Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026

να πούμε και μια καλή είδηση - πολλοί έλαβαν το μήνυμα ότι θα πορευθούν προς την Καθ ημάς Ανατολή όχι ως πρόσφυγες αλλά ως ιδιοκτήτες για να αναστηλώσουν τα Άγια.

 

για την φώτο ευχαριστούμε τον Γ.Μ 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΑΜΕ ΌΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ Ο ΠΡΟΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΕΥΩΔΙΑΖΕΙ ΘΥΜΙΑΜΑ ..ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΥΜΙΑΤΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ;

Η ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΕΒΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΣΕΒΑΣΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΟΤΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ.

Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ 

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΡΥΦΗ ΠΥΛΗ 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ...

ΣΤΩΜΕΝ καλώς .. ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΊ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας  

Διαβάζοντας τα παρακάτω θα κατανοήσετε την αγωνία των γειτόνων...να εξαφανίσουν κάθε τι χριστιανικό από την Αγία Σοφία αλλά στο τέλος θα εξαφανιστούν από όλους γιατί το Ιερόν Αυτό Τέμενος είναι "ζωντανό και αναπνέει"

Τι συμβαίνει στην Αγία Σοφία; Γιατί Αθήνα και UNESCO εκπέμπουν «σήμα κινδύνου»

Αυτή ακριβώς την οικουμενική παρακαταθήκη έθεσε σε αμφισβήτηση το τουρκικό κράτος το 2020 ανακηρύσσοντας την Αγία Σοφία ενεργό τέμενος. Η κίνηση συμβολικής επιβολής ενός νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού εις βάρος του μνημείου από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα το 1985 με την ένταξη της Αγίας Σοφίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO 

Παράλληλα, σοβαρές ανησυχίες προκαλούν τα έργα αποκατάστασης του μνημείου. Οπως μας επεσήμανε η Ελένη Μεθοδίου, αρχαιολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, «μεγάλης κλίμακας έργα εκτελούνται στην Αγία Σοφία τα τελευταία χρόνια και δεν είναι γνωστό αν οι σχετικές μελέτες έχουν σεβαστεί τις ιστορικές και πολιτιστικές φάσεις του μνημείου και αν έχουν εφαρμοστεί τα κανονιστικά κείμενα για τη συντήρηση και αποκατάσταση». Η κυρία Μεθοδίου επεσήμανε επίσης ότι «ο Χάρτης του ICOMOS (2003) αναφέρει ότι η επέμβαση στα μνημεία πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό» και ότι «η συμβατότητα των νέων υλικών με τα υφιστάμενα πρέπει να προσδιορίζεται πλήρως ώστε να αποφεύγονται μακροπρόθεσμα ανεπιθύμητες παρενέργειες και να ελαχιστοποιείται η βλάβη στις αξίες των μνημείων».

Πηγή https://www.anaskafi.gr/2026/10/unesco.html?fbclid=IwdGRjcAU7kzFjbGNrBTuTHWV4dG4DYWVtAjExAHBkb2YBc3J0YwZhcHBfaWQMMzUwNjg1NTMxNzI4AAEeIEFbD06LlC440wwRtMaPg9t6Y_5Bo_7O7EOeRrTRlPabW8T3IMzzyibUBFw_aem_N1_v7GI75Q29V2wQtuJM7Q&m=1