Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ - "ΦΩΤΙΕΣ" στην ΚΥΠΡΟ και την ΕΛΛΑΔΑ-το σκηνικό στο Κυπριακό είναι στημένο από τα Ηνωμένα Έθνη


" Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να υπάρξει σύντομα με παράλληλες διαδικασίες. Είναι ξεκάθαρο πως το σκηνικό στο Κυπριακό είναι στημένο από τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Διεθνή Οργανισμό να προγραμματίζει τη σύγκληση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό που παραμένει είναι να επανέλθει, τον Ιανουάριο, στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για την Διάσκεψη."
(Από το https://www.philenews.com/ )

Παράλληλα με τις προσπάθειες στο Κυπριακό φαίνεται θα κινούνται και οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η έναρξη των οποίων έχει κλειδώσει και αναζητούνται σε υπηρεσιακό επίπεδο να διευθετηθούν οι ημερομηνίες. Αναμένεται, ωστόσο, να αρχίσουν εντός Ιανουαρίου. Παλαιότερα στις παρασκηνιακές διεργασίες οι πρωταγωνιστές, θεωρούσαν πως θα μπορούσαν οι δυο διαδικασίες να «συναντώνται» στην πορεία, στα πλαίσια μιας λογικής πακετοποίησης. Αυτή ήταν θέση της Άγκυρας, κάποιων τρίτων, όχι όμως της Λευκωσίας και της Αθήνας.

⦁ Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως αυτή η κινητικότητα δεν πρέπει να αποσυνδέεται και με τις προσπάθειες εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν -για μια ακόμη φορά- τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που θα γίνει το Μάρτιο. Δυο διαδικασίες σε εξέλιξη, μια εν πολλοίς τεχνητή κινητικότητα, θα φρενάρει τις όποιες συζητήσεις για κυρώσεις.

Οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως στην Άγκυρα ευνοούν αυτό το σενάριο των δυο διαδικασιών για προφανείς λόγους.

Πρώτον, για να αποφευχθούν οι όποιες συζητήσεις για κυρώσεις, αν κι αυτό στην Άγκυρα θεωρούν πως είναι διασφαλισμένο από το Βερολίνο και προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ.

Δεύτερον, εκείνο, το οποίο φαίνεται να απασχολεί πρωτίστως την Άγκυρα είναι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Μέχρι να υπάρξουν συνεννοήσεις, να φρεσκαριστούν τα κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών, θεωρούν πως η διπλωματική κινητικότητα προσφέρει χρόνο και άλλοθι στην κατοχική Τουρκία. Είναι σαφές πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ προκαλεί μια ανησυχία στην Άγκυρα, πλην όμως στα ψηλά δώματα του παλατιού, θεωρούν πως η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Σε αυτό το παιχνίδι της Άγκυρας, πάντως, βρίσκει συμπαραστάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( κράτη-μέλη και από Μισιέλ και Μπορέλ), αλλά στο ΝΑΤΟ. Όλοι αυτοί θέλουν να μην γίνουν κινήσεις, που θα ενοχλούν την κατοχική δύναμη.

Αυτή η προσέγγιση οδηγεί την Άγκυρα να επιμένει στις ίδιες πρακτικές. Να μην θέλει συνεννοήσεις ή συμφωνίες και να ευνοεί μόνο την ύπαρξη κινητικότητας καθώς την εξυπηρετεί στους σχεδιασμούς της, οι οποίοι δεν ανατρέπονται.

Για παράδειγμα, η νέα NAVTEX, που εξέδωσε η κατοχική δύναμη για υποθαλάσσιες έρευνες, διάρκειας 6 μηνών (μέχρι τις 21 Ιουνίου), από το «Όρουτς Ρέις, προγραμματίζονται να γίνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Τούτο έγινε προφανώς ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Είναι, όμως, προφανές πως η παρουσία του ερευνητικού σκάφους θα χρησιμοποιείται εκβιαστικά αναλόγως των εξελίξεων στις διερευνητικές επαφές. Στην Αθήνα εκτιμούν πως κάποια στιγμή οι Τούρκοι θα στείλουν και γεωτρύπανο στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και για να εκβιάσει αλλά και για να επιβάλει τετελεσμένα. Πότε και πού θα γίνει αυτό, θα το αποφασίσει η Άγκυρα, όταν θα κρίνει ότι την εξυπηρετεί ένας νέος κύκλος επιβολής τετελεσμένων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1088113/richnoyn-sosibio-ston-tagp