ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=vxprnTet0xQ
ΑΡΘΡΑ του Δρ. Κωνσταντίνου Βαρδάκα Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι το τέλος του μεγάλου παιδαγωγικού κανόνος του Ελληνικού Ορθόδοξου Γένους. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η πραγματικότητα της επανεκκίνησης της συναλληλίας, του φιλότιμου και της αρχοντικής λεβεντιάς. Το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ είναι η αναστήλωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού στην σωστή αποστολική του πορεία.
ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ..." όσοι συγκρουστούν με την Ελλάδα που θα κατεβαίνει στην κατηφόρα θα πάθουν πολλή μεγάλη ζημιά για αυτό μην στενοχωρείσαι"
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Συνεχίζεται η ανησυχία για τους κατοίκους στις ακτές της Μικράς Ασίας, όπου τα νερά της θάλασσας έχουν τραβηχτεί αρκετά μέτρα.
ΕΚΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΘΗ ΚΑΙ ΤΡΑΒΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ
και άλλες πληροφορίες
Μετά τους σεισμούς στη Σαντορίνη, το ισραηλινό Αρχηγείο Εθνικής Ασφάλειας (NSH) πραγματοποίησε σύσκεψη την Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου, στο τέλος της οποίας διαπιστώθηκε ότι ένα τσουνάμι μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ, γράφει η ισραηλινή Walla.
Περισσότερα στο https://echedoros.blog/
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΤΗ ΠΑΡΟΛΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΟΤΙ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ ΗΜΩΝ ) ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ : «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ " Αβεβαιότητα για τα σμήνη σεισμών στη Σαντορίνη, δηλώνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Πάιλ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προσθέτοντας ότι η προσεκτική στάση των Αρχών είναι σωστή, παρά την απουσία σοβαρών ζημιών." ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
«Αν αθροίσουμε την ενέργεια που έχει εκλυθεί τις τελευταίες ημέρες, ισοδυναμεί με έναν σεισμό 6άρι. Οι 989 σεισμοί που έχουμε καταγράψει από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αν αθροίσουμε την ενέργειά τους είναι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. Αλλά συνέβη μέσα από 989 σεισμούς σε διάστημα πέντε ημερών», επεσήμανε ο κ. Γκανάς.
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, «ξεκίνησε να εκλύεται ενέργεια από το σημείο όπου είναι ο Κολούμπος και μετακινήθηκε, ενώ εδώ και τρεις ημέρες έχει συγκεντρωθεί στην Άνυδρο. Η εξέλιξη της ακολουθίας είναι γύρω από την Άνυδρο». ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Τώρα, νέα έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτει ότι ακόμα και κάτω από ηφαίστεια που θεωρούνται εν υπνώσει, βρίσκεται μεγάλη ποσότητα μάγματος, με δυνητικά τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι γεωλόγοι προβλέπουν και παρατηρούν τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Μπορεί μέχρι πρότινος να υπερίσχυε η άποψη ότι μόνο κάτω από τα ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μάγματος, οι οποίες όταν αυτά εκρήγνυνται η μάζα απελευθερώνεται και διαλύεται, ωστόσο η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience προσφέρει μία νέα ανάγνωση.
Σχετικά με τα ηφαίστεια στην οροσειρά Κασκέιντ, κάποια από αυτά είναι ανενεργά εδώ και περίπου 4.800 χρόνια, ενώ επτά εξερράγησαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όλα τα ηφαίστεια που μελετήθηκαν είχαν μεγάλο όγκο μάγματος κάτω από αυτά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θεωρούνταν αδρανή.
«Ανεξάρτητα από τη συχνότητα των εκρήξεων, βλέπουμε μεγάλο όγκο μάγματος κάτω από πολλά ηφαίστεια. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτω από αυτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς κατάστασης», δήλωσε ο ερευνητής και επικεφαλής της μελέτης, Γκουάνινγκ Πανγκ.
«Παρά την ποικιλομορφία, εντοπίζουμε σώματα μάγματος φλοιού με συγκρίσιμα μεγέθη κάτω από όλα αυτά τα ηφαίστεια σε παρόμοια βάθη», αναφέρει η μελέτη, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου τελικά δεν αποστραγγίζει τους θαλάμους μάγματος, αλλά απλώς εκτονώνει την πίεση.
