Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τι δίνει η τουρκία στους πρώην συμμάχους της για να σωθεί ΤΩΡΑ από την οικονομική καταστροφή; Αντιπαροχή τα ΣΤΕΝΑ;


Φώτο (αμερικανικό πλοίο εφοδιασμένο με ένα τεράστιο ραντάρ X-BAND το οποίο παρακολουθεί τα πάντα σε μεγάλη απόσταση. Το αμερικανικό πλοίο εμφανίστηκε στις τουρκικές ακτές των Δαρδανελίων.)  

Προσπαθούν να πείσουν την τουρκία να κλείσει εδώ και τώρα τα ΣΤΕΝΑ του ΒΟΣΠΟΡΟΥ και τα Δαρδανέλια;

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ένας υποτιθέμενος  διάλογος με όχι τόση μεγάλη φαντασία μπορεί να έγινε στα παρασκήνια των βιντεοκλήσεων λόγω κορονοιού;

ΤΑΓΙΠ προς ΤΡΑΜΠ

« Ερντογάν: Πρόεδρε κάνε κάτι, η οικονομία στην χώρα μου καταρρέει από ώρα σε ώρα. Τα συναλλαγματικά μου αποθέματα βρίσκονται στο ναδίρ , σε λίγο θα πεινάσουμε . Βάλε τις γνωριμίες σου να μας δανείσουν φρέσκο χρήμα δίχως μνημόνια και τέτοια που έχει η Ελλάδα.

ΤΡΑΜΠ: ότι μπορώ κάνω, αλλά πήγες και έμπλεξες με τον Ρώσο και μας τα χάλασες.

Ερντογάν:  μα, Πρόεδρε έχω ακυρώσει κάθε ενεργοποίηση και παραγγελία που αφορούν τους ρωσικούς S-400 και στην Συρία ευθυγραμμίζομαι με τις στρατηγικές σας. Δεν φτάνει αυτό;

ΤΡΑΜΠ: όχι δεν φτάνει θέλουμε κάτι χειροπιαστό για να σε δεχτούμε στην συμμαχία, που σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την ρωσική ανάμειξη σε όλα τα μεγάλα προβλήματα, που ανοίγουν στην Μέση Ανατολή.
Ο Ρώσος το ξέρει καλά το θαλάσσιο μονοπάτι και κατεβάζει στρατιωτικές προμήθειες και οπλικά συστήματα μέσω των ΣΤΕΝΩΝ του ΒΟΣΠΟΡΟΥ και των διαδρόμων του ΑΙΓΑΙΟΥ στην Μέση Ανατολή , στην Βόρεια Αφρική, αλλά φτάνει στην διώρυγα του Σουεζ και έπειτα περιπλέοντας την Αραβική Χερσόνησο κάνει έντονη την παρουσία του στα Στενά του Ορμούζ και σε όλες τις μεγάλες θάλασσες.

Ερντογάν: τι να κάνω άλλο πρόεδρε για να του βάλλω κωλύματα;
Εκείνο το κανάλι της διώρυγας που ήθελα να ανοίξω παράπλευρα των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου δεν προλαβαίνω να το ανοίξω, γιατί μας έφαγε η φτώχεια και η μιζέρια.

ΤΡΑΜΠ: φίλε μου ΤΑΓΙΠ πάρε την συνθήκη του Μοντραί και διάβασε την καλά . Μέσα εκεί μπορείς να βρεις λύση και μετά θα σε εξυπηρετήσουμε με το παραπάνω.»

Εδώ τελειώνει ο υποτιθέμενος διάλογος, αλλά μπορούμε να φανταστούμε στην συνέχεια τον Ερντογάν να ανοίγει την συνθήκη του Μοντραί και να την διαβάζει με προσοχή.

Ξεκινάει λοιπόν το διάβασμα ο Ερντογάν…μπλά- μπλα ..
« Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών (Montreux Convention Regarding the Regime of the Turkish Straits),(τουρκικά: Montrö Boğazlar Sözleşmesi) είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών.»  https://www.in.gr/2020/01/06/world/erntogan-kleinoun-ta-stena-tou-vosporou-parelthon-synthiki-tou-montre/
«Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).» https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD
Και ξαφνικά το μάτι του Σουλτάνου πέφτει σε όρο της  Συνθήκης.
 « Σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία μπορεί να απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων. Αν, όμως, δε μετέχει στον πόλεμο, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση ναυτικών δυνάμεων που εκτελούν απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών (του ΟΗΕ πλέον) ή δυνάμεων που ανήκουν σε κράτος με το οποίο έχει υπογράψει συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας (π.χ. χώρας μέλους του κατοπινού ΝΑΤΟ).»  http://historyreport.gr/index.php/%CE%A3%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%C

Ώπα , νάτο ,το βρήκα για να εξυπηρετηθώ άμεσα και να μην καταρρεύσω.
-         Πρέπει να μπω σε πόλεμο με γειτονικό κράτος που γειτνιάζει άμεσα με τα ΣΤΕΝΑ και έχει σχέση με τους διαδρόμους ναυσιπλοίας στο ΑΙΓΑΙΟ που χρησιμοποιούν τα ρωσικά πολεμικά.   


