Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

« αυτός ο επίσκοπος είναι άγιος, είδα ένα περιστέρι στο κεφάλι του» ο Σέρβος ασκητής Στέφανος από τα Φρικτά Καρούλια.


« Παρακαλώ τον επόμενο μητροπολίτη μετά την εκδημία μου να κάνει την επισκοπή μου μικρό παράδεισο και να διορθώσει τα λάθη μου»
Όταν άνοιξαν την διαθήκη του διάβασαν:  « δεν έχω ακίνητη περιουσία , δεν έχω χρήματα, αν βρείτε κάτι που περίσσεψε από τελευταίο  μισθό μου να το δώσετε στους φτωχούς»
Σε επίσκεψη του στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ κατά την αναχώρηση του από το επίνειο της Δάφνης συνάντησε τον γνωστό Σέρβο ασκητή Στέφανο. Τότε αυτός πλησίασε τον διάκο του και με σπασμένα ελληνικά του είπε « αυτός ο επίσκοπος είναι άγιος, είδα ένα περιστέρι στο κεφάλι του»
Όταν ο πρώην Αργολίδος Ιάκωβος διάβασε εξορκισμούς ένας δαιμονισμένος φώναζε « αν δεν είχες δίπλα σου αυτόν που ήθελε να σε κάνει Δεσπότη ( εννοούσε τον Καλλίνικο) θα σε είχα συντρίψει, αυτός ο Καλλίνικος αγίασε με το τρύπιο πορτοφόλι του»
Όταν επισκέφτηκε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ την Έδεσσα και συνάντησε τον τότε οικείο μητροπολίτη Καλλίνικο έπεσε εδαφιαία και έβαλε μετάνοια στον Δεσπότη.
Ζήτησε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο μαζί με το ποίμνιο και όχι χωριστά και ιδιαιτέρως.
Ο τάφος του έγινε πηγή σήμερα χαριτόβρυτη.
Ο ασκητής επίσκοπος με οσιακά τέλη. Σε  όλη του την ζωή είχε μνήμη θανάτου.
 (από αυτά τα λίγα που γνωρίζουμε για τον νέο ΑΓΙΟ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. Αλλά θα ειπωθούν και άλλα ΘΑΥΜΑΣΙΑ περί αυτού από άλλους) Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
 Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος ο ασκητής Επίσκοπος από σήμερα στο ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ της Εκκλησίας μας.
« Στην Αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Εδέσσης κυρού Καλλινίκου προχώρησε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκανε αποδεκτό τον σχετικό φάκελο και ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Καλλίνικο.
Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος υπήρξε ένας ασκητής Επίσκοπος, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες είχε οσιακό τέλος.
Να αναφερθεί ότι με την ανακοίνωση της Αγιοκατάταξης πρόκεται να τελεσθούν εορταστικές εκδηλώσεις με την παρουσία στην Έδεσσα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο νεος Όσιος Καλλίνικος γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αγρινίου, το 1918, από πτωχή οικογένεια.
Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον κατά σάρκαν αδελφό του, μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Κωνσταντίνο, το έτος 1957.
Υπηρέτησε ως γραμματέας και Ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας επι αρχιερατείας του μητροπολίτου Θεοκλήτου.
25 Ιουνίου 1967, χειροτονείται μητροπολίτης Εδέσσης στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου, πολιούχο Αθηνών, σε διαδοχή του μητροπολίτη Εδέσσης Διονυσίου.
Την χειροτονία ετέλεσε ο Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος, με συλλειτουργούς τους Κυθήρων Μελέτιο, Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο, Κασσανδρείας Συνέσιο και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο.
Λίγες ημέρες πριν την εκλογή του, η επαρχία Αλμωπίας με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποσπάστηκε από την μητρόπολη Φλωρίνης και προσαρτήθηκε στην μητρόπολη Εδέσσης.
Ήταν άνθρωπος της ελεημοσύνης, της προσευχής, της πραότητος, με πολύπλευρο ποιμαντικό έργο στην μητρόπολή του.
Προσεκτικός ακόμη και στις χειροτονίες του, είχε μέσα του αγάπη και φόβο Θεού.
Πολλά τα πνευματικά του τέκνα. Άφησε μνήμη αγαθή και ο ενάρετος μοναχικός βίος του, παράδειγμα προς μίμηση για κληρικούς και λαικούς.»  https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/37753-ektakto-agiokatataji-mitropolitou-edessis-kallinikou