Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΤΗΝ "ΑΝΟΙΞΑΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ - κατέστρεψαν την αυτοκρατορική Πύλη της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ


Ο τουρκικός τύπος αναφέρει σε άρθρο την καταστροφή της αυτοκρατορικής πύλης στης Αγίας Σοφίας..https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/850161.aspx 

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος Ιστορίας της Τέχνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώθηκε ότι (στο ΙΝ της Αγίας Σοφίας που έκανε τζαμί ο Ερντογάν και πρόσφατα εγκαινίασε και μεντρεσέ), προκλήθηκε ζημιά στην γνωστή ιστορική Πύλη του Αυτοκράτορα, από τους χιλιάδες μουσουλμάνους που μετέβησαν εκεί λόγω του Ραμαζανιού.

Διαμαρτυρόμενος τόσο για τον μη εντοπισμό όσων κατέστρεψαν την ιστορική θύρα από την βυζαντινή περίοδο δο όσο και για την απόλυση του υπεύθυνου ασφαλείας, ο Σύλλογος των Τούρκων ιστορικών ανακοίνωσε ότι, «η θύρα θα  επισκευαστεί».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ότι η ιστορική θύρα, που άντεξε ακόμη και την εισβολή του Μωάμεθ του πορθητή, ήταν κατεστραμμένη, ενώ ζημιές υπέστησαν και διάφορα κομμάτια χάλκινου πλαισίου που πλαισίωναν την θύρα, λόγω του μεγάλου συνωστισμού των μουσουλμάνων.

Η Πύλη του Αυτοκράτορα, που χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα και την ακολουθία του, παρέχει το πέρασμα από τον εσωτερικό νάρθηκα στον κύριο χώρο στην Αγία Σοφία.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, είναι η μεγαλύτερη πύλη του ΙΝ της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και έχει χάλκινο πλαίσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/toyrkia-zimies-stin-aytokratoriki-pyli-tis-agias-sofias/ https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7084210_simainoyn-ta-epoyrania-katestrepsan-tin-aytokratoriki-pyli

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ 

Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ  ΛΥΣΣΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟΝ 

ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ;