Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

καρφώθηκαν !! «Η Τουρκία οφείλει να έχει λόγο στη νέα διένεξη Σκοπίων- Ελλάδας», τουρκική ανάλυση

Τι να πεις σε όλους αυτούς που όταν ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ βάπτιζε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή στην Μακεδονία δηλ. την Αγία και Ισαπόστολο Λυδία, αυτοί ήταν νομάδες στις στέππες, απολίτιστοι και βάρβαροι , που ήρθαν εδώ κοντά μας σήμερα για να φύγουν κάποια στιγμή πιο μακριά μας.

Ενώ η τουρκική ανάλυση αρχίζει να μιλάει για τα Σκόπια κάπου στην μέση συνδέει τα Σκόπια με την Θεσσαλονίκη και την Τουρκία ..απίθανα πράγματα ..



Διαβάζουμε κάποια αποσπάσματα από το άρθρο:«Η Τουρκία οφείλει να έχει λόγο στη νέα διένεξη Σκοπίων- Ελλάδας»
Από το https://echedoros.blog/

Λεπτές εθνοτικές ισορροπίες στα Σκόπια 

Στα Σκόπια στα οποία διεξήχθη ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Σλάβων και Αλβανών το 2001, τα σλαβικά κόμματα που ήρθαν στην εξουσία σύμφωνα με άγραφους πολιτικούς κανόνες πρέπει να πάρουν ως μικρότερο εταίρο ένα αλβανικό κόμμα.

Σε προηγούμενους συνασπισμούς, αυτό ήταν πάντα το κόμμα DUI (Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση) του Αλί Αχμέτι.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Αλί Αχμέτι, πρώην διοικητής του UÇK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου) που πολέμησε τόσο στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου όσο και στον εμφύλιο πόλεμο των Σκοπίων, εξακολουθεί να έχει υπό τις διαταγές του ένοπλους μαχητές.

 Σε προηγούμενους συνασπισμούς, τόσο το VMRO όσο και το SDSM σχημάτισαν κυβερνήσεις με το DUI στο πλευρό τους....
Υπάρχουν έντονες προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ πίσω από τις Πρέσπες.

Η Ελλάδα είχε αντιταχθεί στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τη χώρα από την ανεξαρτησία της, με το σκεπτικό ότι ανήκε στη δική της ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και ζήτησε να αλλάξει....
Το κέντρο της γεωγραφίας που θα μπορούσε να ονομαστεί Μακεδονία κατά την Οθωμανική περίοδο ήταν η Θεσσαλονίκη, η οποία πήρε το όνομά της από τη Θεσσαλονίκη (Νίκη της Θεσσαλίας), κόρη του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’ και αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Θεσσαλονίκη δεν ήταν μόνο ένα κοσμοπολίτικο κέντρο με ζωντανή οικονομία και πολιτιστική ζωή όπου ζωντάνεψε ο τουρκικός διαφωτισμός και η Ένωση και Πρόοδος.

Εκείνη την εποχή λειτουργούσαν και σε αυτή την πόλη κάθε είδους επιτροπές, ιδίως μυστικές οργανώσεις της Μακεδονίας, που τις γνωρίζουμε ως βουλγαρικές επιτροπές. Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε και το VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), ο γενάρχης του σημερινού VMRO-DPMNE. 
Μετά την απόκτηση της Θεσσαλονίκης και των νότιων εδαφών της Μακεδονίας που συνορεύουν με το Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα ξεκίνησε μια μεγάλη εθνοκάθαρση στην περιοχή.

Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από αυτό ήταν οι Τούρκοι και οι Σλάβοι που συνέχισαν να αγωνίζονται για κυριαρχία στην περιοχή.

Δεδομένου ότι εστιάζουμε πάντα στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, παραβλέπουμε αυτή την οδυνηρή πτυχή της ιστορίας
Η εθνοκάθαρση που υπέστησαν στη Θεσσαλονίκη και τη Νότια Μακεδονία δεν ξεχνιέται ποτέ από τους Σλάβους του Βαρδάρη. Η Θεσσαλονίκη έχασε τον τουρκικό, σλαβικό, αλβανικό και βλάχιο πληθυσμό της και τέλος οι Εβραίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πόλη, της οποίας οι τουρκικές και εβραϊκές γειτονιές κάηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά του 1919 και της οποίας η αρχιτεκτονική υφή της οθωμανικής περιόδου καταστράφηκε, έχασε επίσης το χαρακτηριστικό της ως κέντρο εμπορίου, επικοινωνίας και πολιτιστικών ανταλλαγών της βαλκανικής γεωγραφίας λόγω των ελληνογιουγκοσλαβικών (σημερινών σκοπιανών) συνόρων που περνούν βόρεια. Η Θεσσαλονίκη, όπως την περιγράφει ο Mark Mazover, έγινε πόλη φαντασμάτων το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα....
Η Τουρκία μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της περιφερειακής έντασης

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η στάση της Τουρκίας, η οποία είχε πάντα καλές σχέσεις με τα Σκόπια.

 Η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να απόσχει από ακραίες συμπεριφορές και να ζητήσει από σημαντικούς παράγοντες όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια πιο κατανοητή στάση εφιστώντας την προσοχή στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην περιοχή εάν η Βόρεια Μακεδονία χάσει τη σταθερότητά της.

Οι υπάρχουσες καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα μπορεί επίσης να προσφέρουν ένα πλεονέκτημα, αν και δεν πρέπει να αγνοηθούν οι ευαισθησίες αυτών των δύο κρατών σε «εθνικά» ζητήματα.

Αν και έχει χάσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Σχεδόν όλο το προσωπικό που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, ιδιαίτερα ο Ατατούρκ, είχε καταγωγής Ρωμυλίας. Ενώ οι μεγάλες μάζες που έρχονται από τη Ρωμυλία εξακολουθούν να αισθάνονται σαν να είναι από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Μοναστήρι, την Οχρίδα, το Πρίλεπ, το Köprülü, το Στιπ και το Τέτοβο, , δεν μπορούμε να περιμένουμε να παραμείνουμε αναίσθητοι σε αυτήν την περιοχή...
Πηγή από το https://echedoros.blog/