Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

«εάν τε ούν ζώμεν, εάν τε αποθνήσκωμεν, του Κυρίου εσμέν».

Μέσα στον Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Θεσσαλονίκη της εσαεί Ρωμιοσύνης γίνονται πολλά. Πολλά ΘΑΥΜΑΣΤΑ για τους πιστούς και πολλά  άλυτα μυστήρια για τους δυσκολεμένους αδελφούς ημών.

Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες έκτατης μυροβλησίας όλων των εικόνων του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ακόμα και ψηφιδωτών αγιογραφιών που στην κυριολεξία έσταζαν το γνωστό μύρο του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Μυροβλήτη.

Στις απορίες μας η απάντηση των νεωκόρων του ιερού ναού ήταν ότι αυτό είναι κάτι που παρατηρείται συχνά γιατί ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ εκείνες τις στιγμές θέλει να δώσει ένα μήνυμα.

Συνεχίζοντας το προσκύνημα μας μέσα στις διάφορες μυστικές κόγχες - προσκυνητάρια  της εκκλησίας του ΑΓΙΟΥ σταθήκαμε έξω από το περίτεχνο βυζαντινό παρεκκλήσιο του ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ.

Εκεί το βλέμμα μας στράφηκε αμέσως στην Εικόνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που βρίσκεται έμπροσθέν του.

Αλλά δεν μπορούσαμε να πάρουμε μετά τα μάτια μας από πάνω της, γιατί οι Οφθαλμοί του ΚΥΡΙΟΥ μας είχαν αλιεύσει και μας εισήγαγαν αθόρυβα στο μεγάλο μήνυμα της  ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ και της ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ.

Οι πρόγονοι μας έλεγαν, ότι οι εικόνες είναι τα θεολογικά βιβλία των αγραμμάτων και είχαν δίκαιο όχι μόνο για τότε, αλλά ειδικά για τις ημέρες μας που είμεθα όλοι ( οι περισσότεροι εξ ημών και ο ίδιος ) κατά ΧΡΙΣΤΩ αναλφάβητοι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Είχε ήδη νυκτώσει και ο ναός έπρεπε να κλείσει, αλλά δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε τα μάτια μας από τα μάτια του ΚΥΡΙΟΥ και να δούμε οτιδήποτε άλλο.

Είχε δίκαιο η νεωκόρος τότε που μας είπε " ότι οι εικόνες του ναού μυροβλύζουν όταν ο ΑΓΙΟΣ θέλει να δώσει ένα μήνυμα" 

Αλλά εκείνες τις στιγμές δεν ξέρω τινί τρόπω βρεθήκαμε από τον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ της συμβασιλεύουσας στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Βασιλεύουσας...ΚΑΙ πολλά άλλα.. 

Πως να ξεκολλήσεις μετά τα μάτια σου από αυτή την εικόνα του ΧΡΙΣΤΟΥ;

Κωνσταντίνος Βαρδάκας