Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Μετά τις καμπάνες που ακούστηκαν στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ από τον Βόσπορο, σε μια βδομάδα ακούστηκαν και οι ρωσικές καμπάνες από την Μαύρη θάλασσα.


Τα συμφέροντα της Ρωσίας που θα την κατεβάσουν στα ΣΤΕΝΑ πολύ σύντομα  δεν είναι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και πνευματικά.
Η ψυχρότητα τουρκίας – Ρωσίας καλά κρατεί . Πέρα από τις δηλώσεις δήθεν φιλίας, αυτή σαν σχέση κατέρρευσε εδώ και πολύ καιρό. Απλώς οι δύο πλευρές κρατούν τα προσχήματα μέχρι να δούμε τα πολεμικά σχήματα συμμαχιών που θα προκύψουν από την αναζωπύρωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα στρατηγικά ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Έπαιξε και έχασε από τις ίδιες δηλώσεις του για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
Ο τελευταίος μοιραίος σουλτάνος άνοιξε μέσα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ την καταπακτή και βγήκαν όλα τα γεωπολιτικά ιστορικά  φαντάσματα.
Άντε τώρα να την κλείσει και να μην εκτεθεί στους οπαδούς του;

« Ραγδαία εξέλιξη: Παρεμβαίνει το Ρωσικό Πατριαρχείο για την Αγιά Σοφιά»

« Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πιστοί έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Αγιά Σοφιά και δεν επιθυμεί ένταση. Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα από το Ρωσικό Πατριαρχείο, που ζητά να μην γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά.
Ειδικότερα ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθούν βήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τις υπάρχουσες ισορροπίες και θα προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις πιστών διαφόρων εθνικοτήτων».
Όπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Η σχέση των Ρώσων πιστών είναι ιδιαίτερη με την Αγία Σοφία καθώς εκεί έχει βαπτιστεί η πριγκίπισσα Όλγα της Ρωσίας και η απειλή αλλαγής του καθεστώτος αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.»  https://hellas-now.com/ragdaia-exelixi-paremvainei-to-rosiko-patriarcheio-tin-agia/


η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει με τις ιστορικές μνήμες της και αντιδρά. Μάλιστα τώρα που πλησιάζουν συγκλονιστικά γεγονότα η ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑ αναδύει τα περίφημα μυστικά της.
Λέτε να ήταν τυχαίο το παρακάτω γεγονός που συνέβη ακριβώς μια βδομάδα πριν , το οποίο  σχετίζεται με τις προθέσεις του Ερντογάν να την μετατρέψει de facto σε μουσουλμανικό τέμενος και με τις παραπάνω ρωσικές αντιδράσεις για την μετατροπή αυτή.
Μεταφέραμε την εξής είδηση  https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2020/05/blog-post_35.html
Οι καμπάνες του Βοσπόρου χτυπούν ήδη από τον  Ουρανό.
«   Γνωστός μας  που σέβεται την Ορθόδοξη Πίστη γιατί έχει προγόνους από τα μέρη του Πόντου  ( παραπάνω στοιχεία δεν μπορούμε να δώσουμε),  μένει κοντά στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πολλά χρόνια. 

Μετά το τέλος της  τουρκικής εκδήλωσης για την άλωση και λίγο πιο αργά ( κάπου τα μεσάνυχτα) , άκουσε για πρώτη φορά στην ζωή του , εκεί που μένει, να κτυπούν πολλές καμπάνες μαζί.
Ο ήχος τους θύμιζε κάτι από Ορθόδοξη ψαλμωδία ( αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι)  

Τις άκουσε αυτός και η οικογένεια του όλη . Βγήκαν στα μπαλκόνια να διαπιστώσουν τι είναι αυτό  και δεν  πίστευαν στα αυτιά τους. 

Άκουγαν ολοκάθαρα καμπάνες από την μεριά της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.

Εκείνη την ώρα είχε ένα αεράκι και υπήρχε  αυξομείωση στον ήχο .  

Το πρωί ρώτησαν  και γείτονες. Μερικοί από αυτούς τους είπαν ότι  άκουσαν κάτι πρωτόγνωρο  να αντιλαλεί από την μεριά της θάλασσας προς την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. 

Απορημένοι οι γείτονες  θεώρησαν ότι είναι συνέχεια από το σόου των προηγούμενων ωρών για την επέτειο της άλωσης. 
Τους έκανε όμως εντύπωση ότι τα φώτα ήταν σβηστά , τα συνεργεία για την εκδήλωση τα είχαν μαζέψει   ,άρα δεν μπορεί να ήταν από μεγαφωνικές εγκαταστάσεις,  γιατί αυτό έβγαζε  μια όμορφη μελωδία από πολλά σήμαντρα»
 Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι ολοζώντανη γιατί στους τοίχους , τα υποστυλώματα , τα ψηφιδωτά της, στις μυστικές κάμαρες της κουβαλάει ιστορικές μνήμες.
Και αν οι ΡΩΣΟΙ συνδέονται μαζί της συναισθηματικά, τι να πούμε εμείς οι ΡΩΜΙΟΙ;
Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ η Ρωσίδα Βασίλισσα και Ισαπόστολος συνδέθηκε στενά με την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΗ και την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.

Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ εισέρχεται στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
« Σε θρησκευτικό επίπεδο, η Όλγα ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ρως που εγκατέλειψε τον παγανισμό για το χριστιανισμό. Η βάπτισή της έγινε το 955 με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το χριστιανικό όνομα Ελένη από τη νονά της Ελένη Λεκαπηνή, σύζυγο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’. Μία άλλη επίσκεψή της στην Πόλη, δύο χρόνια αργότερα, περιγράφεται λεπτομερώς από τον Κωνσταντίνο στο σύγγραμμά του De Ceremoniis Aulae Byzantina

Το Φθινόπωρο του 957 φτάνει στην Βασιλεύουσα η Μεγάλη Πριγκίπισσα του νεοσύστατου, σχεδόν, τότε, ρώσικου κράτους, Όλγα «βάρβαρη» ηγεμονίδα του βορρά. Κατέβηκε από τον Πόντο και θα επέβαινε, ασφαλώς, σε κανένα μονόξυλο, κατάλληλα διασκευασμένο σε «βασιλικό πλοίο», σαν εκείνα, που όχι πολλά χρόνια πριν, οι προγονοί της με τα πρωτόγονα όπλα τους, είχαν φτάσει κάτω από τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως και απείλησαν να την πάρουν, όπως τόσοι άλλοι βάρβαροι πριν και μετά, ώσπου έπεσε οριστικώς στους Οθωμανούς, βαρβάρους και τούτους.

Aυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, ο οποίος στο σπουδαίο του βιβλίο «Περί Βασιλείου τάξεως», μας περιγράφει την υποδοχή της Όλγας στο ιερόν παλάτιον. Το βιβλίο αυτό του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου είναι η μοναδική πηγή της εποχής εκείνης, από την οποία αντλούμε πληροφορίες για την επίσκεψη της Όλγας στην πρωτεύουσα της Ρωμανίας, την Βασιλεύουσα.»
Του Θάνου Δασκαλοθανάση http://vizantinaistorika.blogspot.gr/

Η πρόγνωση του καιρού λέει:
«   ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΑΣΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ… Η ΓΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ… Η ΑΥΛΑΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ… ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ» .
Στις ημέρες μας όμως ο Ερντογάν έγινε αιτία να κτυπήσουν οι καμπάνες στον Βόσπορο  αλλά και από την πλευρά της ΡΩΣΙΑΣ ( αντιδράσεις ρωσικού πατριαρχείου)


Με ΠΙΣΤΗ και ΕΛΠΙΔΑ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας