Ισχυρά καλώδια βρίσκονται κατά μήκος του βυθού, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρηματικές συναλλαγές αξίας πολλαπλάσιων της αξίας των αγαθών στα αμπάρια των πλοίων που περνούν από πάνω τους.
Μια μόνο μικρή λίστα των μεγαλύτερων καλωδιακών διαδρομών που υπάρχουν γύρω από την Υεμένη είναι η εξής:
- Το IMEWE (Ινδία - Μέση Ανατολή - Δυτική Ευρώπη) είναι ένα κανάλι μήκους 12 χιλιομέτρων που συνδέει τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, την Ινδία, την Αίγυπτο με την Ιταλία και τη Γαλλία. Εύρος ζώνης 3,8 terabit ανά δευτερόλεπτο.
- Η FEA (FLAG Europe - Asia) είναι μια γραμμή μήκους 28 χιλιομέτρων, η οποία, σαν νήμα, συνδέει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, τα ΗΑΕ, την Ιταλία, την Ισπανία και καταλήγει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εγκαταστάθηκε το 1997 και αποτιμήθηκε στο ένα τρίτο του δισεκατομμυρίου δολαρίων.
- Υποθαλάσσια καλωδιακή διαδρομή Μέσης Ανατολής Βόρειας Αφρικής (MENA). Ένα από τα πιο πρόσφατα, που εγκαταστάθηκε το 2014, έχει μήκος λίγο λιγότερο από εννέα χιλιάδες χιλιόμετρα και παρέχει ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ Καράτσι, Βομβάης και Σικελίας με ταχύτητα 5,7 terabit ανά δευτερόλεπτο.
- Υπάρχουν επίσης 15 χιλιάδες χιλιόμετρα της πύλης Europe India Gateway (EIG). Παρέχει συνδεσιμότητα μεταξύ των ΗΑΕ, του Ομάν, της Ινδίας, της Λιβύης, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και το τελικό σημείο είναι το Λονδίνο. Διαδρομή οπτικών ινών που χρησιμοποιεί το σύστημα «2+2», 16 συστάδες τηλεπικοινωνιών αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
- Το 1999, εγκαταστάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλώδια, το SeaMeWe-3. Είναι μήκους 39 χιλιάδων χιλιομέτρων για τη σύνδεση της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ....
Τεράστιο το πλέγμα
Για να οπτικοποιήσει κανείς και να κατανοήσει τα κίνητρα για γεωπολιτικές ενέργειες, θα είναι χρήσιμο να κοιτάξει τον χάρτη, δηλαδή τη διάταξη των περιβόητων καλωδίων.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον, έστω και μόνο επειδή διαφορετικά πακέτα και διαδρομές συγκλίνουν σε ένα ενιαίο κέντρο δεδομένων στο Τζιμπουτί.
Από μια περίεργη σύμπτωση, εδώ είναι που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό η μεγαλύτερη ναυτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, δηλαδή το Camp Lemonnier - μια μόνιμη κατοικία για περισσότερους από πέντε χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς....
Εξάλλου, οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες παρέχουν δισεκατομμύρια χρηματοοικονομικές συναλλαγές ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και η κατάρρευση δύο ή τριών καναλιών δεν μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία μεμονωμένων εταιρειών, αλλά να καταρρεύσει ολόκληρες κρατικές οικονομίες.
Ο ρόλος της Υεμένης
Από τις αναφερόμενες καλωδιακές γέφυρες, τουλάχιστον τέσσερις εκτείνονται στην ίδια την Υεμένη και η φυσική διαδρομή των υπόλοιπων δεν είναι μυστικό για τον τοπικό στρατό.
Υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι Houthis έχουν τον εξοπλισμό και τα εργαλεία για να πραγματοποιήσουν υποβρύχιες δολιοφθορές, αλλά οι Ιρανοί σίγουρα τα έχουν όλα αυτά.
Πριν από δύο χρόνια, όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream, ο Vladimir Putin προειδοποίησε τη δυτική κοινότητα ότι αυτή η έκρηξη άνοιξε το άνοιξε το καπάκι του παροιμιώδους κουτιού της Πανδώρας.
Γιατί από τώρα και στο εξής, όλες οι κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, είτε πρόκειται για αγωγό πετρελαίου είτε για καλώδιο οπτικών ινών, γίνονται νόμιμος στόχος σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες.
Και αν τρεις αγωγοί αερίου εξερράγησαν στον πυθμένα της Βαλτικής για άγνωστους λόγους, τότε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μια μέρα, κάπου στην περιοχή El-Mukalla, καμιά δεκαριά γραμμές τηλεπικοινωνιών δεν θα συνθλιβούν κατά λάθος στα βράχια.
Γι’ αυτό και οι Βρετανοί έστειλαν επειγόντως πολεμικά πλοία με δύτες για να ελέγξουν την υποβρύχια μηχανική υποδομή.
Περισσότερα στο https://www.bankingnews.gr/