Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Τώρα που τα ζόρια είναι μπροστά μας. Πως ο ίδιος ο Στάλιν στα ζόρια του μιμήθηκε τους Βυζαντινούς που μετέφεραν την Εικόνα του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ πάνω στα τείχη, αλλά αυτός ΤΗΝ μετέφερε με αεροπλάνο.


ΦΩΤΟ: αντίγραφο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ του ΤΙΧΒΙΝ στην ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ στο Αιγάλεω.
Αυτό το « σανίδι» όπως το έλεγαν οι μπολσεβίκοι έσωσε μια ολόκληρη χώρα από τον αφανισμό και σήμερα υπάρχει η Ορθόδοξη Ρωσία.
Αλλά και σήμερα οι αντίχριστοι σανίδια λένε τις άγιες εικόνες και ούτε αποδέχονται τις θαυματουργίες τους μέχρι να έρθουν τα ζόρια. Και τα ζόρια είναι μπροστά μας αδελφοί.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Με εντολή του ίδιου του Στάλιν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφερόταν με ένα αεροπλάνο που πετούσε επάνω από τη Μόσχα και τα ναζιστικά στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν τη ρωσική πρωτεύουσα.
Μιλάμε για μια θαυματουργή εικόνα που κατά την παράδοση είναι έργο του Αγίου Αποστόλου Λουκά και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από την Αντιοχεία τον Ε’ αιώνα.
Βρισκόταν στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών μέχρι το 1383 και 70 χρόνια πριν την άλωση εξαφανίστηκε, ακριβώς τον καιρό που εμφανίστηκε στην Ρωσία.
Εικόνα που ενώνει την Ρωμιοσύνη του Βυζαντίου με την Ορθόδοξη Ρωσία.
Η εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν αποτελεί μεγάλο σύμβολο της ρωσικής ιστορίας.
Σέ αρκετές μεγάλες κρίσεις στη ρωσική ιστορία υπάρχει ή επέμβαση θαυματουργών εικόνων της Θεοτόκου...

Ό Ιωάννης Κιρέεφσκυ, μεγάλος θρησκευτικός φιλόσοφος απεικονίζει την εντύπωση πού του έκανε ή προσευχή του λαού μπροστά σ' αυτή την τόσο σεβάσμια εικόνα:
«Μια μέρα ήμουνα στο παρεκκλήσι, παρατηρούσα τη θαυματουργή της Παναγίας εικόνα, ενώ σκεφτόμουν τη νηπιώδη πίστη του λαού πού προσευχόταν μπροστά της. Πολλές γυναίκες και άρρωστοι γέροι γονατιστοί έσκυβαν μέχρι τη γη σταυροκοπούμενοι. Με φλογερή εμπιστοσύνη κοιτούσα τα άγια χαρακτηριστικά της εικόνας και άρχιζα να νιώθω το μυστήριο τούτης της θαυματουργής δύναμης.

