Ελληνορωμαϊκά!

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΕΔΩ ΧΙΟΝΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ εκεί " καταιγίδα" έλλειψης τροφίμων και πείνα μικρών παιδιών. Όλα πλέον στηρίζονται στην ΑΓΑΠΗ και την ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ του καθενός.

 


ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, καλημέρα, καλή εβδομάδα με υγεία! Αυτό που σκοτώνει τους συνανθρώπους μας εδώ στο Ανατολικό Κονγκό και ιδίως τα μικρά παιδιά, είναι η ακρίβεια των προϊόντων.
Η έλλειψη τροφίμων και το αδιάβατο των δρόμων συντελούν στην φτώχεια. Μερικές φορές όταν οι αντάρτες κλείνουν τους δρόμους, λεηλατούν τα εμπορεύματα και σκοτώνουν ακόμη και τους εμπόρους στο δρόμο. Τότε η αγορά κλείνει και δεν βρίσκουμε τίποτα διαθέσιμο. Σχεδόν όλα είναι εισαγόμενα. Ένα σακί ρύζι των 25 κιλών πάει μέχρι 30$ ανάλογα με την περίπτωση. Τα καλύτερης ποιότητας μακαρόνια, ένα κουτί με 20 τεμάχια μακαρόνια, διαπραγματεύονται εδώ 20$ ανάλογα με την περίπτωση. Το κουτί λάδι των 20 κιλών πωλείται 35-40 $. Έτσι για αυτό που βλέπετε εδώ μαζί με τα φασόλια, τις πατάτες, τα αυγά, κλπ., όλα κόστισαν 730$.


Τα παιδιά τρελαίνονται εδώ, όταν βλέπουν αναψυκτικά. Τα παιδιά μπορεί να σκοτωθούν μεταξύ τους για ένα αναψυκτικό. Εδώ τα αναψυκτικά τα ονομάζουν sucré , δηλαδή γλυκό.
Οι τούρτες δεν είναι προσιτές στους απλούς πολίτες, πόσο μάλλον σε ένα φτωχό παιδί. Για τα αναψυκτικά αγοράζουμε ανάλογα με την περίπτωση 40-45 δωδεκάδες. Μια δωδεκάδα μικρών αναψυκτικών (των 500 ml) που αγοράζουμε, συχνά κοστίζει 6-7 Ευρώ. Υπάρχουν επίσης και μεγάλα μπουκάλια τα οποία κοστίζουν πιο πολύ. Εδώ υπάρχουν μόνο σε αυτή τη μορφή ανθρακούχου ποτού και όχι σε απλή και φυσική μορφή χυμού. Δηλαδή θέλουμε γι’ αυτά τουλάχιστον 300$.
Επειδή είναι πολύ ακριβά τα προϊόντα εδώ, και οι ενδεείς συνάνθρωποί μας πολλοί, και τα παιδιά πάρα πολλά που πεινούν και πεθαίνουν από την πείνα, τους κάνουμε επίσημα και ανεπίσημα γεύματα (περνούν και τα παίρνουν σε σακούλες).
Για να γίνει ένα καλό γεύμα με κρέας ή ψάρια, κλπ. για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, χρειαζόμαστε γύρω στα 300-350 Ευρώ, διότι τα παιδιά είναι πολλά (400 παιδιά και άνω). Διαφορετικά με ό,τι οικονομήσει ο Θεός, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν προχωρούμε αποφασιστικά.
Δεν ξεχνάμε και όλους όσους μαγειρεύουν, πλένουν, κουβαλούν νερό από την πηγή… Τους δίνουμε πάντα μια βοήθεια για την δουλειά τους και για τις ατέλειωτες ώρες που περνούν αγοράζοντας και μαγειρεύοντας για τόσα παιδιά.
Πληρώνουμε επίσης και τα νοσοκομεία για νοσηλεία των απόρων παιδιών. Εδώ ή πληρώνεις το νοσοκομείο και σε θεραπεύουν ή σε αφήνουν και πεθαίνεις, όταν δεν έχεις να πληρώσεις!



ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΡΑΜΕΛΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε μια καραμέλα. Τους δίνουμε μερικές φορές καραμέλες και σε γιορτές, όταν μπορούμε και αναψυκτικό, όποτε είναι δυνατόν, για να τους παρέχουμε λίγη ενέργεια στον οργανισμό τους αλλά και λόγω της πολλής ζέστης.




Η περιοχή μας διέρχεται μια περίοδο μεγάλης επισιτιστικής κρίσης, ιδιαίτερα λόγω του ακτιβισμού των ένοπλων ομάδων στα χωριά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν και να εφοδιάσουν την πόλη με τρόφιμα. Οι γυναίκες δέχονται βαναυσότητα από τους επαναστάτες στα χωράφια, βιάζονται και σφαγιάζονται. Οι άντρες βασανίζονται επίσης και εκτελούνται βίαια από αντάρτες. Έτσι αντιμετωπίζουμε την έλλειψη τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Κι όταν καταφέρνουν να πάνε στα χωράφια τους, δουλεύουν με τα χέρια, με τσάπες…. Δεν έχουν κρατική υποστήριξη, δεν έχουν τρακτέρ για να παράγουν σε επαρκή ποσότητα. Τον τελευταίο καιρό 4 μπανάνες διαπραγματεύονται στο 1$ και 2 μήλα στο 1$. Τα όπλα κυκλοφορούν άνετα και διασχίζουν τα σύνορα, αλλά τα τρόφιμα είναι λιγοστά.
ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Μπορείτε να μας στείλετε την βοήθεια σας μέσω του λογαριασμού μας Τραπέζης του Κονγκό ή να σας δώσουμε κάποιο λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα.
Ο Λογαριασμός μας στο Κονγκό είναι:
Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αριθμός τραπεζικού μας λογαριασμού: 520000138271793. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI.
Η Διεύθυνση της Εκκλησίας: BOULEVARD DE LIBERATION 095/0/. BUNIA (οδός, αριθμός και Πόλη).
E-μαιλ: Timotheosntumba@gmail.com
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήστε μαζί μας, να παρακολουθείτε και να βλέπετε την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας στο Facebook με το όνομα Timotheos Ntumba.
Το Blog της Ιεραποστολής είναι: https://timotheosntumba.blogspot.com
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