Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

«Ω παίδες Ελλήνων, ίτε» - έρχεται Νέα Σαλαμίνα και Νέος Ξέρξης

 


Το πλήθος και η ποικιλία της στρατιάς του Ξέρξη κάνουν τον Ηρόδοτο να αναφωνήσει: «Τι γαρ ουκ ήγαγε εκ της Ασίας έθνος επί την Ελλάδα Ξέρξης;», ποιο έθνος της Ασίας δηλαδή έμεινε που ο Ξέρξης να μην το οδήγησε εναντίον της Ελλάδας;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Διερευνήσεις, ανιχνεύσεις και παραμύθια για τον ζαλισμένο λαό που δεν γνωρίζει από που του έρχονται οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες που του έβαλαν με προφάσεις.

Ο τούρκος ξέρει τι θέλει , εμείς όμως όχι.

Ο τούρκος θέλει έδαφος νησιωτικής γης και θα οδηγήσει με μεθοδείες σε ναυάγιο τις συνομιλίες δήθεν τις μυστικές και θα στρέψει  την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδος.

Ήδη όλοι είναι εναντίων μας γιατί όλα είναι προαποφασισμένα.

Μάλιστα σήμερα ο χρόνος τους πιέζει και δεν τους ενδιαφέρει καν πως θα τα σερβίρουν όλα αυτά στον Ελληνικό Λαό που  ήδη  στέκεται στα εμβολιαστικά κέντρα για να γλυτώσει τον εισαγόμενο θάνατο, την στιγμή που ο θάνατος ο πραγματικός τον περικυκλώνει μέσα - έξω;

Έρχονται μέρες Σαλαμίνας και Ξέρξη.

Ας αντηχήσουν στα αυτιά μας τούτες οι λέξεις γιατί ο Ξέρξης δεν έρχεται μόνο από την Ανατολή, αλλά και από την Δύση και τον Βορρά και αυτή είναι η  κρίσιμη ιδιαιτερότητα των ημέρων μας.  

Ο χειρότερος όμως Ξέρξης που ήδη εκστράτευσε εναντίων μας είναι μέσα μας.  

 

H φράση «Ω παίδες Ελλήνων, ίτε» είναι μέρος του στίχου 402 της τραγωδίας Πέρσαι του Αισχύλου, η οποία εξιστορεί τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και η οποία είναι το μόνο από τα σωζόμενα έργα αυτού του είδους που έχει ως θέμα σύγχρονό του ιστορικό γεγονός. Ο στίχος συναντιέται σε κρίσιμο και έμφορτο με αγωνία σημείο του έργου ­ αλλά και του ιστορικού γεγονότος ­ και πολλοί από όσους έχουν παρακολουθήσει την τραγωδία σε παράσταση της προκοπής δεν θα δυσκολευτούν πιθανώς να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το ρίγος που ένιωσαν να τους διατρέχει εκείνη τη στιγμή.


H ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε η κορυφαία σύγκρουση των Περσικών Πολέμων. Είχαν προηγηθεί πολύ σημαντικές μάχες και επρόκειτο να ακολουθήσουν και άλλες. Αλλά τα όσα διαδραματίστηκαν στα νερά του Σαρωνικού εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου του 480 π.X. έθεσαν αμετάκλητα τη σφραγίδα της ελληνικής νίκης σε αυτή την παρατεταμένη αναμέτρηση που κράτησε σχεδόν μισόν αιώνα.

Το 480, ο πέρσης βασιλιάς Ξέρξης A’, γιος και διάδοχος του Δαρείου A’, θέλησε να επαναλάβει την απόπειρα του πατέρα του να καθυπoτάξει τους Ελληνες. Ξεκίνησε από την Περσία επικεφαλής τεράστιας δύναμης στρατού και στόλου. Ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος, ο επιλεγόμενος πατέρας της ιστορίας, του οποίου το έργο αποτελεί την κυριότερη πηγή για τους Περσικούς Πολέμους, εμφανίζεται έκθαμβος μπροστά στην κλίμακα αυτής της επιχείρησης. 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΌ 

Μόλις όμως η μέρα με τα λευκά της άλογα φώτισε τη γη, συνεχίζει ο Αισχύλος, ήχος τραγουδιστός, μελωδικός ακούστηκε από τους Ελληνες και αντιλάλησαν ένα γύρω οι βράχοι του νησιού. Φόβος κυρίευσε τους βαρβάρους

«Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ’, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων νυν υπέρ πάντων αγών».


(«Εμπρός, τέκνα των Ελλήνων, ελευθερώστε την πατρίδα, ελευθερώστε τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας, τα ιερά των πατρογονικών θεών σας, τους τάφους των προγόνων σας τώρα ο αγώνας είναι για τα πάντα».)

https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/salamina-480-p-x-2/

το γνωστό " παιδιά της Ελλάδος παιδιά" της Σοφίας Βέμπο είναι το ίδιο με το "Ω παίδες Ελλήνων, ίτε" 

Η Ρωμιοσύνη έχει ρίζες στον Αισχύλο και ο Αισχύλος επαναλαμβάνεται μέσα στους ιστορικούς κύκλους μέχρι και σήμερα.

Πρέπει να βγουν οι εφιάλτες στο περιθώριο της ιστορίας για να μην πάθουμε μεγαλύτερη ζημιά.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας