μας "δουλεύουν" κιόλας μέσα - έξω και γύρω μας και η ολιγωρία μας αυτή θα φέρει όχι κατευνασμό αλλά ΤΡΑΓΩΔΙΑ «Η δύναμη της Τουρκίας έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας» λένε οι τούρκοι και εμείς λέμε: «η δύναμη της Τουρκίας έχει δέσει τα χέρια των προδοτών και όχι των Ελλήνων»
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ
" Αναβλήθηκε εκ νέου το έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ–Νότιας Κύπρου – Ελλάδας, λόγω έντονης αντίδρασης της Τουρκίας…
Το έργο της τοποθέτησης του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, που είχε προγραμματιστεί να ποντιστεί μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, αναβλήθηκε για ακόμη μία φορά, εξαιτίας της σθεναρής αντίδρασης της Τουρκίας.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη στη Milliyet, ο πρώην πρέσβης Uluts Ozulker δήλωσε: «Η δύναμη της Τουρκίας έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας», ενώ ο καθηγητής Mehmet S. Erol ανέφερε πως «η Αθήνα αναγκάστηκε να λογικευτεί».
Υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου τέθηκε το ζήτημα της επανεκκίνησης του έργου κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Η ελληνική πλευρά σχεδίαζε την επανέναρξη των εργασιών στα ύδατα ανατολικά της Καρπάθου και του Καστελλορίζου, όπου προηγουμένως το έργο είχε «παγώσει».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Milliyet, οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Κάθε φορά που προκαλούνται εντάσεις ή καταγράφονται υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, εμφανίζονται κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτους τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ που διαβεβαιώνουν ότι παρά τις διαφωνίες -που δεν πρόκειται για διαφωνίες- αλλά για επιθετικό αναθεωρητικό δόγμα- οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί. Οι δίαυλοι είναι χρήσιμοι, αλλά δεν είναι εθνικό σχέδιο, ούτε δόγμα, αντιμετωπίζουν παρεξηγήσεις ή επίκαιρα ζητήματα, όχι όμως προβλήματα, . Δίαυλοι υπάρχουν επί πολλές δεκαετίες με την Τουρκία, αλλά η κρίση οξύνεται και συνεχώς οι απειλές και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας αναβαθμίζονται και ποιοτικά.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση όπως συνέβη στην Κάσο, δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο και πλήρως απομονωμένη από όλους τους μεγάλους παίχτες. Ο Τραμπ αναμένεται να καλέσει τον Ερντογάν , μίλησε πολύ θετικά ήδη, και ρίγη διαπερνούν τους διπλωμάτες. Μίλησε και για τον Μητσοτάκη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και είπε ότι “είναι καλός άνθρωπος”. Μάλλον οίκτο υποδηλώνει ή έστω αδιαφορία, κάτι που ελπίζεται να μην ισχύει, αλλά σύντομα θα φανεί.
Ας απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και τις ήττες της κυβέρνησης που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο
1. Το 2019 ο Μητσοτάκης βρίσκει στο τραπέζι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πέτυχε ο Τσίπρας, εξαιτίας της επιθετικότητας της Άγκυρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τα αποσύρει και η Τουρκία αντεπιτίθεται. Έκτοτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει συστηματικά να θέσει τις απειλές της Τουρκίας και αυτό λειτουργεί αθωωτικά για την Άγκυρα.
2. Το Νοέμβριο του 2019 ειδοποιείται ο πρωθυπουργός από τρίτες χώρες, ότι η Τουρκία και η Λιβύη ετοιμάζονται να υπογράψουν σύμφωνο για οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο Μητσοτάκης όμως δεν κινητοποιείται και τα κρίσιμα 24ωρα της υπογραφής, μεταβαίνει στο Λονδίνο και μεταξύ άλλων παρακολουθεί αγώνα του Τσιτσιπά.
3. Το καλοκαίρι του 2020 έχουμε την κρίση του Ουρούτς Ρέις με τον ανεκδιήγητο Γεραπετρίτη να δηλώνει ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα έξι μίλια,ενώ το τουρκικό πλοίο παραβίασε και αυτά. Η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχές που λογικά ανήκουν στην Ελλάδα σε περίπτωση οριοθέτησης και κάνει σμπαράλια το κύρος της χώρας. Η κυβέρνηση αρνείται να διεθνοποιήσει το θέμα , η Τουρκία πετυχαίνει τον στόχο της, να κάνει ό,τι θέλει.
4. Οι ΗΠΑ με ένα non paper σε Αθήνα, Άγκυρα, Τελ Αβίβ γνωστοποιούν την άρνησή τους να στηρίξουν τον EastMed ικανοποιώντας τις θέσεις της Τουρκίας. Το Ισραήλ ζητά από την Αθήνα να συνεργαστούν ώστε να πιέσουν από κοινού τις ΗΠΑ και να αναζητήσουν εναλλακτικό σχέδιο. Η Αθήνα αρνείται. Το σχέδιο ναυαγεί οριστικά.
5 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκει έτοιμους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους χάρτες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Γίνεται η επέκταση στο Ιόνιο και η οριοθέτηση με την Ιταλία. Εκεί υπογράφει το αδιανόητο, καθώς δίνει το ελεύθερο στους Ιταλούς, να ψαρεύουν τα πλοία της εντός των ελληνικών υδάτων, ενώ καταγράφεται και η μειωμένη επήρεια της Ζακύνθου.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει ακόμη την ΑΟΖ με την Ιταλία και δεν γίνει η παραμικρή ενέργεια για να κηρύξει τις προβλεπόμενες από τη συμφωνία ζώνες για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία .
6. Στις 6 Αυγούστου 2020 υπογράφεται η συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Καταγράφεται μικρότερη επήρεια της Κρήτης, πράγμα που έχει αποσιωπηθεί και έχει καταγραφεί με μεγάλη ικανοποίηση από την Άγκυρα. Πέραν αυτών, επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση ώστε να γίνουν έρευνες στην οριοθετημένη περιοχή ή να εκδίδει άδεις για αλιεία , κάτι που επίσης καταγράφει η Τουρκία.
7. Επί μια εξαετία η κυβέρνηση δεν κατάφερε να οικοδομήσει έναν αυτονόητο διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία και να δρομολογηθούν φυσιολογικές σχέσεις . Αυτό γιατί η κομματική και η ακροδεξιά εθνικοφροσύνη διαφωνούν,. Το κόμμα φυσικά πάνω από τη χώρα. Και ακόμη να σημειωθεί ότι δεν έχει η παραμικρή σοβαρή προσπάθεια αλλαγής των σχολικών βιβλίων που καθαρά είναι υπέρ της Ελλάδας, ούτε διάλογος για τα εμπορικά σήματα. Απολύτως τίποτα . Και το μέλλον άδηλο…
8. Επί μια εξαετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να δρομολογήσει συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλβανία και να οριοθετηθεί η ΑΟΖ παρά την γραπτή δέσμευση το Έντι Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός καθαίρεσε τον δήμαρχο Μπελέρη, δεν έχει ψηφίσει το νόμο για τη μειονότητα, δεν έχει διευθετήσει το ζήτημα των περιουσιών, αλλά το εμπόριο πατριωτισμού καλά κρατεί στη βουλή και στα ΜΜΕ.
Μια νέα πυξίδα είναι αναγκαία για την Ελλάδα.