Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

" ο στόχος ΙΡΑΝ επικαιροποιήθηκε δραματικά και για αυτόν τον λόγο"

 


Από το https://www.bankingnews.gr/

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη και με το Ιράν, αποκτάει πρόσβαση στο LNG στο κοίτασμα South Pars

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin επισκέφθηκε την Τεχεράνη του Ιράν για δεύτερη φορά από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Λίγο πριν την άφιξή του, ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, Gazprom, υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) που αποτελεί μέρος μιας ευρείας ατζέντας αυξημένης συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
Βασίζεται σε ιδέες που συζητήθηκαν τον Ιανουάριο μεταξύ του Putin και του Ιρανού Προέδρου, Ebrahim Raisi, και της επίσκεψης στις αρχές Ιουνίου του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Alexander Novak.

Μεταξύ άλλων συμφωνιών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, η Gazprom έχει δεσμευτεί για την πλήρη βοήθειά της στη NIOC στην ανάπτυξη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars με σκοπό την παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα.
Το Μνημόνιο Συμφωνίας περιέχει επίσης λεπτομέρειες ενός έργου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αύξηση της πίεσης στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ.
Η Gazprom θα συμμετάσχει επιπλέον στην ολοκλήρωση διαφόρων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.
Ο στόχος είναι η Ρωσία να αποκτήσει ακόμη περισσότερο έλεγχο στις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου που θα προέρχονται από το Ιράν με στόχο τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με το να εμπλέκεται επίσης στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ, η Ρωσία στοχεύει να μπλοκάρει τον εφοδιασμό με LNG από το Κατάρ με προορισμό την Ευρώπη.
Το κοίτασμα South Pars είναι μια περιοχή 3.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων της μεγαλύτερης δεξαμενής φυσικού αερίου στον κόσμο που περιέχει τουλάχιστον 1,800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου, με τα υπόλοιπα 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο North Field να ανήκουν στο Κατάρ.
Αυτό αποκτά ακόμη ευρύτερη γεωπολιτική σημασία, αφού Ρωσία, Ιράν και Κίνα εστιάζουν στην επί χρόνια αμφιλεγόμενη Φάση 11 της τοποθεσίας φυσικού αερίου στο South Pars.

Η εστίαση της Gazprom στην επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG του Ιράν έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η δραματική αύξηση των προμηθειών LNG είναι ζωτικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Όλα αυτά αποτελούν μια δοκιμασμένη βασική στρατηγική της KGB της άλλοτε πανίσχυρης ρωσικής κατασκοπείας που βασίζεται σε έναν συνδυασμό σταδιακά αυξανόμενης πίεσης σε έναν εχθρό και στη συνέχεια απλώς περιμένει όσο χρόνο χρειάζεται για να νικήσει…
Η Ρωσία γνωρίζει ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης για την απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γερμανία δεν ήθελε να αποκοπεί από το φυσικό αέριο αφού αποδέχθηκε να πληρώσει σε ρούβλια την Gazprom μέσω της Gazprombank…

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η απροθυμία της Γερμανίας υπέρ μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, σχετίζεται με το σοκ που θα υποστεί η Γερμανική οικονομία.
Ο πληθωρισμός στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται απότομα – κατά μέσο όρο 8,6% σε ολόκληρη την Ένωση – ενώ η οικονομική ανάπτυξη ήταν μόλις 0,6% σε τριμηνιαία βάση.
Στη Γερμανία του κάποτε ισχυρού μάρκου η οικονομική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2022 ήταν μόλις 0,2%.
Παρά αυτόν τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια σε ολόκληρη την Ένωση για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από τις εξαγωγές ενέργειας τώρα από ότι πριν εισβάλει στην Ουκρανία, το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλό 8 ετών και οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιστοιχούν μόνο στο 2% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να περιμένει, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί.

Εμπλεκόμενη η Ρωσία στις προμήθειες LNG κόντρα στο Κατάρ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα η Ρωσία θα απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό LNG του Ιράν.
Να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία θέλει να επαναφέρει το Ιράν στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA «η πυρηνική συμφωνία»).

ΠΗΓΗ https://www.bankingnews.gr/energeia/articles/634814/i-rosia-geloiopoiei-tin-evropi-me-gazprom-kai-iran-meionei-tis-roes-fysikoy-aeriou-sto-20-apoktaei-prosvasi-sto-lng?fbclid=IwAR20g8vELAmPGmTZuPbSEejpmy6Pn