Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Τζίφος στα Ελληνοτουρκικά;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Σε λίγες μέρες η υποδοχή του σουλτάνου και της κουστωδίας του .
Θα τον υποδεχτούμε σκέτο ή με τις απειλές του;
Η τελευταία ευκαιρία ειρήνης ή  η αρχή μεγαλύτερης κόντρας;
Πόσο επηρεάζουν τα γεγονότα της Γάζας και γενικότερα της Μέσης Ανατολής τα Ελληνοτουρκικά και όλο το φάσμα τους;
Τα Ελληνοτουρκικά από μόνα τους έγιναν μια ολόκληρη "πανεπιστημιακή σχολή" που βγάζει αναλυτές και διπλωμάτες με το κοντό και το μακρύ τους.
Υπάρχουν ήδη δειλές δειλές ενστάσεις για αυτή την συνάντηση κορυφής από κάποιους πολιτικούς ίσα -ίσα για να καρπωθούν το ενδεχόμενο της αποτυχίας...μόνο μέχρις εκεί.
Ο λαός που είναι  εν άγνοια θα είναι σαν να βλέπει πάλι ένα Ελληνοτουρκικό σήριαλ ερωτικό, ο λαός που βρίσκεται εν εγγρηγόρσει θα είναι σαν να βλέπει τον γάμο του Καραγκιόζη.
Θα γίνουν δηλώσεις όμορφες και κατευναστικές, όπως τόσα χρόνια και θα περιμένουμε σύντομα τα αποτελέσματα στα νερά και τα Εξαμίλια;
Ιστορικά μπορεί να κλείσει αυτός ο κύκλος των συναντήσεων με τους γείτονες και να περάσουμε σε άλλα νερά που έχουν σχέση με έκτακτες εξελίξεις που θα τρέχουν στην ευρύτερη περιοχή;
Ένας πρώην διπλωμάτης μας είπε παραστατικώ τω τρόπω:
" τόσο καιρό ο σουλτάνος μας παρακαλεί να τα βρούμε μεταξύ μας δίχως τρίτους και είναι σαν να μας λέει να βγούμε μαζί του στα τυφλά ραντεβού, δίχως να πάρουμε μαζί την μαμά μας βλ. Αμερική"
" Και ξέρετε γιατί ; μπορεί να θέλει να μας "ρίξει" με μυστικά και να μας πει - κάντε το και εσείς όπως το έκανα και εγώ με την Ρωσία;"
" Καταλάβετε αν το μάθει αυτό η μαμά μας;"
Μείναμε αινεοί με τον  ανωτέρω παραλληλισμό και αναρωτηθήκαμε πόσο φοβερά παιχνίδια παίζονται την στιγμή που δεν έχεις ισχυρή φωνή τόσα χρόνια.
Μπορεί σύντομα στο Αιγαίο να μην ακούγονται μόνο οι φωνές των γλάρων, αλλά και των πολεμικών μαχητικών ;
Εκεί μπορεί να καταλήξει η διπλωματία και να κλείσει όλη αυτή η  "πανεπιστημιακή σχολή" του κατευνασμού στα χρόνια της μεταπολίτευσης .
Η λύση των Ελληνοτουρκικών είναι απλή, αν βάλλουμε Αγγέλους μέσ' του Αιγαίου τα νερά που λέει και το άσμα... Το πώς ...
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας