Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΗΜΕΡΑ - ΣΗΜΕΙΟ ΣΕΙΣΜΟΥ - ΣΗΜΕΙΟ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ

 

Με τα γεωγραφικά δεδομένα της τουρκίας ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ έγινε στην γειτονιά που γεννήθηκε ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ και στον εσπερινό της εορτής του( 24 Ιανουαρίου 2020)


ΦΩΤΟ : Λιτανεία του σκηνώματος του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ στην Νέα Καρβάλη της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας.

Η γενέτειρα του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ η μικρή  Αριανζό της Καππαδοκίας, κοντά στην κωμόπολη Ναζιανζό απέχει σε ίσια γραμμή απόσταση περίπου 347Km από το επίκεντρο του σεισμού των 6,8 Ρίχτερ που βρίσκεται στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία.

Αυτή η γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δυο μέρη είναι μια τεράστια τεκτονική ρηγμάτωση που προκαλεί ιστορικά σεισμούς.

Πάνω σε ένα τέτοιο ρήγμα γεννήθηκε ο «ΑΚΡΟΤΑΤΟΣ ΝΟΥΣ της ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ και ο Ποιμενικός Αυλός της» όπως λένε τα κατανυκτικά εγκώμια και απολυτίκια  του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ.
Ένας Μέγιστος Ιεράρχης που κάθισε πάνω στα ρήγματα και τους καταστροφικούς νοητούς σεισμούς των αιρέσεων και με την δράση του , τις ομιλίες και την νηπτική πατερική βιοτή του   εθεμελίωσε στερεά και  έσωσε το οικοδόμημα της Εκκλησίας μας .

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Εορτές ΑΓΙΩΝ , Γεωπολιτικές εξελίξεις και Σεισμοί σήμερα συγκλίνουν σε τέτοιες παράδοξες συγκυρίες που σε κάνουν να  ψάχνεις να βρεις τα  πνευματικά μηνύματα αυτών.

Το πρωί της ίδιας μέρας πριν γίνει ο σεισμός στην Αν τουρκία.
  
« Η Τουρκία τραβάει το σχοινί: Θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και ΙμίωνΛίγες ώρες μετά τις αξιώσεις του Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, Διευθυντής Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απαιτεί τα παραπάνω.»

Επίσης  «Θέμα ωρών η έναρξη της παράνομης γεώτρησης του Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ»

Λίγο μετά τον σεισμό
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναβιώσει τους διαύλους διαλόγου με την ΕλλάδαΠηγή: iefimerida.gr
( μάλιστα αφήνει και παράθυρο να πάει και αυτή Χάγη)

Τι έγινε και άλλαξαν έτσι οι τούρκοι;  

Δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει; ( οι παρακάτω πληροφορίες είναι βραδινές και η ροή τους θα αυξάνεται μέχρι το πρωί όπως και τα θύματα του καταστροφικού σεισμού)
« Νύχτα αγωνίας στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι εικόνες είναι δραματικές, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τους μετασεισμούς.
Περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν 
καταρρεύσει, ενώ, σύμφωνα με αναφορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχος, υπάρχουν 15 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό  6,8  Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Suleyman Soylu, τα πέντε θύματα είναι στην Malatya και τα άλλα 10 στην Elazig. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.»  https://www.protothema.gr/world/article/968351/nuhta-agonias-kai-thrinou-meta-ta-68-rihter-stin-tourkia-15-nekroi-ekatodades-traumaties-megales-katastrofes/

Δυο πράγματα θα συμβούν από εδώ και πέρα. Ανάλογα με την έκταση των καταστροφών ο τούρκος ή θα φοβηθεί από τον σεισμό  ή θα αγριέψει απέναντι μας και αυτό εξαρτάται από την ψυχολογία του Ερντογάν και την πίεση των εξόδων αποκατάστασης των πληγέντων δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης της τουρκίας ( η εκστρατεία στην Λιβύη της μάρανε)

Φυσικά ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να προσλάβει το άλλο νόημα των σημερινών δρώμενων.

