Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

« Έτσι θα πάρουμε την Πόλη» μας είπε, πως αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα. «Εσείς θα τα ζήσετε», είπε.


Γρηγοριάδης Αναστάσιος, Υπάλληλος ΔΕΗ, Μαυροδένδρι Κοζάνης:
Το 1991 επισκέφθηκα τον π. Παΐσιο με μία παρέα φίλων. Καθίσαμε στα κούτσουρα, γύρω από τον Γέροντα που έπλεκε κομποσχοίνι και μας μιλούσε για διάφορα θέματα.

Μεταξύ άλλων, θυμάμαι χαρακτηριστικά πόσο έντονα είχε μιλήσει για τον σκοτεινό ρόλο των μουφτήδων της Θράκης στα εθνικά ζητήματα.
Θυμάμαι, επίσης, την απάντησή του, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με τα
Σκόπια: «Ευτυχώς, παιδί μου, η Ελλάδα δεν είναι στα χέρια των πολιτικών μας!» εννοώντας, προφανώς, ότι είναι στα χέρια του Θεού και ότι οι πολιτικοί μας μόνο εξωτερική πολιτική δεν κάνουν.

Και συνέχισε: «Όταν η Τουρκία νομίσει πως απέκτησε δύναμη στην περιοχή, θα «ξυθεί» στην γκλίτσα του τσοπάνη». Τότε θα γίνει κάτι, και, με μία ευκαιρία που θα δοθεί, θα μας πάρουν ξαφνικά και γρήγορα δύο νησιά. Τότε οι Ρώσοι θα βρουν την αφορμή τάχα να βοηθήσουν, αν και στην πραγματικότητα θα κινηθούν για δικό τους συμφέρον. Ωστόσο, θα χτυπήσουν πράγματι την Τουρκία. Θα εμπλακούν μάλιστα και επτά δυτικά κράτη και θα χυθεί πολύ αίμα. Στα ανοιχτά της Μυτιλήνης θα μαζευτεί τεράστιος στόλος. Η Ελλάδα, όμως, δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτόν τον πόλεμο.

Η Τουρκία θα χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της, το άλλο θα πάει πέρα από την Άγκυρα και το τελευταίο τρίτο θα βαπτισθούν Χριστιανοί. Κι έτσι θα πάρουμε την Πόλη.». μας είπε πως αυτά θα γίνουν πολύ σύντομα. «Εσείς θα τα ζήσετε», είπε.

Απ’ όλα όσα άκουσα, αυτό που μου έμεινε ήταν η γαλήνη στην ψυχή μου. Έφευγα «άλλος άνθρωπος», με ένα ζωντανό προβληματισμό μέσα μου, και πάντα θα τον ευχαριστώ για όσα μου προσέφερε, όποτε μπορώ, πηγαίνω και στον τάφο του στην Σουρωτή, για ένα κεράκι στην μνήμη του, και φεύγω ψυχικά ωφελημένος.

Από το βιβλίο: «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ«, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994.


https://paraklisi.blogspot.com/2020/07/blog-post_43.html