Παρότι αυτή η εκτίμηση, ενδεχομένως να περιπλέκει την εικόνα της ηφαιστειακής δραστηριότητας, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γεωλόγους να προβούν σε καλύτερες προβλέψεις για τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
«Παλιά πιστεύαμε ότι αν βρίσκαμε μεγάλη ποσότητα μάγματος, αυτό σήμαινε αυξημένη πιθανότητα έκρηξης», πρόσθεσε ο Πανγκ, «αλλά τώρα αλλάζει αυτή η αντίληψη».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών, Τζέφρι Άμπερς, εξήγησε πως είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα η λειτουργία των ηφαιστείων, τη στιγμή δε που πολλά εξ αυτών είτε δεν παρακολουθούνται συχνά, είτε δεν έχουν υποβληθεί σε εντατική μελέτη.
Για αυτό το λόγο, επόμενος στόχος των ερευνητών είναι η έρευνα γύρω από ηφαίστεια στην Αλάσκα, αλλά και σε άλλες περιοχές.
ΦΩΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
απάντηση θα πάρεις μόνο από τον εγκέλαδο, οι σεισμολόγοι μπορούν να σου παρουσιάσουν τα σενάρια και τις πιθανότητες τους...
φρέσκα νέα
06.02.2025, 13:43
Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός, γερμανικός και παγκόσμιος, δεν θα κάνει καμία κράτηση για εφέτος και διώχνει από την ανατολική μεσόγειο τα πλοία της. Αυτα
Μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή της Ανύδρου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί με μεγέθη που έφταναν ως και λίγο πάνω από 5 Ρίχτερ. Το εντυπωσιακό γραφικό δείχνει την εξέλιξη του φαινομένου μέσα στον χρόνο και πώς τα επίκεντρα βρίσκονται όλα γύρω από το νησάκι στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού.
(επειδή από παλαιότερα παρακολουθούμε το ερευνητικό έργο της στηριζόμαστε στο αξιόλογο των ευρημάτων της - Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας)
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
Αναλυτικά η παρουσία της Εύης Νομικού
Ψυχραιμία συνέστησε η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, μιλώντας στην ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που όλα εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.
«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπος», εξήγησε παρουσιάζοντας τα σχετικά διαγράμματα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856».
Η Σαντορίνη έχει τρία ηφαιστειακά κέντρα
«Η Σαντορίνη δεν είναι ένα ηφαίστειο, έχει τρία ηφαιστειακά κέντρα. Ξεκινάμε από τα δυτικά, με το ηφαιστειακό κέντρο γνωστό ως ηφαίστειο της Σαντορίνης. Στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μόλις 7 χιλιόμετρα, υπάρχει το Κολούμπο και στα βορειοανατολικά του 25 υποθαλάσσια ηφαίστεια, ευτυχώς ανενεργά.
Τρεις υποθαλάσσιοι μικροσεισμογράφοι κατέγραψαν την σεισμικότητα, ενώ ένα υποβρύχιο ρομπότ έδειξε τον καθρέπτη του υποθαλάσσιου ρήγματος του 1956,» είπε η Εύη Νομικού, για να καταλήξει:
‘Ολα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του κόλπου, δηλαδή στη περιοχή του ρήγματος στην Άνυδρο και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω και να συστήσω στους κατοίκους Σαντορίνης ψυχραιμία και όλοι οι επιστήμονες είμαστε δίπλα τους»
Στις 22 Μαΐου του 1960, ένας ολέθριος σεισμός χτυπά τη νότια Χιλή. Οι πολίτες αδυνατούσαν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς για δέκα συνεχόμενα λεπτά το έδαφος σειόταν βίαια.
Τεράστιες ρωγμές σχηματίστηκαν στους δρόμους και τα κτίρια κατέρρευσαν. Ενδεικτική η περιγραφή ενός κατοίκου που επιβίωσε, ο οποίος δήλωσε πως αρχικά πίστεψε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος είχε κλιμακωθεί σε πυρηνικό.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ https://youtu.be/DFLLtVPzwGA?si=Wy1bcX651egljvaC
Ο σεισμός «Βαλδίβια» (πήρε το όνομά του από την πόλη που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρό του), ήταν περίπου 9,5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Θα μπορούσαν άραγε να υπάρξουν μεγαλύτεροι από τον «Βαλδίβια»;
Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ναι, ωστόσο, οι πιθανότητες είναι μικρές. Θα απαιτούσε το σπάσιμο τεράστιου κομματιού του φλοιού της γης την ίδια στιγμή.
«Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στη Γη όπου θα μπορούσε να συμβεί αυτό», αναφέρει η γεωλόγος Wendy Bohon, στο Live Science. Εξήγησε πως μία σεισμική δόνηση 9.5 Ρίχτερ είναι πολύ κοντά στο ανώτατο όριο που μπορεί να προκαλέσει ο πλανήτης Γη και ένας σεισμός μεγέθους 10 Ρίχτερ είναι σχεδόν απίθανος.
«Το μέγεθος δεν είναι πάντα ο πιο σημαντικός παράγοντας για το πόσο θανατηφόρος είναι ένας σεισμός. Τουλάχιστον όχι για τους ανθρώπους» αναφέρει η Bohon.
Μικρότεροι σεισμοί έχουν προκαλέσει πολλούς, πολλούς θανάτους, μόνο λόγω του ότι έπληξαν κατοικημένες περιοχές και περιοχές με κτίρια επιρρεπή σε κατάρρευση. Ενώ ο σεισμός των 9,5 Ρίχτερ στη Χιλή σκότωσε περίπου 2.000, ένας σεισμός με εκτιμώμενο μέγεθος 8 βαθμών πιστεύεται ότι σκότωσε περίπου 830.000 ανθρώπους στο Shaanxi της Κίνας το 1556.
Η Υπηρεσία για την Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποίησε σήμερα το απόγευμα «προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος» ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα».
Η AFAD προβαίνει για δεύτερη φορά σε ανακοίνωση για το θέμα της σεισμικής ακολουθίας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά ότι «ηφαιστειακή ενεργοποίηση είναι πιθανή». «Σε περίπτωση που υπάρξει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ενδέχεται να επηρεάσουν τη χώρα μας οι επιπτώσεις, όπως μεταφορά μικρών σωματιδίων ηφαιστειακής τέφρας […], πυροκλαστικές ροές που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω του ύψους και της κατάρρευσης της ηφαιστειακής στήλης, καθώς και τσουνάμι που ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την έκρηξη ή τον σεισμό».
Η ανακοίνωση προσθέτει ωστόσο πως «στην ίδια περιοχή είχε παρατηρηθεί παρόμοια ένταση σεισμικής δραστηριότητας για 14 μήνες το 2011-2012, αλλά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα». Και καταλήγει: «H δραστηριότητα που εκδηλώνεται στο Αιγαίο παρακολουθείται προσεκτικά από άποψη κινδύνων σεισμού, ηφαιστείου και τσουνάμι».
Ακολουθεί μήνυμα του Σεβ
. Μητροπολίτη Θήρας κ. Αμφιλοχίου για τους σεισμούς:
Αγαπητοί μου αδελφοί και παιδιά,
Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών προκαλούν έντονη ανησυχία στη ζωή και στις δραστηριότητες μας.
Η υψηλή σεισμική δραστηριότητα γύρω από τα όμορφα κι ευλογημένα νησιά μας, οι εικόνες επιστράτευσης στη Σαντορίνη των σχετικών τμημάτων της κρατικής μηχανής για προληπτικούς λόγους, οι αναφορικές εκτιμήσεις ειδικών στη δημόσια σφαίρα ως προς την ασυνήθιστη φύση του φαινομένου, λόγω των πολλών σεισμικών δονήσεων και κάποιου ίσως επαπειλούμενου μεγάλου σεισμού, όλα αυτά μαζί, προκαλούν έντονη αναστάτωση και δικαιολογημένη αγωνία στις ψυχές σας.
Ξυπνούν μνήμες από παλαιότερες σοβαρές καταστάσεις, τις οποίες ευχόμαστε και προσευχόμαστε «ὁ ἐπιβλέπων ἐπί τήν γῆν» Παντοκράτωρ Κύριος, να μη επιτρέψει να επισυμβούν.
