Ελληνορωμαϊκά!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Don't Cry Γερμανία , είναι η ώρα του Ουρανού

" Αχ η Γερμανία φωνάζει σώστε με" " πως να σε σώσουμε αφού και εμείς είμαστε πνιγμένοι εξ αιτίας των μνημονίων που μας έβαλες;"  


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ και λυπούμεθα αλλά αναλογιζόμαστε τον ευαγγελικό λόγο «Καθείλε δυνάστας από θρόνων και ύψωσε ταπεινούς· πεινώντας ενέπλησεν αγαθών και πλουτούντας εξαπέστειλε κενούς» (Λουκ. 1. 52-53).



 " Στη Γερμανία η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει να επιλύσει μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση λόγω της μεγάλης εξάρτησης (που θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερη αν ο Nord Stream 2 θα έμπαινε σε λειτουργία) και των πρωτοφανών μέτρων που πρέπει να λάβει. Για την ώρα είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της κοινής γνώμης.


«Οικονομία», λοιπόν, στην ενέργεια, ως 15% όπως ζήτησε και η Ευρώπη. Πώς θα το πετύχουν οι Γερμανοί; Με λιτότητα και περικοπές.

Το Ανόβερο δείχνει από τώρα τον δρόμο σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος στο ζεστό νερό στις δημόσιες θερμαινόμενες πισίνες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, στα αθλητικά κέντρα και στα γυμναστήρια. Κλειστά συντριβάνια, αφώτιστα δημόσια κτίρια, θερμοστάτης στους 20 βαθμούς στα δημόσια κτίρια από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου.

Mε τις στρόφιγγες κλειστές και το αέριο να διανέμεται σχεδόν με το δελτίο, το κόστος για τα νοικοκυριά μπορεί να εκτιναχθεί σε αδιανόητα επίπεδα για τη Γερμανία, ικανά να προκαλέσπουν ακόμη και κοινωνική αναταραχή. Από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να δούμε ετήσιους λογαριασμούς των 1.500 ευρώ να τριπλασιάζονται σε κόστος, σε πάνω από 4.500 ευρώ! Είναι και ο πληθωρισμός, το μεγάλο άγχος των Γερμανών,  που έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ και ροκανίζει τα εισοδήματα.

Ούτως ή άλλως, όμως, τα αποθέματα δεν φτάνουν για όλο τον χειμώνα – στην πραγματικότητα μόνο για 2,5 μήνες, ακόμη και σε πληρότητα 100% για τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Αν, όμως, τα δύο τρίτα των Γερμανών θέλουν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη θέρμανση τον χειμώνα, η πλειοψηφία τους θεωρεί ορθή την προτεραιότητα που δίδεται στα νοικοκυριά σε περίπτωση πραγματικής ανεπάρκειας φυσικού αερίου.  Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα βρεθούν σε στενωπό"