Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

ΡΩΣΙΑ: "οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί κάτι στους Τούρκους και ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα" ΜΗΠΩΣ ΚΤΥΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;

 


Τι ετοιμάζει η Τουρκία με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στις ρωσικές πτήσεις

Όταν ξεκίνησε η ρωσική «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία», η Τουρκία ήταν μια χώρα που έδειξε ουδετερότητα απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ήταν περίεργο: οι δύο χώρες είναι μακροχρόνιοι εμπορικοί εταίροι, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο των τουρκικών ουρανών για τις πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών που κατευθύνονται προς τη Συρία.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου διαβεβαιώνει ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τις αντιρωσικές κυρώσεις. Απλώς, για τη Ρωσία έχει λήξει την άδεια για τέτοιες πτήσεις, η οποία είχε εκδοθεί για χρονική διάρκεια τριών μηνών.

Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν για αυτό.

«Είναι διαφορετικό το θέμα...»

Ωστόσο, ο Σεμιόν Μπαγκντασάροφ, κορυφαίος Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός και ειδικός στα προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, πιστεύει ότι το θέμα είναι πολύ διαφορετικό.

«Μια τέτοια απόφαση μπορεί να δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν υποσχεθεί κάτι στους Τούρκους και ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Όλα αυτά, γενικά, είναι θέμα χρόνου (για να γίνουν σαφή)»
, είπε ο ειδικός σε συνέντευξή του στην «Moskovskiy komsomolets» (Σημείωση Βαλκανικού Περισκοπίου: Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με την Ουκρανία, έχει αποκοπεί η πρόσβαση σε αυτήν τη ρωσική ιστοσελίδα)

Μεταξύ άλλων, ο εμπειρογνώμονας είπε ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τις ΗΠΑ παρά από τη Ρωσία.

Και αν χρειαστεί, οι Αμερικανοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν επιδέξια. Προσθέτει, επίσης, ότι αυτό είναι ένα είδος ετοιμότητας για εχθροπραξίες στη βόρεια Συρία.

Όσον αφορά τις συνέπειες της απαγόρευσης των πτήσεων της ρωσικής αεροπορίας πάνω από την Τουρκία, για τη Ρωσία αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παράδοση αγαθών στις ρωσικές βάσεις στο Χμεϊμίμ και στο λιμάνι της Ταρτούς.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα Στενά όσο είναι ακόμη ανοιχτά στον ρωσικό στόλο.

«Δεν αποκλείω ότι ο λόγος αυτής της απόφασης είναι επίσης ότι μέρος της αεροπορίας μας έχει πτήσεις προς τη βάση μας στο που Χμεϊμίμ, στη ζώνη, δηλαδή, της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας», υποστηρίζει ο Μπαγκντασάροφ. «Με τον τρόπο αυτόν, η Τουρκία κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη για μπορεί να έχει ελεύθερες πτήσεις στη Συρία».

Σύμφωνα με ειδικούς, μια τέτοια πρακτική ήταν αρκετά αναμενόμενη από μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία.

informing.ru, sm.news