτελεῖ Ἐσχάτη Προδοσία; 

Τήν στιγμή πού σέ ὅλα αὐτά τά χρόνια το ΑΙΓΑΙΟ ἔπαιρνε φωτιά ἀπό τήν θρασύτητα τῶν γειτόνων.

Ἡ νύχτα τῶν ΙΜΙΩΝ ἔφερε τήν νύχτα τῶν ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. 

Μήπως ἡ νύκτα τῶν ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ  φέρει ἄλλου εἴδους ΙΜΙΑ; 

Ὅτι καί νά φέρει τά κακά στήν πατρίδα μᾶς ἦρθαν βαθειά νύχτα δίχως ξαστεριά.  

Ὅμως νύχτα θά φύγουν μέ ξαστεριά γιά νά ξημερώσει  στήν χώρα ΛΕΥΤΕΡΙΑ.