Όμως, αγαπημένοι μου αδελφοί, ο φόβος και οποιοσδήποτε κίνδυνος μέσα στη ζωή μας, πέραν της συναισθηματικής του διάστασης έχει και πνευματική σημασιολογία. Διδάσκει κάθε άνθρωπο τον ταχύ τρόπο να πλησιάσει την πηγή της ειρήνης, της αγάπης και του φωτός, τον Ιησού Χριστό.
Μας κινητοποιεί ως πρόσωπα, ως κοινότητα, ως εκκλησία, δηλαδή Σώμα Χριστού, σε παροξυσμό προσευχής και καλών έργων, έχοντας πάντοτε την βέβαιη ελπίδα, ότι ο Θεός παιδαγωγεί μέσα από τους πειρασμούς τα παιδιά του, αλλά ποτέ δεν τα εξουθενώνει, δεν τα εγκαταλείπει απαρηγόρητα, παρεκτός εάν τα ίδια αποφασίσουν να μακρυνθούν από Εκείνον, τον φιλάνθρωπο Πατέρα.
Ευτυχώς, για όλους εμάς, έχουμε ζώσα την πίστη και την ελπίδα μας στον Σωτήρα Χριστό. Ατενίζουμε με πληρότητα καρδιάς στην προσευχή μας διαρκώς το ιλαρό πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας μας, της Κυράς όλων των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας.
Προσευχόμαστε στην έφορο και πολιούχο της Σαντορίνης μας, Αγία Ειρήνη, τον πρώτο επίσημο εορτασμό της οποίας θα επιτελέσουμε φέτος τον Μάιο, να μας ενισχύει με ειρήνη καρδιάς για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, ετούτες τις ανήσυχες ημέρες, ένεκα των οποίων επικοινωνεί ο Επίσκοπος σας και με αυτόν τον τρόπο με το αγαπημένο και πολύτιμο εκκλησιαστικό του ποίμνιο.
Η νησιωτική ζωή, έντονα κοινοβιακή, μάς έχει μάθει να βρισκόμαστε κοντά ο ένας με τον άλλον. Στα χαρούμενα, στα λυπηρά και στα δύσκολα. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την παρούσα συνθήκη, όσο διαρκέσει, και με τη Χάρη του Θεού θα ενισχυόμαστε στο μονοπάτι της προκοπής και της δημιουργίας για το καλό των νησιών μας και των ευλογημένων τους κατοίκων, των αδελφών μας.
Με όλη την πατρική μου αγάπη,
Ο Επίσκοπος σας,
Ὁ Θήρας, Ἀμοργού & Νήσων Ἀμφιλόχιος
ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΆ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΌΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΚΟΥΠΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΕΡΑΝΤΕΣ , ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ..
διαβάζουμε ....
Σκόνη Σαχάρας: Συγκλονιστικά ίχνη ραδιενέργειας κάλυψαν την ΕυρώπηΜια διεθνής ομάδα κλιματολόγων ανακάλυψε ότι η σκόνη που έφτασε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2022 από τη Σαχάρα περιείχε ραδιενεργά ισότοπα, αλλά η πηγή της δεν ήταν γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στην Αλγερία κατά τη δεκαετία του 1960, όπως αρχικά πίστευαν.
Αντίθετα, ίχνη πλουτωνίου στη σκόνη δείχνουν ότι προήλθαν από πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Μεταξύ 1960 και 1966, η Γαλλία πυροδότησε 17 πυρηνικές βόμβες στη Σαχάρα, όταν η Αλγερία βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο της γαλλικής αποικίας.
Αν και ισχυρίστηκαν ότι οι δοκιμές έγιναν σε ακατοίκητες περιοχές, χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Γάλλοι στρατιώτες, εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.
Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι έως και 60.000 Αλγερινοί επηρεάστηκαν από τις πυρηνικές δοκιμές, ενώ το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δίνει σημαντικά μικρότερο αριθμό 27.000.
Καταιγίδα ραδιενεργής σκόνης
Τον Μάρτιο του 2022, μια ισχυρή καταιγίδα σήκωσε τη σκόνη της Σαχάρας και την μετέφερε μέχρι την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Science Advances, οι επιστήμονες ανέλυσαν 53 δείγματα σκόνης που συλλέχθηκαν από διαφορετικές τοποθεσίες και ανακάλυψαν την παρουσία ραδιενεργών ισοτόπων.
