Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι τόσο η λοίμωξη από τον Covid όσο και ο εμβολιασμός κατά του ιού μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), μιας κατάστασης που προκαλεί ασυνήθιστα γρήγορους παλμούς της καρδιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εδώ

Σε ένα υγιές άτομο, το νευρικό σύστημα σφίγγει αυτόματα τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί μέτρια αύξηση του καρδιακού παλμού για να διασφαλίσει ότι επαρκής ποσότητα αίματος φτάνει στον εγκέφαλο.
Στους περισσότερους ασθενείς με POTS, ωστόσο, αυτό το αυτόνομο νευρικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, αναγκάζοντας την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα για να αντισταθμίσει την πτώση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.
Αυτό συνήθως οδηγεί σε ζάλη, λιποθυμία, πόνο στο στήθος και δύσπνοια, ειδικά όταν το άτομο σηκώνεται όρθιο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βλ.https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/656783/prosoxi-didymos-kindynos-molynsi-apo-covid-kai-emvoliasmos-me-pfizer-i-moderna-prokaloyn-kardiaka-provlimata
Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τις διαγνώσεις POTS μετά τον εμβολιασμό σε 284.592 ενήλικες από το 2020 έως το 2022.