Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Οι Όσιοι Πατέρες που άναψαν το ΦΩΣ το Αληθινό στην Αφρική που σήμερα βαπτίζει, τρέφει και οικοδομεί. Αιώνια η Μνήμη Αυτών

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba
Είναι όντως οι τρείς μέγιστοι φωστήρες της Ιεραποστολής και της Ορθοδοξίας, που με την ευδοκία του Θεού έλαμψαν από τις ακτίνες της ζωής τους στο Κονγκό και σε όλη την Αφρική και όχι μόνον. Είναι τα ποτάμια του μελιού της χάριτος, της αφιερώσεως και της προσφοράς στο πλησίον. Είναι οι σύγχρονοι τρείς Ιεράρχες της Ιεραποστολής: Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Πνευματικάκης ( δεξιά όπως κοιτάμε την φωτογραφία) που με βάπτισε Χριστιανό Ορθόδοξο το 1985, όταν ήμουν τότε μαθητής του Δημοτικού Σχολείου « Φως Εθνών» της Ιεραποστολής Κανάνγκας. Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Τιμόθεος Κοντομέρκος που με έστειλε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, που με κούρεψε μοναχό με το όνομα Παΐσιος το 2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Κανάνγκας και κατόπιν ενεργειών του στο Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος με έστειλε με Υποτροφία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών για να σπουδάσω την Ιερή Επιστήμη της Θεολογίας. Και ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος Μαδενλίδης ο οποίος το 2007 με χειροτόνησε Διάκονο στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κανάνγκας, που κτίζουν και βρίσκεται πίσω από την φωτογραφία τους αυτή που χρονολογείται από το 1990. Και με είχε πάντα δίπλα του για να μου μαθαίνει τον λόγο του Θεού και την έμπρακτη Θεολογία της αγάπης. Τους ευχαριστώ διαπαντός όλους τους τρείς μακαριστούς και αοιδίμους Πατέρες της Αφρικανικής Εκκλησίας, τον πρώτο για την χάρη του βαπτίσματος και της υιοθεσίας που μου χάρισε, τον δεύτερο διότι μου έδωσε την ευκαιρία της γνωριμίας μου με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στην Παναγούδα και μαζί με την χάρη του μοναχισμού μου χορήγησε την δυνατότητα να γνωρίσω τους Πατέρες της Εκκλησίας και την Θεολογική τους σκέψη στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, και τον τρίτο που κοντά του έμαθα ότι πάνω από όλα ο Θεός αγαπά την θυσία και την προσφορά μας στον άλλον, στον πένητα, την διακονία του πλησίον μέσω της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας.
 Αιωνία τους η μνήμη! 

Ας προσεύχονται στην Αγία Τριάδα, στο Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα και για μένα προσωπικά και για όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως δε για όλη την προσπάθειά μου στην Ιεραποστολή , στην μαρτυρική Γκόμα του Ανατολικού Κονγκό, για την διάδοση της Ορθοδοξίας μας. Αμήν!
Η ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Μία από τις ιδιαιτερότητες που χαρακτήρισαν τις τελευταίες ομαδικές βαπτίσεις της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Γκόμας είναι αυτή του κ. Εμιλίου, βαπτισμένου Αιμιλιανού.
Ο Αιμιλιανός Muhombo, 60 ετών. Είναι ο πρώτος κατηχούμενος της Γκόμας. Τον γνωρίσαμε και τον κατηχήσαμε για πολύ λίγο το 2007 στην Γκόμα, όταν, τότε ως μοναχός με το όνομα Παΐσιος, ήρθα για πρώτη φορά στην Γκόμα για να συνοδεύσω τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής και μετ’ έπειτα Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο Μαδενλίδη, στις ποιμαντορικές του περιοδείες, ως ιδιαίτερός του γραμματέας και διερμηνέας. 
Ήταν ο Εμίλιος που έψαξε και μας βρήκε το μέρος όπου περάσαμε τη νύκτα και όπου το πρωί είχαμε μιλήσει σε λίγους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί. Αλλά ο Εμίλιος παρέμεινε μόνος του για πολλά χρόνια, δεν υπήρχε Εκκλησία στην Γκόμα. Έχασε την πίστη του, έγινε Προτεστάντης και μάλιστα πάστορας σε μια παρακλάδια του Προτεσταντισμού! Το όνομά του ήταν Εμίλιος όπως αναφέραμε. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιγνάτιος τον αγαπούσε πολύ και μου έλεγε με βεβαιότητα: «Παΐσιέ μου, όταν ο Εμίλιος γίνει Ορθόδοξος θα μετονομαστεί Αιμιλιανός». Και εγώ νόμιζα ότι αυτό θα γινότανε σε λίγους μήνες. Όμως πέρασαν έκτοτε 16 συναπτά έτη!! Όταν ο Εμίλιος έμαθε φέτος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε έρθει και είχε εγκατασταθεί στην Γκόμα και ότι οι Ναοί είχαν ήδη χτιστεί, εγκατέλειψε την παλαιά του πλάνη, μας αναζήτησε αγωνιωδώς, άρχισε να έρχεται κάθε φορά στην Εκκλησία και να παρακολουθεί μαθήματα κατήχησης μέχρι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου οπόταν και βαπτίστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Γκόμας, λαμβάνοντας το όνομα Αιμιλιανός, όπως επιθυμούσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιγνάτιος Μαδενλίδης.
 Πιστεύω ότι εκεί στον Παράδεισο, στη συνοδεία των Αγίων Ιεραρχών, χάρηκε πολύ ο Μακαριστός Μέγας Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Ιγνάτιος, όταν είδε τον Εμίλιο να γίνεται Αιμιλιανός, μέσα στην Κολυμβήθρα του Αγίου Βαπτίσματος. Δόξα τω Θεώ! Ανεξιχνίαστη η Πρόνοια Του! Καλή φώτιση και καλό αγώνα προς αγιασμό να έχει ο νεοβαπισθείς Αιμιλιανός! ( Από την Ιεραποστολή στη Γκόμα)
Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba