Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ των ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ εορτάζει το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα που υπάρχει στον κόσμο.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Καθημερινά οι προκλήσεις των τούρκων είναι τέτοιες που οδηγούν τα πράγματα σε σύγκρουση , το μέγεθος και η ανάπτυξη αυτής θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες της στιγμής. Ουσιαστικά την στιγμή που διασαλεύονται όλες οι γεωπολιτικές παράμετροι στην περιοχή μας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αυτό θεωρείται αναπόφευκτο πέρα από τις παράνομες διεκδικήσεις του τούρκου.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Στις 9 Νοεμβρίου του 2017 αναφέραμε το παρακάτω γεγονός δίχως να γνωρίζουμε τότε τι θα μεσολαβούσε με τους μπαμπέσηδες δίπλα μας.
Λέγαμε λοιπόν
Μπορεί στις μέρες μας το Αγιοτόκο νησί της Λέσβου να έγινε αποθήκη ψυχών μιας αποτυχημένης πολιτικής ως αναφορά το προσφυγικό , μπορεί να έγινε ο κυματοθραύστης των νεοποχίτικων επιλογών να αλλοιωθεί πληθυσμιακά ο κοινωνικός Ευρωπαικός ιστός.
Αλλά το ίδιο το νησί και οι κάτοικοι του βρίσκονται στο « μάτι των Αρχαγγελικών δυνάμενων» όσο και να το εποφθαλμιά το βάσκανο μάτι των αγαρηνών.
Δεν έχουν περάσει πέντε με έξη χρόνια που μας διηγήθηκαν μια ιστορία.
Μία μέρα βρέθηκε στο νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στο Μανταμάδο μια ηλικιωμένη τουρκάλα.
Εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κάποιος ότι ήταν τουρίστρια σαν αυτές που κατά κόρον γεμίζουν το νησί από την απέναντι πλευρά της Θάλασσας του Αρχιπελάγους.
Αυτή όμως είχε κάτι το διαφορετικό.
Ρωτούσε και ξαναρωτούσε .
-         Που βρίσκεται ο ΜΑΥΡΟΣ;
Οι ντόπιοι , όπως μου είπαν δεν κουράστηκαν να σκεφτούν, γιατί ο ΜΑΥΡΟΣ για αυτούς είναι ο φημισμένος Ταξιάρχης τους στην περιώνυμο Ιερά Μονή του στο Μανταμάδο.

Τον ονομάζουν ΜΑΥΡΟ λόγω της μαύρης απόχρωσης του μοναδικού γλυπτού στην Ορθοδοξία ανάγλυφου που απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που πλάστηκε από χώμα και το αίμα των μαρτυρησάντων Μοναχών της περιοχής στα χέρια των  σαρακηνών – αγαρηνών πειρατών.