'Οχι, δεν είναι εν' απλό σανίδι με μια ζωγραφιά πάνωθέ του... Όλάκερους αιώνες αυτή απορρόφησε αυτούς τους χείμαρρους φλογερών προσευχών πού ξεχύνονταν πάνω της, καθώς και τις κραυγές τόσων ταλαίπωρων βασανισμένων ψυχών.
'Ετσι αύτη γεμίζει από τη δύναμη της πίστεως, ή οποία κατόπι ακτινοβολεί για να καθρεφτιστή στις καρδιές των ικετών της.
'Εγινε αυτή ζωντανό όργανο, σημείο συναντήσεως Δημιουργού και ανθρώπων...
Σκεπτόμενος όλα αυτά κοίταξα ακόμη μια φορά τις γυναίκες με τα παιδιά και τους γέρους γονατισμένους ταπεινά να προσκυνούν, και την αγία εικόνα.
Αυτή παρατηρούσε τους φτωχούς μ'αγάπη και ευσπλαγχνια...Γονάτισα τότε και εγώ,
ταπεινά προσευχήθηκα μπρος της»
Από το βιβλίο του Νικολάου Αρσενιεφ «Η ρωσική ευσέβεια»
http://www.in-agiounikolaoutouneou.gr/
Τον 17ο αιώνα η Παναγία έσωσε την πόλη του Τιχβίν και το μοναστήρι από τους Σουηδούς, καθώς και την πόλη του Νόβγκοροντ. Το μοναστήρι υπερασπιζόταν, το 1613, με λίγους άνδρες ο Σεμέν Βασίλιεβιτς Προσοβόφσκι
 Οι πολιορκητές Σουηδοί εξαγριωμένοι απεφάσισαν να ισοπεδώσουν το μοναστήρι .
Τότε μια ευλαβεστάτη γυναίκα, που λεγόταν Μαρία και που δυο χρόνια πριν, όντας εκ γενετής τυφλή, είχε αποκτήσει το φως της με θαύμα της Παναγίας του Τιχβίν, είδε σε όραμα τη Θεομήτορα, «Πες σε όλους», την πρόσταξε, «να περιφέρουν την εικόνα μου στα τείχη και θα δουν το έλεος του Θεού». 
Όταν διαδόθηκε η είδηση της θεομητορικής εμφανίσεως, οι πολιορκητές πανικόβλητοι άρχισαν να φεύγουν τρέχοντας μακρυά από τη μονή.
'Αλλη μια φορά οι Σουηδοί ήλθαν για τρίτη φορά με σκοπό την καταστροφή της μονής.
Οι μοναχοί σκέφθηκαν τότε να πάρουν την εικόνα της Παναγίας και να φύγουν για τη Μόσχα.
Διαπίστωσαν, όμως, με δέος και έκπληξη πως η εικόνα ήταν ασήκωτη. Με κανένα τρόπο δεν κατάφεραν να τη μετακινήσουν από τη θέση της.
Κατάλαβαν, λοιπόν, πως ήταν θέλημα της Θεοτόκου να μείνει εκεί, για να υπερασπισθεί η ίδια το μοναστήρι της
 Στο μοναστήρι παρέμειναν οι μοναχοί που βρήκαν ακόμη κάποιους πιστούς και θαρραλέους μαχητές. Έστειλαν κατασκόπους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την προέλαση και τη δύναμη του στρατού.
Ο Σουηδικός στρατός ήταν αναρίθμητος. Αλλά η Δέσποινα του κόσμου δεν άφησε τους Σουηδούς να πλησιάσουν. Σε απόσταση μισής ημέρας από τη μονή, πίσω από τον ποταμό Σιάσι, τους φάνηκε ότι ένα τεράστιο και πάνοπλο στράτευμα τους περικύκλωσε με αστραπιαία ταχύτητα.
 Ανήμποροι να το αντιμετωπίσουν, οι Σουηδοί τράπηκαν σε φυγή άτακτη και διαλύθηκαν.
Με τη χάρη της εικόνας της Παναγίας, το 1771, ο λαός θεραπεύθηκε από την επιδημία της πανώλης.
 Οι Χριστιανοί σέβονταν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας και απέδιδαν πάντοτε τιμές ευλάβειας με τις προσευχές και τις δεήσεις τους.
Γι' αυτό και την λιτανεύουν 24 φορές το χρόνο, την θεωρούν. προστάτιδα της οικογένειας και εκείνη που θεραπεύει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Την ίδια αυτή εικόνα είχαν συνοδεία τους οι Ρώσοι στρατιώτες στην εποχή του Πατριωτικού Πολέμου κατά του Ναπολέοντα το 1812 και τους βοήθησε στην ηρωική μάχη της πεδιάδας του Μποροντίνο, ενώ στη συνέχεια η εικόνα είχε μεταφερθεί και στα τάγματα πολιτοφυλακής του Κριμαϊκού Πολέμου κατά τα έτη 1855-1856.
Το 1920, τα στρατεύματα των Σοβιέτ έκλεισαν το μοναστήρι της Παναγίας και η εικόνα της Θεοτόκου μεταφέρθηκε στο Εθνογραφικό Μουσείο.
Παρ' όλα αυτά φημολογείται ότι η εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν, με εντολή του ίδιου του Στάλιν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφερόταν με ένα αεροπλάνο που πετούσε επάνω από τη Μόσχα και τα ναζιστικά στρατεύματα δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν τη ρωσική πρωτεύουσα.
 Αργότερα οι Γερμανοί, το Νοέμβριο του 1941 κλέβουν όλα τα κειμήλια και τις εικόνες. Η εικόνα της Θεομήτορος μεταφέρθηκε πρώτα στο Πσκωβ και έπειτα στη Ρίγα της Λιθουανίας. http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/comings/comings.asp?content=contents.asp&main=tixvin&file=7.htm
Η ΠΑΝΑΓΙΑ του ΤΙΧΒΙΝ η Εικόνα που ενώνει την Ρωμιοσύνη του Βυζαντίου με την Ορθόδοξη Ρωσία.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας