από το άρθρο "Πόσο χρειάζεται η Γερμανία το ρωσικό φυσικό αέριο;" του https://www.capital.gr/
επισημαίνουμε τα παρακάτω αποσπάσματα ως πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στην Γερμανία και στην υπόλοιπη ΕΕ.
" Οι προμήθειες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς οι υψηλές τιμές του καυσίμου στην Ευρώπη, που πυροδότησε η "σφιχτή” παγκόσμια προσφορά, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο εν μέσω των ανησυχιών ότι η λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος τεχνικά είναι έτοιμος αλλά αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να ανασταλεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του αγωγού -που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία- εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία."
" Η γερμανική αγορά σε αριθμούς
Η Γερμανία από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021 εισήγαγε 119 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία εξωτερικού εμπορίου της χώρας BAFA, η οποία όμως δεν προσδιορίζει την "πηγή”. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στα 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2021, σύμφωνα με τον όμιλο κοινής ωφέλειας BDEW.
Παράλληλα, η Γερμανία διαθέτει υπόγεια σπήλαια αποθήκευσης φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 24 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Τα στοιχεία της ICIS για τις γερμανικές προμήθειες φυσικού αερίου έδειξαν, δε, ότι τον Δεκέμβριο του 2021 το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 32% των συνολικών προμηθειών, ενώ το 20% προήλθε από τη Νορβηγία, το 12% από την Ολλανδία, το 22% ήταν από τα αποθηκευμένα αποθέματα και το υπόλοιπο από άλλες μικρότερες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας παραγωγής.
"Η Ρωσία όσον αφορά τον ρόλο της (προμηθευτή φυσικού αερίου) δεν μπορεί να αντικατασταθεί τα επόμενα χρόνια", σημειώνει η ICIS"
" Εξάρτηση
Την ίδια στιγμή, η απρόσκοπτη προμήθεια φυσικού αερίου είναι καθοριστικής σημασίας για τη Γερμανία, δεδομένου ότι το 15,3% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι προήλθε από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, σύμφωνα με την BDEW.
Η απώλεια επομένως σημαντικού όγκου εισαγόμενου φυσικού αερίου
-από οποιαδήποτε πηγή- θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία τη βραχυπρόθεσμη αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή των εισαγωγών ενέργειας από γειτονικές χώρες προκειμένου να καλυφθεί το κενό.
Η κατάσταση είναι πιο έκρυθμη όσον αφορά τον τομέα της θέρμανσης, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο αποτελεί τη βασική πηγή θέρμανσης για το ήμισυ των 41,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών της χώρας, αλλά και όσον αφορά τον μεταποιητικό τομέα, όπου κλάδοι όπως αυτός των κεραμικών είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο." ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο
https://www.capital.gr/diethni/3609373/poso-xreiazetai-i-germania-to-rosiko-fusiko-aerio