Ας πούμε, ότι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν , αλλά αν ισχύουν, πως μπορεί κάποιος σήμερα που μιλάμε και εν μέσω πανδημίας να εξηγήσει γιατί  ο τούρκος έχει ανοίξει ταυτόχρονα  όλη την βεντάλια των θρασύτατων προκλήσεων εναντίον της Ελλάδος;

« Άσκηση προάγγελο γεώτρησης ανατολικά της Κρήτης και νότια της Καρπάθου ανακοίνωσε η Άγκυρα για τις 5 και 6 Μαΐου»https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/874487_askisi-anatolika-tis-kritis-proaniggeile-i-agkyra-gia-tis-5-kai-6
« Χτίζουν»  το “σενάριο συνδιαχείρισης” οι Τούρκοι! Νέες υπερπτήσεις σε Χίο και Οινούσσες
Η Τουρκία “χτίζει” με στρατιωτικά μέσα την εικόνα της ως “συνδιαχειρίστριας” της περιοχής. Η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης από την Ελλάδα της επιτρέπει να το κάνει. Η σιωπή των Αθηνών, όχι μόνο έναντι της Άγκυρας αλλά και έναντι των δυτικών συμμάχων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται δεκτή ως “ψύχραιμη στάση” μιας χώρας που προσπαθεί απλά να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης.»  https://www.militaire.gr/quot-chtizoyn-quot-to-quot-senario-syndiacheirisis-quot-oi-toyrkoi-nees-yperptiseis-se-chio-kai-oinoysses/
« Στα Κατεχόμενα καταφθάνουν τουλάχιστον 1.500 Τούρκοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τον τουρκικό Στρατό στο νησί, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα».
Δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο ακόμα και για 2.500 στρατιώτες τους οποίους θα μετέφερε η Άγκυρα στο νησί για να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία εκεί, ενόψει της έντασης και πιθανού θερμού επεισοδίου τους επόμενους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο με Ελλάδα και Κύπρο.»

Πριν επίσης λίγο καιρό αναρωτιόμασταν , τι θέλει αυτή η ΦΟΥΣΚΑ ( ΡΑΝΤΑΡ που επιπλέει στο ΑΙΓΑΙΟ;) βλ. φωτο


Είχαμε επισημάνει :  

Τα ΣΤΕΝΑ και η Μαύρη Θάλασσα αλλά και ολόκληρη η επικράτεια της ΡΩΣΙΑΣ φαίνεται να είναι υπό την ΣΑΡΩΣΗ αυτής της ΦΟΥΣΚΑΣ.

Δηλαδή τι περιμένουν εκτοξεύσεις Ρωσικών πυραύλων;


« Το ραντάρ X-Band με βάση τη θάλασσα ( SBX-1 ) είναι ένας πλωτός, αυτοκινούμενος, κινητός ενεργός ηλεκτρονικά σαρωμένος πίνακας ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης , σχεδιασμένος να λειτουργεί σε ισχυρούς ανέμους και βαριά θάλασσα. Αναπτύχθηκε ως μέρος του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων του Οργανισμού Άμυνας.

Το ραντάρ είναι τοποθετημένο σε πλατφόρμα ημι-υποβρύχιου λαδιού διπλού κύτους CS-50 πέμπτης γενιάς»

« Μεγάλος προβληματισμός σε σημείο παράκρουσης επικρατεί στην Τουρκία μετά την εμφάνιση ενός αμερικανικού πλοίου σεισμικών ερευνών όπως επίσημα καταγράφεται, εφοδιασμένο με ένα τεράστιο ραντάρ X-BAND το οποίο παρακολουθεί τα πάντα σε μεγάλη απόσταση. 

Το αμερικανικό πλοίο εμφανίστηκε στις τουρκικές ακτές των Δαρδανελίων και λίγο πριν έριξε άγκυρα στο σημείο αυξάνοντας κατακόρυφα τα τουρκικά σενάρια συνωμοσίας. Την παρουσία του πλοίου αυτού στηλιτεύει και ο τουρκικός τύπος,

Το ραντάρ προέρχεται από το ραντάρ που χρησιμοποιείται στο σύστημα υπεράσπισης βαλλιστικών πυραύλων θεάτρου THAAD και είναι μέρος του προγράμματος βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας με στρώσεις (BMDS) του Οργανισμού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (MDA).»


Όλα αυτά δείχνουν, ότι
 ανοίγει το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να  ταλανίσει την ανθρωπότητα με φοβερούς πολέμους και αυτό θα είναι ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ;
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί .
Όσο πάνε τα πράγματα μας πλησιάζουν εξελίξεις μεγάλες στην περιοχή μας.
Το θέμα είναι πως θα μας βρουν.
Και αν επανειλημμένα επισημαίνουμε για ΟΜΟΝΟΙΑ – ΕΝΟΤΗΤΑ , όμως πέρα από αυτά χρειάζεται ΠΙΣΤΗ και Μεγάλη ΥΠΟΜΟΝΗ για να διέλθουμε τις παγίδες και τα θηρία που μας ετοίμασαν.


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας