Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ - πληροφορίες τι θα γίνει μετά τις Γαλλικές εκλογές


το  Reuters  αναφέρει ότι η ΕΕ θα επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 24 Απριλίου.

ΕΠΙΣΗΣ πριν λίγες μέρες " Σύμφωνα με τους New York Times, το εμπάργκο δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών μελών νωρίτερα από τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Έτσι θα διασφαλιστεί πως η επίπτωση που θα έχει στις τιμές ενέργειας δεν θα βοηθήσει την Μαρίν Λε Πεν, πλήττοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν.

Το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο σημαντικό όσο είναι και οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης, καθώς είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που απαιτείται για να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να κάνουν το μέχρι πρότινος αδιανόητο βήμα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει την εκ νέου επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία." πηγή 



"JP Morgan: Στα 185 δολάρια το βαρέλι το brent, αν η Ευρώπη επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την επόμενη εβδομάδα" από το  https://www.bankingnews.gr/analyseis

 " Aυτό που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν μια θεωρητική άσκηση, ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα, αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 24 Απριλίου.

Μόλις όμως επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το αποτέλεσμα θα είναι ότι η τιμή φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών χωρών θα φτάσει σε νέα ιστορικό υψηλό.
Και για αυτό το λόγο ακριβώς οι γραφειοκράτες της Ευρώπης περιμένουν τις γαλλικές εκλογές, για να είναι σίγουροι ότι η αύξηση των τιμών δεν θα ενισχύσει την ψήφο στην Le Pen....

Όπως γράφει η στρατηγική αναλύτρια της αγοράς εμπορευμάτων της JPM, Natasha Kaneva, έχει εξετάσει διάφορα σενάρια επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων που συμπεριλαμβάνουν το ρωσικό πετρέλαιο και για το λόγο αυτό προειδοποιεί ότι «οποιοδήποτε μέτρο εμπάργκο ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εδώ και τώρα, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και θα οδηγήσει στα ύψη την τιμή βραχυπρόθεσμα».
H JPM εξέτασε τρία πιθανά εργαλεία επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από το πιο επιθετικό, ένα πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, έως τα πιο συντηρητικό, που περιλαμβάνει τη επιβολή φόρων ή ανώτατων ορίων τιμών στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Σε κάθε σενάριο, για να αποφευχθούν οι ακραίες αυξήσεις των τιμών, η αγορά χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Το σκληρό σενάριο

Το πιο σκληρό σενάριο αφορά την επιβολή ενός πλήρους και άμεσου εμπάργκο που είναι πιθανό να βλάψει τους ευρωπαίους καταναλωτές περισσότερο από τους Ρώσους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα.
Στο σενάριο αυτό θα είχαμε άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη η οποία θα οδηγούσε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent στα 185 δολάρια/βαρέλι, καθώς περισσότερα από 4 mbd ρωσικών προμηθειών πετρελαίου δεν θα έβρισκαν άμεσα νέους αγοραστές και θα έλειπαν από την παγκόσμια προσφορά. 
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες για το σενάριο «πλήρους εμπάργκο»: Αν και η Ινδία έχει ήδη τριπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με το 2021, η ικανότητα της να απορροφήσει όλη τη ρωσική προσφορά παραμένει υπό αμφισβήτηση, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Νέο Δελχί να μην αυξήσει περαιτέρω τις εισαγωγές.

Το ενδιάμεσο σενάριο

Αν η Ευρώπη εφαρμόσει ένα εμπάργκο με πιο σταδιακό τρόπο π.χ. για μια περίοδο μηνών, παρόμοιο με την ευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, όπου ισχύει περίοδος τεσσάρων μηνών, οι τιμές δεν αναμένουμε να αυξηθούν πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία θα είχε περισσότερο χρόνο να προσαρμόσει τις ροές πετρελαίου της προς φιλικότερους αγοραστές και η παγκόσμια αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ θα αναπτυχθεί επίσης σταδιακά και θα καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος της τρύπας που θα αφήσει το πετρέλαιο της Ρωσίας στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Τέλος, η ΕΕ, θα μπορούσε αντί για εμπάργκο, θα μπορούσε να υιοθετήσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις που και θα της επέτρεπαν να συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο και να ασκεί οικονομική πίεση στη Μόσχα.

Το εναλλακτικό σενάριο

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την εισαγωγή i) ειδικών φόρων και ii) την επιβολή ανώτατων ορίων τιμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Επειδή το κόστος παραγωγής για το ρωσικό πετρέλαιο είναι χαμηλότερο από 10 δολάρια/βαρέλι και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας έχει δηλώσει ότι η χώρα θα πουλά σε «φιλικές χώρες» σε «οποιοδήποτε εύρος τιμών», οι Ρώσοι παραγωγοί θα μπορούσαν πιθανότατα να αντέξουν οικονομικά να συνεχίσουν να παραδίδουν πετρέλαιο στους ευρωπαίους καταναλωτές ακόμη και με δασμούς 90% ή με ανώτατο όριο τιμής 20 δολάρια το βαρέλι.
Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές μπορεί να προσφέρει μια πολιτικά αποδεκτή μέση λύση στην Ευρώπη, επιτρέποντας στην ΕΕ να δείξει την ισχύ της και μη αποστερώντας την από τις ζωτικές προμήθειες ρωσικού πετρελαίου." 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/620436/jp-morgan-sta-185-dolaria-to-vareli-to-brent-an-i-evropi-epivallei-plires-empargko-sto-rosiko-petrelaio-tin-epomeni-evdomada

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ - ΠΟΙΟΣ ΘΑ  ΚΟΨΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ  ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ; 

οι  Ρώσοι ή οι Ευρωπαίοι;

για αυτό επισημάναμε:  

" ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ του 2022 τότε που αλλάξαν πολλά και ήλθαν περισσότερα, θα γράφει ο ιστορικός" βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2022/04/2022_18.html 

Στις 20 Απριλίου λήγει η προθεσμία αποπληρωμής σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που ήδη έχουν παραλάβει οι χώρες της Δύσης από τη Ρωσία.

Τότε θα δούμε τι θα κάνει η Ρωσία, αν δηλαδή κόψει τη παροχή σε περίπτωση μη αποπληρωμής.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Απριλίου του 2022 οι Ρώσοι μας προετοιμάζουν:

 ΠΟΥΤΙΝ
ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης «έβαλαν αυτογκόλ» επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει «στην επιδείνωση της οικονομίας στην Δύση».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ 

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τέως πρόεδρος και τέως πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

"Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης", τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Άλλα προβλήματα μπορεί να είναι η έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και "κύμα βίαιων εγκλημάτων" λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη, υποστήριξε ακόμη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΜΟΛΙΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΤΟΝ ΤΑΡΑΧΟ ΚΑΘΟΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΗΜΑ.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Η ΕΥΡΩΠΗ. 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ - ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΘΝΩΝ - Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ.


 «Πού είναι, θάνατε, το κεντρί σου; Πού είναι, Άδη, η νίκη σου;»