Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

" έρχεται μεγάλη Θύελλα , μεγάλη καταστροφή και φοβόμαστε για ένα μεγάλο σεισμό" 92 ετών Αγιοταφίτης Ηγούμενος



Είμαστε στον Αγίου Θεοδόσιο !! Μας μιλάει ο Γέροντας του μοναστηριού Θεοδόσιος 

Δημητρα ΛυντριδουΑγιος Γερασιμος ο Ιορδανιτης  27 Ιουνίου

 

" κάνετε όσο μπορείτε υπομονή" 

" και πάλι σας λέγω  έρχεται μεγάλη Θύελλα , μεγάλη καταστροφή και φοβόμαστε ακόμα και για ένα μεγάλο σεισμό"

" να κάνετε προσευχή για τους πολύ λίγους αγιοταφίτες πατέρες που βρίσκονται εδώ πέρα για να κρατήσουν τα άγια προσκυνήματα"

" ένας ίσον κανένας δεν είναι ότι μόνοι βρισκόμαστε εδώ αλλά έχουμε γύρω - γύρω μεγάλη  εχθρότητα, κανείς δεν μας αγαπάει , βάλτε στο μυαλό σας" 

" ποιος είναι ο εχθρός μας;" 

" αυτοί που έχουν εχθρό τον Κύριο Ιησού Χριστό" 

" έχουμε μεγάλη θλίψη , μεγάλο πόλεμο αλλά ο ΘΕΟΣ δια πρεσβειών του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ μας κρατάει" 

" που είναι η Ελλάδα , που είναι η Κρήτη , η Κύπρος, ένας άνθρωπος σε κάθε μοναστήρι , όταν εγώ που είμαι 92 ετών και έχω φάει πάρα πολύ ξύλο" 

" δυο μοναχές από την Ρουμάνια σήμερα βοηθούν εδώ στο Μοναστήρι " 

" που είναι η Ελλάδα που είναι Κρήτη , που είναι η Κύπρος; "

ΠΗΓΗ  

https://www.facebook.com/groups/69108808124/posts/10163863107278125/?__cft__[0]=AZU94BOxDo8OTzsYQKac6P7p064fY73v9wTn5xhH493cUfSX0o5pebgGUieFz2YWN7KxqzmYyadtkDuISohedsAMQKIEauSlraym3xkKX_udTyiTw5CvuXY0VofcLo9ZNlFiX4raXjFQZneCCENCd8cImnYqFkI6P8T6ITpBtZvRZwsc97WqQ4nGiTlaXYG78BGHWpwGF8PYp6rFTkU7fCpY&__tn__=%2CO%2CP-y-R 



Η Ιερά Μονή του Αβά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου  είναι κτισμένη στα ερείπια της περιώνυμης, μονής που ιδρύθηκε γύρω στο 465μ.Χ από τον άγιο Θεοδόσιο, που επονομάστηκε κοινοβιάρχης, γιατί  ήταν ο μέγας δάσκαλος του κοινοβιακού μοναχισμού.

  Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Σπηλαίου της Βηθλεέμ στην αρχή της ερήμου της Ιουδαίας.  Αρχικά ο άγιος  έμενε στο σπήλαιο που, σύμφωνα με την παράδοση, διανυκτέρευσαν οι Μάγοι, όταν “χρηματισθέντες  κατ΄όναρ, μή  ανακάμψαι  προς Ηρώδην,  δι’ άλλης οδού ανεχώρησαν εις την χώραν αυτών”.   Όταν  λόγω της μεγάλης φήμης του, αυξήθηκαν οι μοναχοί που ήρθαν κοντά του, δημιουργήθηκε πρόβλημα χώρου, κτίζει το μοναστήρι ανάμεσα στα έτη 465-475 μ. Χ.  Η μονή, ήταν υπόδειγμα για όλα τα οργανωμένα μοναστήρια της Παλαιστίνης και στην περίοδο της ακμής της υπερέβαινε τους 2000μοναχούς.  

Το 614 οι Πέρσες, σφαγιάζουν τους πατέρες και την καταστρέφουν εκ θεμελίων σταματώντας την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Στους αιώνες που ακολούθησαν, ανακαινίζεται και φαίνεται να λειτουργεί, μέχρι τον 15αιώνα, που λόγω των καταστροφών και της δύσκολης συγκυρίας, εγκαταλείπεται οριστικά.  Ο χώρος της μονής και τα κτήματά της καταλαμβάνονται από Βεδουίνους.   Το 1881 ο σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, αγοράζει την περιοχή και ανακαινίζει τα ερείπια.   Την ημέρα της εορτής του αγίου, στις 11 Ιανουαρίου  1896 ὁ Πατριάρχης Ιεροσολύμων Γεράσιμος τοποθετεί το θεμέλιο λίθο της νέας μονής.   

Το μοναστήρι όμως αρχίζει να αναδεικνύεται όταν ο αγιοταφίτης μοναχός  Λεόντιος από το Καστέλι   Ηρακλείου, έρχεται να μονάσει στο χώρο αυτό στις αρχές του αιώνα και συνέδεσε τη ζωή του με την επαναλειτουργία του, αφού διετέλεσε ηγούμενος από το 1900-1950.  

ΠΗΓΗ φώτο 1 από https://ierousalimtravel.gr/

Συνεχίζοντας το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, η Μαρία Γιαχνάκη φιλοξένησε στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» τον Γέροντα Ιερόθεο, που διακονεί μόνος με δύο μοναχές εκ Ρουμανίας στην Ιερά Μονή Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, ανατολικά της Βηθλεέμ, σε ένα σημείο, όπου εγκαταβιώνουν 16.000 φανατικοί μουσουλμάνοι. 

Ο γέροντας, που ως στρατιώτης είχε πολεμήσει στην Κορέα και στο Βιετνάμ, μίλησε για τη ζωή εκεί, τα προβλήματα, την εγκατάλειψη και τα προσκυνήματα, που είναι ελληνικά και γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουν οι Έλληνες… Ταπεινός καθώς είναι δεν μίλησε καθόλου για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί. Είπε μόνο: 

«Είμαστε 3 μέλισσες μέσα σε μια μεγάλη σφιγγοφωλιά. Πολύ δύσκολο…», ενώ τόνισε πως στα 91 του χρόνια παρακαλεί την Παναγία να φανερώσει κάποιον άλλον ως συνεχιστή, για να αναλάβει τη Μονή. 

. ΠΗΓΗ φώτο 2 

https://www.pemptousia.gr/2020/12/taxidi-stous-agious-topous-o-gerontas-ierotheos-tis-monis-avva-theodosiou-ston-pemptousia-fm/

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

ΣΤΩΜΕΝ καλώς