Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Το ερώτημα προς τη ΔΙΣ είναι λοιπόν απλό: Μπορούν οι πιστοί να εμβολιάζονται με εμβόλια που απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους, τα οποία σε λίγο θα καταφθάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας; Υπάρχει ή όχι ηθικό και πνευματικό ζήτημα;


Α
πό το ιστολόγιο http://thriskeftika.blogspot.com/2021/01/blog-post_14.html

https://www.ekklisiaonline.gr/nea/erotima-pros-ti-synodo-tis-ekklisias-tis-ellados-gia-ton-emvoliasmo-ton-piston/

Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ για τις συνεδριάσεις της στις 12 και 13 Ιανουαρίου γίνεται αναφορά και στον εμβολιασμό για τον Covid-19. Διαβάζουμε σχετικά ότι η ΔΙΣ: «Παρακολουθεί στενά το ζήτημα των εμβολιασμών, μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία με συνεχείς αναφορές της ενημερώνει το Συνοδικό Σώμα για όλες τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε ότι, κατόπιν γενομένης έρευνας, τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους. 

Αρχικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάσαμε ότι η Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής ενημερώνει για το θέμα τη Σύνοδο και μάλιστα με «συνεχείς αναφορές». Εάν τούτο ισχύει, τότε προφανέστατα η ευθύνη για όσα αποφασίζει και «συμβουλεύει» η ΔΙΣ, βαρύνει πρωτίστως τα μέλη της Επιτροπής αυτής, χωρίς τούτο να απαλλάσσει τα μέλη της ΔΙΣ από τις ποιμαντικές, πνευματικές και ηθικές ευθύνες τους.

Η ΔΙΣ μας ενημέρωσε ότι «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους». Αρχικά εδώ λέγεται η μισή αλήθεια. Πράγματι τα εμβόλια της Pfizer και της moderna, που υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα, «δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους». Έκαναν όμως χρήση των καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων στη διαδικασία των εργαστηριακών δοκιμών τους, όπως φαίνεται (http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2021/01/blog-post_47.html) και εδώ ( https://www.kathimerini.gr/world/561203191/to-vatikano-krinei-ithika-apodekta-ta-emvolia-kata-tis-covid-19/ και σε πολλά άλλα έγκυρα δημοσιεύματα και μελέτες ) 


 
πηγή: afistemenaziso


Ἀναφορές:
Ενδεικτικές πηγές πληροφόρησης:

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ηθικό πρόβλημα για τη Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής και τη ΔΙΣ;

Το σημαντικότερο. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει εμβόλια κατά του Covid-19 και από άλλες εταιρείες, όταν αυτά λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις. Μεταξύ αυτών και της AstraZeneca/Oxford αλλά και της Johnson & Johnson, οι οποίες όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους.

Για το λόγο αυτό μάλιστα υπήρξαν ερωτήματα βιοηθικής φύσεως και σε άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες (π.χ. Αυστραλία) ή και χριστιανικές ομολογίες (Παπισμός), ασχέτως των αποφάσεων που τελικά έλαβαν αυτές. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζομάνη ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής εμβολίου. «Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής.

Άλλωστε αυτό συμβαίνει και στην γρίπη, για παράδειγμα. Κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν διαλέγουμε εμβόλια. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης ήδη από τον Δεκέμβριο. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι για λόγους ηθικής ή πίστεως δεν επιθυμεί τον εμβολιασμό με εμβόλια της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αλλά επιλέγει το εμβόλιο της Pfizer. Σημειωτέον ότι η εταιρεία από την οποία θα λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων η Ελλάδα είναι η AstraZeneca, από την οποία αναμένει 7,1 εκατομμύρια δόσεις, τη στιγμή που από την pfizer θα λάβει μόλις 4,7 εκατομμύρια δόσεις.

Το ερώτημα προς τη ΔΙΣ είναι λοιπόν απλό: Μπορούν οι πιστοί να εμβολιάζονται με εμβόλια που απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους, τα οποία σε λίγο θα καταφθάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας; Υπάρχει ή όχι ηθικό και πνευματικό ζήτημα; Αν ναι, τότε τι προτείνει η ΔΙΣ να πράξουν; Αν όχι, τότε γιατί στο τωρινό Δελτίο Τύπου επισημαίνει το γεγονός ότι τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα στην Ελλάδα εμβόλια «δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους»; Και τέλος, αναλαμβάνουν οι Ιεράρχες μας την ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων για τον εμβολιασμό των πιστών, που η Εκκλησία τους εμπιστεύθηκε να διαποιμάνουν, με εμβόλια τέτοιου είδους;

ΠΗΓΗ από το ιστολόγιο https://www.ekklisiaonline.gr/nea/erotima-pros-ti-synodo-tis-ekklisias-tis-ellados-gia-ton-emvoliasmo-ton-piston/