Αν και η σκόνη προερχόταν από την αλγερινή περιοχή Regan, όπου οι Γάλλοι είχαν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, η ισοτοπική αναλογία του πλουτωνίου δεν ταίριαζε με αυτό που θα περίμενε κανείς από τις γαλλικές βόμβες (κάτω από 0,07).
Αντίθετα, με μια μέση αναλογία 0,187, τα ίχνη ταίριαξαν με αμερικανικές και σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές.
Αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Σοβιετική Ένωση είχαν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα στη Σαχάρα, οι εκρήξεις τους σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν τόσο ισχυρές που τα ραδιενεργά σωματίδια έφτασαν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαχάρας.
Σύμφωνα με έρευνα, η ισχύς των γαλλικών εκρήξεων αντιπροσώπευε μόνο το 0,02 τοις εκατό της συνολικής ισχύος των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 1970.
Τα καλά νέα είναι ότι το επίπεδο ραδιενέργειας στη σκόνη της Σαχάρας που έφτασε στην Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύονται είναι πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας και δεν είναι σημαντικά υψηλότερα από τη φυσική ακτινοβολία στο έδαφος.
ΕΤΣΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ "ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ" ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΕΞΗΣ ..
ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΦΟΥ ΣΥΓΚΕΤΡΩΝΑΝ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΣΤΑ ΦΑΡΑΣΙΑ ΑΚΟΥΓΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΝΤΑΠΑ- ΝΤΑΠΑ.
ΟΤΑΝ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΥΔΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΞΕΠΑΣΤΡΈΨΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΔΙΚΟΙ ..ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ Ο ΑΝΤΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ: "Ορθοδοξία στην Γκόμα , πάω να τα κάψω όλα"
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Φρίκη στο Κονγκό: Αντάρτες βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και τις έκαψαν ζωντανές σε φυλακή
Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν και κάηκαν ζωντανές κατά τη διάρκεια του χάους μετά την είσοδο μιας υποστηριζόμενης από τη Ρουάντα ομάδας ανταρτών στην πόλη Γκόμα του Κονγκό την περασμένη εβδομάδα.
Οι γυναίκες κρατούμενες δέχθηκαν επίθεση στην πτέρυγά τους μέσα στη φυλακή Munzenze της Γκόμα κατά τη διάρκεια μαζικής απόδρασης από τη φυλακή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στην Γκόμα, Βίβιαν βαν ντε Πέρε, δήλωσε ότι ενώ αρκετές χιλιάδες άνδρες κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή, ο χώρος που προορίζεται για τις γυναίκες πυρπολήθηκε.
Εικόνες που ελήφθησαν λίγο αφότου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρουάντα αντάρτες M23 έφτασαν στο κέντρο της Γκόμα αποκαλύπτουν τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από τη φυλακή το πρωί της 27ης Ιανουαρίου.
Κονγκό: «Τις βίασαν όλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στη γυναικεία πτέρυγα»
Αν και οι λεπτομέρειες του περιστατικού είναι ελάχιστες, η θηριωδία φαίνεται να είναι η χειρότερη της πρόσφατης σύγκρουσης υπό την ηγεσία των M23 στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη φυλακή για να ερευνήσουν περαιτέρω λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι αντάρτες M23, πράγμα που σημαίνει ότι η ταυτότητα των δραστών παραμένει ασαφής.
Την Τρίτη, προέκυψε ότι περίπου 2.000 πτώματα περιμένουν ακόμη την ταφή τους στην Γκόμα, αφού οι μαχητές της Μ23 κατέλαβαν την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου της ΛΔΚ, στις 27 Ιανουαρίου.
Ο Βαν ντε Περ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Γκόμα μαζί με χιλιάδες ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των πολιτών, δήλωσε: «Υπήρξε μια μεγάλη απόδραση 4.000 φυλακισμένων που δραπέτευσαν. Μερικές εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονταν επίσης σε αυτή τη φυλακή».
«Τις βίασαν όλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στη γυναικεία πτέρυγα. Μετά πέθαναν όλες».
ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr/kosmos/kongko-antartes-biasan-ekatontades-gynaikes