Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

οι ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ στέλνουν μήνυμα από την ήπειρο που θα μας σώσει στο τέλος



Μπούνια , 30/01/2022

Η ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες, βοήθεια μας οι Άγιοι τρεις Ιεράρχες, οι Φωστήρες της Οικουμένης. Ο Πλάτωνας έλεγε: «Η μόρφωση είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους».
Έχουμε πολλά παιδιά μαθητές και μαθήτριες στην περιοχή μας, που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Σε πολλούς λείπουν και τα απολύτως αναγκαία, ακόμη και τα ρούχα για να φορέσουν και να κυκλοφορούν! Όμως σε αρκετά από αυτά τα παιδιά βλέπει κανείς εκτός από την ευφυΐα και τη Χάρη του Θεού πάνω τους. Το διακρίνει κανείς. Η τοπική μας Εκκλησία, κατά τη δυνατότητά της, βοηθάει πολλά από αυτά τα παιδιά στην αρχή του σχολικού έτους και στην διάρκεια του έτους, προκειμένου να πληρώσουν τα δίδακτρά τους, ώστε να μπορούν να πάνε σχολείο και να μη μένουν αδρανή στο σπίτι τους ή να πηγαινοέρχονται στους δρόμους. Από όσους σπουδάζουν, άλλοι μεν πάνε το πρωί στο σχολείο, άλλοι δε το απόγευμα. Πολλές φορές στο ίδιο σχολικό συγκρότημα.
Οι γονείς αυτών των παιδιών, αν τους έχουν, δεν διαθέτουν καν τη δυνατότητα να πληρώσουν γι’ αυτούς το σχολείο για να σπουδάσουν. Δια τούτο πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Ενώ αρχίζουν, δεν τελειώνουν την χρονιά.

Εδώ δεν υπάρχει δωρεάν φοίτηση. Μόνον τα δίδακτρα για ολόκληρο το έτος είναι τουλάχιστον 200 Ευρώ ανά μαθητή του Δημοτικού για όλο το χρόνο. Υπάρχει δυνατότητα να δοθούν σε δύο δόσεις. Με αυτά τα λεφτά, μπορεί ήδη ο μαθητής να πάρει τις εγγραφές και στη συνέχεια να αγοράσει μέσα στο σχολείο τα απόλυτα αναγκαία για να σπουδάσει. Ενώ για το Γυμνάσιο-Λύκειο είναι 300 Ευρώ. Μπορούμε επίσης να τα πληρώνουμε από την αρχή όλα, ή να τα δώσουμε σε δύο δόσεις.
Αν δεν πάνε σχολείο, θα βυθιστούν στην παραβατικότητα, μαστιζόμενα από την αναγκαστική στρατολόγηση στις επαναστατικές και αντάρτικες ομάδες και όχι μόνο.
Για να σπουδάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο εδώ θέλει τουλάχιστον 500 Ευρώ το Χρόνο.
Φυσικά εκτός από τα δίδακτρα υπάρχουν και άλλες σχολικές δαπάνες.
Εδώ δεν υπάρχει δωρεάν φοίτηση. Όλα αγοράζονται, βιβλία, φυλλάδες, η συμμετοχή σε διαγωνίσματα, στις εργασίες και εξετάσεις. Όλα πληρώνονται, διότι από αυτά ζούνε οι καθηγητές τους, οι οποίοι δεν πληρώνονται σχεδόν καθόλου από το κράτος, όσες απεργίες και αν κάνουν.

Πολλές φορές οι καθηγητές τους, σταματούν να παραδίδουν μαθήματα όταν περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί από το κράτος. Κ αι πάλι με παρακλήσεις γονέων ξαναρχίζουν τα μαθήματα. Και συνέχεια ο ίδιος φαύλος κύκλος!
Η τοπική μας Εκκλησία στο Ανατολικό Κονγκό είναι πάντοτε αμέριστα αφοσιωμένη στην Υπηρεσία των φτωχών και απόρων αδελφών μας της Αφρικής, παρά τις δυσκολίες της στιγμής και τις μεταλλαγές του καιρού. Κατά τη διάρκεια της περιόδου έναρξης κάθε σχολικού έτους, με μια ομάδα νέων Ορθοδόξων της Μπούνιας, επισκεπτόμαστε κάποια σχολεία. Εκεί μιλάμε για την Ορθοδοξία. Στη συνέχεια διανέμουμε σχολικά είδη και γλυκίσματα στους ευάλωτους αυτούς μαθητές της πόλεως μας, οι οποίοι στερούνται σχεδόν τα πάντα, έτσι ώστε να τους χαροποιήσουμε και να δώσουμε ταυτόχρονα την μαρτυρία της Ορθοδοξίας μας.

Συνήθως σε καθεμία από τις 6 αίθουσες-τάξεις των σχολείων αυτών μαθητεύουν από εκατό και πλέον παιδιά, στους οποίους διανέμουμε σχολικά είδη, τετράδια, στυλό, προς ενθάρρυνση τους, μεταφέροντάς τους τις καλύτερες ευχές της τοπικής μας Εκκλησίας για την έναρξη του σχολικού έτους και εκφράζοντας την ευχή για τους φιναλίστες-τους τελειοφοίτους, να τους δούμε το επόμενο έτος στο πανεπιστήμιο.
Ευχόμαστε στους μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να είναι ως γη αγαθή της παραβολής του σπορέως· να δεχθούν τον σπόρο του λόγου του Θεού και την θύραθεν σοφία· να πολλαπλασιάσουν τις γνώσεις τους· να γίνουν μορφωμένοι και συνάμα καλοί άνθρωποι που χρειάζεται η Κοινωνία μας.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: «Εκείνος που δεν γνωρίζει εκείνα που πρέπει να γνωρίζει, τίποτα δεν γνωρίζει».
Και ο Μέγας Βασίλειος τόνιζε: «Για κάθε πράγμα χρειάζεται γνώση και εμπειρία».
Η χαρά και η συγκίνηση των μαθητών που επωφελούνται από αυτά τα δώρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μπούνιας είναι προφανείς, και εκφράζονται με λόγους ευγνωμοσύνης και ζωγραφίζονται πολύ ζωηρά στα πρόσωπά τους. Οι μαθητές με όμορφα και συγκινητικά τραγούδια εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Εκκλησία μας!
Οι μαθητές είναι πολυάριθμοι. Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους. Βοηθάμε να πάνε στο σχολείο αρκετά άπορα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη, και δεν έχουν που να στηριχθούν.
Σχολικά ήδη μοιράζουμε όχι μόνον σε αρκετές εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες αλλά και στους δασκάλους και δασκάλες τους.
Είναι μεγάλη αδικία για την ανθρωπότητα στον αιώνα μας να υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν ούτε να διαβάσουν, ούτε να μετρήσουν αλλά ούτε και το όνομά τους να γράψουν!!
Η Ενορία μας «Άγιος Νικόλαος» Μπούνιας παρέχει ηθική και οικονομική βοήθεια σε ορθόδοξους μαθητές και φοιτητές για να τους υποστηρίξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να ανταποκριθούν στις σχολικές και ακαδημαϊκές τους απαιτήσεις όσον αφορά τα τέλη φοίτησης.
Εδώ τίποτα δεν είναι δωρεάν όπως το αναφέραμε. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί δωρεάν φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα. Όλα παραμένουν έωλα και νεκρό γράμμα, αφού αδυνατεί να πληρώνει τους δασκάλους. Οι γονείς/κηδεμόνες πασχίζουν να πληρώνουν τα δίδακτρα και άλλα σχολικά τέλη για τα παιδιά τους.
Προσπαθούμε σαν τοπική Εκκλησία να είμαστε στο πλευρό τους και να τους συμπαραστεκόμαστε με έμπρακτη αγάπη. Διαφορετικά τα παιδιά μας δεν μπορούν να πάνε Σχολείο.
«Στα έργα της ελεημοσύνης υπάγονται κι όσα γίνονται χάρη της πνευματικής και ηθικής μορφώσεως και αναπτύξεως του πλησίον» (Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως).
Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba
ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Για όσους θέλουν και μπορούν να μας στηρίξουν, αναλαμβάνοντας έστω και ένα φτωχό παιδί, μπορούν να μας στείλουν την βοήθεια τους μέσω του λογαριασμού μας Τραπέζης του Κονγκό ή να μας ζητήσουν κάποιο λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα.
Ο Λογαριασμός μας στο Κονγκό είναι:
Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αριθμός τραπεζικού μας λογαριασμού: 520000138271793. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI.
Η Διεύθυνση της Εκκλησίας: BOULEVARD DE LIBERATION 095/0/. BUNIA (οδός, αριθμός και Πόλη).
E-μαιλ: Timotheosntumba@gmail.com
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήστε μαζί μας, να παρακολουθείτε και να βλέπετε την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας στο Facebook με το όνομα Timotheos Ntumba.
Το Blog της Ιεραποστολής είναι: https://timotheosntumba.blogspot.com