Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

είναι τέτοιες οι ώρες που πρέπει να παρακαλούμε ΑΓΙΟΥΣ με μεγάλη παρρησία

 


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΟΔΟΧΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΗΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, μας είπε μια Αγία Γερόντισσα

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

Πόσο μεγάλη δόξα εν Ουρανοίς αξιώθηκε ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, ο οποίος κράτησε στα χέρια του τον Σωτήρα του κόσμου!

Τούτο φαίνεται ολοκάθαρα από το ακόλουθο περιστατικό από τον Βίο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου (12 Ιουνίου). Ο Πέτρος ήταν στρατηγός και κατά τη διάρκεια μιας μάχης συνελήφθη, αλυσοδέθηκε και φυλακίστηκε στην πόλη Σαμάρα, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα έλιωνε στη φυλακή και στο τέλος άρχισε να ικετεύει με δάκρυα τον Άγιο Νικόλαο, να πρεσβεύει στον Θεό ώστε να απελευθερωθεί από τη φυλακή• μάλιστα υποσχέθηκε ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό. Πράγματι ο Άγιος Νικόλαος φανερώθηκε στον Πέτρο σε όνειρο και του είπε πώς, μολονότι προσευχήθηκε γι’ αυτόν, ο Θεός ανέβαλε να επιτρέψει την απελευθέρωση, διότι αυτός (ο Πέτρος) είχε ξαναδώσει στο παρελθόν παρόμοια υπόσχεση αφιέρωσης και δεν την είχε τηρήσει. Επιπλέον ο Άγιος Νικόλαος τον συμβούλευε να προσευχηθεί στον Άγιο Συμεών τον Θεοδόχο, ο οποίος "έχει μεγάλη παρρησία ενώπιον του Θεού και ίσταται κοντά στον Θρόνο του Θεού μαζί με την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο". Ο Πέτρος έλαβε ύπ’ όψιν του την παραίνεση του Αγίου Νικολάου και προσευχήθηκε θερμά. Παρουσιάστηκε τότε πάλι ο Άγιος μαζί με τον Άγιο Συμεών όχι πια σε όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα. Ο Πέτρος είδε το Συμεών μέσα σε δόξα και φως που έλαμπε από το πρόσωπό του, ενδεδυμένο τα άμφια των Ιερέων της Παλαιάς Διαθήκης, με χρυσή Αρχιερατική ράβδο ανά χείρας. Ο Άγιος Συμεών είπε στον Πέτρο: "Θέλεις να εκπληρώσεις την υπόσχεσή σου και να γίνεις μοναχός;". Εκείνος απάντησε: "Ναι, δέσποτα, με τη βοήθεια του Θεού". Τότε ο Συμεών άγγιξε τις αλυσίδες του Πέτρου με τη ράβδο του και οι αλυσίδες έλιωσαν σαν κερί. Ύστερα, ανοίγοντας τις θύρες της φυλακής, ο Άγιος Συμεών τον οδήγησε έξω από αυτήν.
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.
ΠΗΓΗ

Γιῶργος Βς ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ




Ένας από τους περιφημότερους ασκητές του αγιοτόκου . Κατά τούς βιογράφους του ήταν στρατιωτικός στό επάγγελμα και άνηκε στ’ ανακτορικά τάγματα των «σχολαρίων».

Πολεμώντας κατά των Αράβων αιχμαλωτίσθηκε στη Μεσοποταμία και αλυσοδεμένος οδηγήθηκε στή φυλακή. Μέ θαυμαστό τρόπο απελευθερώθηκε από τούς αγίους Νικόλαο και Συμεών τόν Θεοδόχο και κατευθύνθηκε στή Ρώμη, όπου κι έγινε κατά τον πόθο του μοναχός.

Επιστρέφοντας στην Ανατολή, το πλοίο που τον μετέφερε σταμάτησε στον ‘Άθωνα και ο όσιος εγκαταστάθηκε σε ερημικό τόπο, που του τον υπέδειξε η Θεοτόκος με τον άγιο Νικόλαο. Η Θεοτόκος είπε στον πρώτο γνωστό ασκητή του Όρους, Πέτρο, πως ο Άθωνας της δόθηκε από τόν Υιό της ώς κληρονομιά, γιά να προστρέχουν όσοι θέλουν να υπηρετήσουν τόν Θεό απερίσπαστα. Η αγάπη της θα είναι μαζί μέ τούς πιστούς δούλους του Θεού και Η χαρά της μεγάλη, γιατί εδώ στο «Περιβόλι» της θα δοξολογείται συνεχώς το όνομα του Υιού Της. Θα δοξάσει το Όρος σε όλο τον κόσμο και όσους υπομείνουν τους πόνους της ασκήσεως θα τους αξιώσει μεγάλων χαρισμάτων, Η ιατρός, φρουρός και Κυρία του αγίου τόπου.

Έτσι ο  με τή βοήθεια της Παναγίας κατοίκησε σ’ ένα μικρό σπήλαιο, που σώζεται μέχρι σήμερα, μέ ναΐδριο και κελλί, μεταξύ Μ. Λαύρας και Καυσοκαλυβίων. Έζησε 53 χρόνια με αυστηρότατη και υπερθαύμαστη άσκηση, τρεφόμενος με βότανα και ουράνιο άρτο, δίχως σκεπάσματα κι ενδύματα, γιατί του είχαν φθαρεί, με πολλούς και διαφόρους πειρασμούς δαιμόνων. Σκεπάσματα του οι τρίχες του σώματος, τα μαλλιά της κεφαλής του, η μέχρι τα γόνατα γενειάδα του και φύλλα δέντρων. Κατά τους εγκωμιαστές του, η άσκηση του συνοδό συνεχή, είχε την προσευχή και η ξενιτεία του την απάθεια. Γιά σκέπη είχε τον ουρανό και για κλίνη τη γη. Υπόμενε όλα τα λυπηρά μεγαλόψυχα για τη μελλοντική δόξα των ουρανών. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