ΦΏΤΟ ΠΗΓΗ
ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΕΧΘΕΣ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ
βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2024/10/blog-post_619.html
" τώρα να μην χάσουμε και αυτά που έχουμε ..δεν σας λέμε Χρόνια πολλά άλλα μόνο τα μάτια ανοικτά"
ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
"Δημόσια αναφορά του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan σχετικά με τα εθνικά σύνορα της Τουρκίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας συμφιλίωσης με τους Κούρδους, υποδηλώνει αναβίωση των τουρκικών φιλοδοξιών επέκτασης, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor.
Βάσει της οπτικής Erdogan, εφόσον τα «βρει» με τους Κούρδους, λέει η ιστοσελίδα, είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν αξιώσεις σε εδάφη στη Συρία, στο Ιράκ, στη Γεωργία, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Βασικός στόχος πολιτικής είναι να κατοχυρώσουμε την επιβίωση του έθνους μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια για τα 85 εκατομμύρια των πολιτών μας»...
O Abdullah Ocalan
Γεγονός είναι ότι ο Abdullah Ocalan, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και κύριος διαπραγματευτής για τη συμφιλίωση των Κούρδων με τους Τούρκους, έχει κάνει παρόμοιες αναφορές στον Εθνικό Όρκο στο παρελθόν, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδέα των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.
Ο Ocalan είχε συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση του Erdogan κατά τη διάρκεια δύο παλαιότερων αποτυχημένων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.
Σε επιστολή που έγραψε από το κελί του και διαβάστηκε δημόσια κατά τον εορτασμό του Νεβρούζ το 2013, δήλωσε ότι η εποχή της ένοπλης πάλης είχε τελειώσει.
Στο μήνυμά του είχε ένα νέο πολιτικό όραμα, με έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη Τούρκων και Κούρδων εντός των συνόρων που καθορίστηκαν από τον Εθνικό Όρκο.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Όρκο, τα εδάφη που δεν είχαν καταληφθεί κατά την Ανακωχή του Μούδρου το 1918, που έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και των Συμμαχικών δυνάμεων, θεωρήθηκαν μέρος της τουρκικής πατρίδας.
Το σύμφωνο όριζε ότι το καθεστώς των επαρχιών Καρς και Αρνταχάν (τώρα μέρος της Τουρκίας) και Μπατούμι (τώρα στη Γεωργία), καθώς και της Δυτικής Θράκης (τώρα στην Ελλάδα), θα καθοριζόταν με τοπικά δημοψηφίσματα.
Επιπλέον, το σύμφωνο όριζε ότι η επαρχία της Μοσούλης (τώρα στο Ιράκ) έπρεπε να ενσωματωθεί στην Τουρκία.
Το δόγμα Ocalan για μια ένωση των λαών της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας, μαζί με τις σαφείς αναφορές στο Εθνικό Σύμφωνο του 1920, ευθυγραμμίζονται στενά με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης Erdogan να διεκδικήσει εκ νέου μεγαλύτερο ρόλο στις περιοχές που καθορίζονται στο σύμφωνο.
Ενώ η εδαφική προσάρτηση θα αποδεικνυόταν δύσκολη, θα μπορούσε ωστόσο να προσφέρει στην Τουρκία στρατηγικό βάθος και de facto επιρροή σε ορισμένες περιοχές που αναφέρονται στο σύμφωνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι αυτόνομες περιοχές που ελέγχονται από Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο Πρόεδρος Erdogan έχει σφυρηλατήσει μια στενή συμμαχία με την οικογένεια Barzani, η οποία κυβερνά το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Εάν οι διαπραγματεύσεις με τον Ocalan αποδειχθούν επιτυχείς, παρόμοια σχέση θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την αυτόνομη περιοχή που διοικείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), παρακλάδι του PKK, στη βορειοανατολική Συρία.
Ο τουρκικός στρατός αυτήν τη στιγμή έχει καταλάβει τμήμα εδάφους κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.
Εάν οι συνομιλίες με το PKK έχουν επιτυχή έκβαση, αυτή η περιοχή θα μπορούσε να συγχωνευθεί με τις περιοχές που ελέγχονται από το SDF στη Συρία..."