Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

" ξεσάλωσαν οι εχθροί του ΧΡΙΣΤΟΥ με αφορμή τον πόλεμο και προκαλούν ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ"

 


Ένα ακόμη περιστατικό κατάληψης και σφραγίσματος Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε στο χωριό Βέρχνια Γιαμπλούνκα, σύμφωνα με ανακοίνωση της επαρχίας Λεωπόλεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πρόκειται για έναν μικρό ξύλινο ναό ο οποίος έχει ανεγερθεί σε ιδιωτική έκταση, ενώ η κοινότητά του παρά τις συνεχείς πιέσεις είχε επανειλημμένως αρνηθεί να προσχωρήσει στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι μετά από απαίτηση των τοπικών Αρχών από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Ρωσία δεν τελούνταν ιερές ακολουθίες στον ναό.

Στις 10 Απριλίου έπειτα από παράκληση πιστών της περιοχής ο πρωθιερέας Ηλίας Ουρούσκι κατέφθασε στον ναό, προκειμένου να τους εξομολογήσει και να τελέσει γι’ αυτούς ιδιωτική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας και την ώρα της εκφώνησης του «Συμβόλου της πίστεως», εισέβαλαν στον ναό εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών συνοδεία Ουνιτών κληρικών, καθώς και κληρικών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των αρχών ζήτησαν από τον εφημέριο να σταματήσει την ακολουθία, ενώ κληρικοί άλλης ομολογίας τον απομάκρυναν με τη βία διακόπτοντας τη Θεία Λειτουργία (βλέπε βίντεο) ενώ σφράγισαν τον Ιερό Ναό.

Στη συνέχεια μετά από διαπραγματεύσεις επιτράπηκε στον εφημέριο να πάρει το αντιμήνσιο και τα ιερά σκεύη από τον ναό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ενορίτες του Πατριαρχείου Μόσχας ανακοινώθηκε συνοδεία απειλών ότι οι διευθύνσεις της κατοικίας τους είναι γνωστές και την προσεχή εβδομάδα είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στην ακολουθία είτε στον ουνιτικό ναό είτε στον ναό της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, διαφορετικά θα ληφθούν «ειδικά μέτρα» εναντίον τους.

Αμέσως οι πιστοί απευθύνθηκαν ζητώντας βοήθεια στα τοπικά τμήματα της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας (ΥΑΟ), όμως οι καταγγελίες τους δεν έγιναν δεκτές και τους αρνήθηκαν την άσκηση δίωξης.

Διώξη στον ιερέα

Την ίδια ήμερα στελέχη της ΥΑΟ κατέφθασαν στο διαμέρισμα του πρωθιερέα Ηλία Ουρούσκι στην πόλη Ντρογκόμπιτς.

Στη συνέχεια τον μετέφεραν με όχημα στη Λεώπολη φορώντας του στο κεφάλι ειδική σακούλα, η οποία του αφαιρέθηκε αφού βρέθηκε σε απομονωμένο χώρο, όπου κρατήθηκε όλη τη νύχτα.

Ο πρωθιερέας υποβλήθηκε σε ανάκριση, κατά την οποία του ασκήθηκε έντονη πιέση με απειλές ότι θα υποβληθεί σε εξέταση με ανιχνευτή ψεύδους και με απαγγελία σειράς αβάσιμων κατηγοριών.

Την επόμενη ημέρα ο πρωθιερέας π. Ηλίας αφέθηκε ελεύθερος, όπου του φόρεσαν και πάλι σακούλα και τον μετέφεραν στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων από όπου έφθασε στο σπίτι του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της κοινότητας της Βέρχνια Γιαμπλούνκα διευκρίνισε την αιτία της σύγκρουσης, λέγοντας ότι «επί 36 ημέρες δεν τελούσαν ακολουθίες και χθες πήγαν να τελέσουν ιδιωτικά. Η κοινότητα του χωριού συγκεντρώθηκε, τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά εκείνοι δεν δέχθηκαν. Η κοινότητα κλείδωσε τον ναό και τη νύκτα ξέσπασε η πυρκαγιά».

Την παραμονή των διώξεων διάκονος της επαρχίας Λεωπόλεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, π. Γιούρι Φεντίβ ανακοίνωσε, ότι από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Ρωσία πέντε κοινότητες της εκκλησιαστικής επαρχίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατέθεσαν τα έγγραφα για «μετάβαση» στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ άλλες 54 ευρίσκονται ακόμη σε διαδικασία «αυτοπροσδιορισμού».

Κατά την άποψη του εκπροσώπου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας για να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής της δικαιοδοσίας από την ενορία «αρκεί η επιθυμία δέκα ατόμων».

Στη Μιχάλτσα της Ουκρανίας πιστοί της ΑΕΟ άρπαξαν ναό με την βία

Την Κυριακή 10 Απριλίου στο χωριό Μιχάλτσα της περιφέρειας Τσερνοβτσί της Ουκρανίας, πιστοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας με την υποστήριξη της αστυνομίας και ενόπλων παραστρατιωτικών σχηματισμών κατέλαβαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της αρπαγής ο ναός περικυκλώθηκε από την αστυνομία, ενώ οι προσβάσεις προς το χωριό αποκλείσθηκαν από τους ένοπλους εξτρεμιστές.

Να αναφερθεί ότι η αστυνομία με τη βία απομάκρυναν τον εφημέριο και τους ενορίτες από τον αύλειο χώρο.

Οι θύρες του Ιερού Ναού υπέστησαν διάρρηξη και στη συνέχεια κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσαν ευχαριστήρια δοξολογία εντός του ναού.

Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας οι παρόντες ένοπλοι φώναζαν ομαδικά: «Θάνατος! Θάνατος! Θάνατος!».

Η πολυπληθής κοινότητα του ναού με επικεφαλής τον εφημέριο συνέχισε τον προσευχητικό ακάθιστο υπό βροχή στο ύπαιθρο.

Η εκκλησιαστική επαρχία Τσερνοβτσί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνθηκε στην ηγεσία της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, την ηγεσία της περιφερειακής εδαφικής διοίκησης στην Εθνική Αστυνομία και την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας απαιτώντας «να τερματιστεί η παρανομία και η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο χωριό Μιχάλτσα».

ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/49427-oukrania-diokseis-klirikon-piston-kai-arpages-ieron-naon

FpHU5b