Όμως , τους έκανε εντύπωση , πως η Τουρκάλα γνώριζε το  ιδιαίτερο αυτό προσωνύμιο του Ταξιάρχη.
Και αυτός ήταν ο λόγος που την ρώτησαν.
Η ίδια δεν δυσκολεύτηκε να τους περιγράψει την αιτία για την οποία βρέθηκε στα μέρη τους.
Τους εκμυστηρεύθηκε εν τη απλότητι της , ότι ο γιός της ήταν πιλότος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από την απέναντι αεροπορική βάση….
Και τον τελευταίο καιρό δεν ήταν απλώς προβληματισμένος αλλά και φοβισμένος , μέχρι που σκεφτόταν να εγκαταλείψει την δουλειά του αυτή.
Όχι μια αλλά τις περισσότερες φορές που διατάχθηκε να πετάξει πάνω από το νησί του συνέβησαν παράξενα και επικίνδυνα πράγματα.
Όχι μόνο πάθαινε κρατήματα στην μηχανή του αεροπλάνου, αλλά έβλεπε μπροστά του ένα θεόρατο ΜΑΥΡΟ να του κλείνει τον δρόμο και να τον αποπροσανατολίζει.
Η ίδια Τουρκάλα συνέχισε τις εκμυστηρεύσεις της …
Από Μυτιληνιούς τουρίστες που μας επισκέπτονται στα μέρη μας έμαθα – ποιος είναι ο ΜΑΥΡΟΣ αυτός , όπως τον λέτε εσείς . Σήμερα βρίσκομαι εδώ για τον παρακαλέσω να μην φοβερίζει τον γιό μου που δεν θέλει να ξαναπετάξει και σκέφτεται να αφήσει την δουλεία του σαν ιπτάμενος.
ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ
Εμείς φταίμε που εν τη πράξη απομακρυνόμαστε από την ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ της βιωματικής Θεολογίας .
Ξεχνάμε πολλά για αυτό και είμαστε αναπολόγητοι, την στιγμή που έχουμε δωρεάν αρχαγγελική άνωθεν προστασία.
Τελικά και τα F- 35 καλά είναι , αλλά πολύ ανώτερος λειτουργικά είναι ο ΜΑΥΡΟΣ με την ΡΟΜΦΑΙΑ του, αλλά εμείς δεν φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε πνευματικά αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα μακράς εμβέλειας.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ
« Πασίγνωστος είναι ο Μανταμάδος για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η Εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ το χωριό, σ’ ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι.
Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. 
Κάποιοι αδελφοί τους οποίους ευχαριστούμε συμπλήρωσαν από τις ιστορικές πηγές  :  
« Ο διασωθείς τής σφαγής μοναχός κατέφυγε στήν στέγη του Ναού ή κάποιου οικήματος τής Μονής όπου τον αντελήφθησαν οι Σαρακηνοί πειρατές και ανέβαιναν με μανία εναντίον του.
Τότε παρουσιάστηκε ο Ταξιάρχης Μιχαήλ πελώριος, αγριεμένος και τρομακτικός και τους έτρεψε σε άτακτη φυγή.
Από ευγνωμοσύνη ο μοναχός αυτός, έφτιαξε με χώμα και το αίμα των σφαγιασθέντων συμμοναστών του, τήν μορφή του Αρχαγγέλου, όπως τόν είδε ζωντανό μπροστά του να τόν υπερασπίζεται.»

« Οι χωριανοί νόμιζαν ότι κινδύνευαν από πλιάτσικο και κρύβονταν. Όμως όταν βγήκαν, βρήκαν σε ένα χωράφι κοντά στο μοναστήρι όλους τους αγαρηνούς σκοτωμένους με την … γνωστή λοξή μαχαιριά και τον μοναχό σε έκσταση να πλάθει την αγία εικόνα με δάκρυα, αίμα και πηλό…»


Διότι ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.
Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα.
Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ’ το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο.
Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο, εικόνισμα της Λέσβου. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα.
Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ό,τι κατά αυτό τον τρόπο ο Άγιος προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.»
Στην Λέσβο γνωρίσαμε  ανθρώπους που δεν πίστευαν στον ΑΓΙΟ ΘΕΟ, αλλά πίστευαν στον ΜΑΥΡΟ ΤΑΞΙΑΡΧΗ.
Στην εύλογη απορία μας
Μα τι λέτε; Μου ανέφεραν βιώματα προσωπικά και οικείων τους, που όταν εκφράστηκαν άσχημα για τον Ταξιάρχη τους περιέλαβε κατ ιδίαν και για τα καλά ο ΜΑΥΡΟΣ.
ΚΑΙ συνέχισαν
πώς να μην το πιστεύουμε, όταν σε ΑΥΤΟΝ οφείλουμε την ΛΕΥΤΕΡΙΑ μας από τα 500 και χρόνια της τουρκοκρατίας.
Φυσικά δεν τους έχουμε  ρωτήσει σήμερα αν πιστεύουν αν θα  τους σώσει ο ΜΑΥΡΟΣ από την νέα καμουφλαρισμένη βαρβαροκρατία;

ΚΥΡΙΑΚΗ των ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ εορτάζει το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα που υπάρχει όταν το χρησιμοποιούμε με  αληθινή ΠΙΣΤΗ, ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ στο ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ.

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας