Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Κοιμήθηκε η " αθυρόστομη γιαγιά" του Ελληνικού Κινηματογράφου που έζησε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ στο καμένο σπίτι της στην τραγωδία στο ΜΑΤΙ -Εμφανίστηκε Μεγάλος ΣΤΑΥΡΟΣ.

 


Η Τιτίκα Σαριγκούλη γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε, ενώ σε νεαρή ηλικία σπούδασε ηθοποιός, ξεκινώντας την πορεία της στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1960 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη ταινία «Το μυστικό του κόκκινου μανδύα». Ακολούθησαν δύο ακόμη συμμετοχές στον κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια στις ταινίες «Φαίδρα» και «Πρώτο καρδιοχτύπι».

Την ίδια δεκαετία ξεκίνησε να ασχολείται πιο ενεργά με τη συγγραφή, γράφοντας περισσότερα από 60 βιβλία με πιο πρόσφατα τα «Κίλωνας ο Αθηναίος» και «Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Μέγας: Τραγωδία σε πέντε πράξεις», ενώ διετέλεσε μέλος της Ενωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη, γνωστή από τους ρόλους της, ως “αθυρόστομη” γιαγιά, περνάει το κατώφλι του καμμένου σπιτιού της στον Νέο Βουντζά. Μόλις το αντικρύζει, τόσο εξωτρικά όσο κυρίως εσωτερικά, στέκεται για λίγο σιωπηλή και ξαφνικά ξεσπά ανάμεσα στα αποκαϊδια…

“Από τον Νέο Βουντζά, από το Μάτι έμειναν αποκαϊδια. Αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν μπορούν έτσι να εξαφανίζονται πολιτείες. Η πρώτη μου σκέψη δεν είναι αν κάηκαν οι πόρτες, τα παράθυρα ή τα βιβλία μου αλλά οι άνθρωποι που χάθηκαν. Μάλιστα δίπλα μου κάηκε η γειτόνισσα μου, η Λίτσα. Εγώ τι πώ για τις ζημιές; Ένας μάστορας θα τα φτιάξει”, δήλωσε στην κάμερα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR.

Το εξοχικό αυτό σπίτι το κληρονόμησε από τον πατέρα της. Από το 1971 έως την πύρινη λαίλαπα η κ. Τίτικα περνούσε εδώ καλοκαίρια και χειμώνες. Το έφτιαχνε και το συντηρούσε με τα χέρια της. Τώρα βλέπει τους κόπους της να έχουν γίνει στάχτες…

“Ήταν το σπίτι μου, είχα δεθεί, όπως ο καθένας δένεται με το σπίτι του. Δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει στάχτη για το συμφέρον του”, δήλωσε.

Η φωτιά στο φονικό της πέρασμα άφησε και κάποια ανεξήγητα σημάδια, όπως στο καμένο παράθυρο της κ. Τιτίκας σχηματίστηκε ένας σταυρός!

“Αυτό είναι αποτέλεσμα της φωτιάς. Εγώ πιστεύω πως είναι όπως οι βραχογραφίες”, εξήγησε η ηθοποιός.

Και ο σταυρός στο παράθυρο δεν ήταν το μοναδικό ανεξήγητο σημάδι της φωτιάς. Σχεδόν ανέγγιχτες από τις φλόγες έμειναν και όσες ιερές εικόνες είχε κρεμμασμένες στους τοίχους της.

“Είναι μια συνηθισμένη εικόνα της Παναγίας, βρεφοκρατούσα. Ευτυχώς καπνίστηκε, δεν κάηκε. Είναι και η εικόνα του Άγιου Ελευθέριου που σώθηκε”, είπε.

Η ΖΩΗ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ” – ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ “ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΗΣ” ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤV

Η γιαγιά, με τα περίφημα…”γαλλικά” της, πιστεύει ότι παρά την τραγωδία η ζωή ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της, όπως ο φοίνικας, που είχε φυτέψει στην αυλή της.

“Δέστε τον φοίνικα, έχει “πετάξει”, σαν τη ζωή, που δεν σταματάει ποτέ, σε οποιαδήποτε καταστροφή, ακόμα και στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα!”, είπε.

https://www.pronews.gr/politismos/prosopa/956650_pethane-i-titika-sarigkoyli-i-fotia-kai-thayma-me-ton-stayro