Ότι οι τούρκοι αγριάνθρωποι έδιωξαν το 22 όχι μόνο ανθρώπους αλλά και ΑΓΙΟΥΣ.

Έτσι αναγκάστηκαν οι Καρβαλιώτες να μετακομίσουν το σεπτό σκήνωμα του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ  μαζί με τις άγιες εικόνες τους και τα λατρευτικά σκεύη στην νέα και « προσωρινή»  πατρίδα τους στην Νέα Καρβάλη .
Προσωρινή πατρίδα τους γιατί ο νονός του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ο Καππαδόκης τους είπε : « φεύγετε από την Καππαδοκία αλλά θα ξαναγυρίσετε πάλι πίσω»

Ποιον ΑΓΙΟ ΜΕΓΙΣΤΟ  έδιωξαν οι τούρκοι που κάθεται πάνω από τα σεισμογενή  ρήγματα των αιρέσεων , των γεωπολιτικών εξελίξεων και των γεωλογικών πραγματικών πλακών;

25 Ιανουαρίου 2020 ξημερώνει η εορτή του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ και η τουρκία μετράει και καταγράφει ωδίνες λόγω του σεισμού, όπως  ανθρώπινες απώλειες που κανείς δεν εύχεται ακόμα και για τον δεδηλώμενο εχθρό του.
« Ο άγιος Γρηγόριος είναι ένας από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.( από τηνhttps://www.pemptousia.gr/2018/01/o-agios-grigorios-o-theologos/)
Μετά τον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ο δεύτερος στον οποίο η Εκκλησία απένειμε τον τίτλο του Θεολόγου, ο τρίτος είναι ο άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος. Ο άγιος Γρηγόριος ειδικώτερα είναι ο τριαδικός θεολόγος, γιατί σε κάθε του λόγο κεντρική διδασκαλία του είναι πάντα το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Στον πέμπτο θεολογικό λόγο του γράφει, οι πιστοί «προσκυνούσι τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, μίαν Θεότητα…».


Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε στα 329 στην Αριανζό, ένα μικρό χωριό της Καππαδοκίας, κοντά στην κωμόπολη Ναζιανζό, γι’ αυτό και λέγεται Ναζιανζηνός. Ο πατέρας του λεγότανε κι αυτός Γρηγόριος κι ήταν επίσκοπος Ναζιανζού, η δε μητέρα του λεγόταν Νόννα. Από μικρός ήταν φιλομαθής και επιμελής κι έκαμε λαμπρές και εξαίρετες σπουδές στη Ναζιανζό, στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Καισαρεία της Παλαιστίνης, στην Αλεξάνδρεια και τέλος στας Αθήνας. Εκεί γνωρίστηκε με το συμπατριώτη του Μέγα Βασίλειο, συνδέθηκαν αδελφικά κι έμειναν μαζί σπουδάζοντας έξη ολόκληρα χρόνια την έξω φιλοσοφία. Στο τέλος του προσφέρθηκε καθηγητική θέση, μα εκείνος προτίμησε να ξαναγυρίση στην πατρίδα του Ναζιανζό.
Στην Καππαδοκία συναντήθηκαν οι δυο συμμαθητές κι έζησαν πάλι μαζί, αποτραβηγμένοι στην έρημο ασκούμενοι και μελετώντας τώρα τα ιερά γράμματα. Σε ηλικία 30 ετών ο άγιος Γρηγόριος πήρε το βάπτισμα και χειροτονήθηκε από τον πατέρα του πρεσβύτερος. Έμεινε για καιρό βοηθώντας το γέροντα πατέρα του επίσκοπο Γρηγόριο και το 372 σε ηλικία 43 ετών ο Μέγας Βασίλειος, πού ήταν πια αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, τον χειροτόνησε επίσκοπο Σασίμων. Αυτή η χειροτονία έγινε παρά τη θέληση του, γι’ αυτό κι ο άγιος Γρηγόριος δεν δέχθηκε να πάη στα Σάσιμα, αλλά έμεινε βοηθώντας τον πατέρα του στη Ναζιανζό. Γι’ αυτή τη χειροτονία ο Μέγας Βασίλειος γράφει σε μια επιστολή του ότι για τον άγιο Γρηγόριο άξιζε μια επισκοπή όση όλος ο κόσμος.
Το 375, όταν πέθανε ο πατέρας του αγίου Γρηγορίου, οι ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης, πού οι αρειανοί τους είχαν πάρει όλες σχεδόν τις Εκκλησίες, πήγαν στη Ναζιανζό και κάλεσαν τον άγιο Γρηγόριο. Ήταν ο μόνος πού θα μπορούσε, με τη θεολογική του σοφία και τη ρητορική του δεινότητα να αντιμετώπιση τους αιρετικούς. Ήλθε λοιπόν στην Κωνσταντινούπολη, και σε μια μικρή Εκκλησία της αγίας Αναστασίας η Ορθοδοξία έστησε το στρατηγείο της εναντίον των αιρέσεων. Εκεί ο άγιος Γρηγόριος είπε τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους κατά των αρειανών και των μακεδονιανών. Αρειανοί ήσαν οι οπαδοί του Αρείου, πού αρνιούνταν τη θεότητα του Ιησού Χριστού, και μακεδονιανοί οι οπαδοί του Μακεδονίου, πού αρνιούνταν τη θεότητα του Αγίου Πνεύματος.
Στα 381 έγινε στην Κωνσταντινούπολη η δεύτερη οικουμενική Σύνοδος, η οποία εσύνταξε τα πέντε τελευταία άρθρα του Συμβόλου της πίστεως, το όγδοο άρθρο, «Και εις το Πνεύμα το Άγιον…», είναι η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Η Σύνοδος, όταν τότε χήρεψε ο αρχιεπισκοπικός θρόνος της Κωνσταντινούπολης, εξέλεξε αρχιεπίσκοπο τον άγιο Γρηγόριο. Έτσι, όταν ύστερ’ απέθανε ο Πρόεδρος της Συνόδου άγιος Μελέτιος αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, Πρόεδρος της Συνόδου έγινε ο άγιος Γρηγόριος. Επειδή όμως αργότερα ακούστηκαν διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις και μάλιστα από τους επισκόπους της Μακεδονίας, πού ήλθαν καθυστερημένοι στη Σύνοδο, ο άγιος Γρηγόριος παραιτήθηκε κι από αρχιεπίσκοπος κι από Πρόεδρος της Συνόδου κι έφυγε στην Καππαδοκία.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αφήκε στην Εκκλησία, εκτός από τον άγιο βίο του και σπουδαίο συγγραφικό έργο. Περίφημος είναι ο Συντακτήριος λόγος, με τον όποιο, όταν παραιτήθηκε, αποχαιρέτησε τη Σύνοδο και τους χριστιανούς της Αρχιεπισκοπής. Όταν, μετά την παραίτηση του, ο άγιος Γρηγόριος κατέβηκε στην Καππαδοκία, ο Μέγας Βασίλειος είχε αποθάνει πριν δύο χρόνια. Τότε έγραψε και είπε τον επίσης περίφημο επιτάφιο λόγο στο Μέγα Βασίλειο. Ο άγιος Γρηγόριος έζησε ακόμα οκτώ χρόνια και απέθανε στα 389 σε ηλικία 60 ετών. Ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός είναι πραγματικά ό Θεολόγος Πατέρας της Εκκλησίας, ιερουργός του λόγου και των θείων Μυστηρίων, πού αποχαιρέτιζε τη δεύτερη οικουμενική Σύνοδο κι έλεγε, «Καθαράν και ακίβδηλον την ιερωσύνην εφύλαξα». ΑμήνΠηγή: «Εικόνες έμψυχοι – Κηρύγματα αγιολογικά (Εξαπλά β΄)», Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ και σαν ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ έχει πολλούς επίσης λόγους να ενδιαφέρεται και για την Βασιλεύουσα των Πόλεων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ αδελφοί
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας