Ελληνορωμαϊκά!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Λιτανεία μετά από δυο χιλιετίες επί της λιθόστρωτης Ρωμαίικης Εγνατίας οδού που κατέληγε στην ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ από την Ρώμη.

 


Δεν θα πούμε πολλά λόγια , θα αφήσουμε τις εικόνες των λιτανευόντων ανθρώπων πιστών να μιλήσουν από μόνες τους.
Πρώτη Λιτανεία μετά από χιλιάδες χρόνια στο διατηρημένο κομμάτι της λιθόστρωτης Εγνατίας οδού που συνέδεε τα Ρωμαικά χρόνια με τα Βυζαντινά χρόνια της καθ’ ημάς Ανατολής και της Ρωμιοσύνης.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ανήμερα της εορτής του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΑ αξιώθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου να βηματίσει εκεί που βημάτισαν οι ωραίοι πόδες των Αποστόλων και συγκεκριμένα του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ και των συνεργατών του ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Σίλα , Τιμοθέου και του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ Λουκά.
Αυτό το λιθόστρωτο κομμάτι συνέδεε το επίνειο της Αρχαίας Νεάπολης, της μετέπειτα Βυζαντινής Χριστούπολης , της σημερινής καβάλας με τους αρχαίους Φιλίππους , όπου και διαδραματίστηκαν τα σπουδαία γεγονότα που περιγράφει στις Πράξεις των Αποστόλων ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Αυτό το λιθόστρωτο τμήμα  της Ρωμαίικής Εγνατίας οδού ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας , ήταν το κομμάτι πού έφερνε  τον Πολιτισμό στην Ευρώπη.
ΚΑΙ εξηγούμεθα , όταν το βημάτιζε  ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ κάπου το 49 με 50 μ.Χ. στο μυαλό του περιφερόταν το όραμα του Μακεδόνα άνδρα που είδε κατ’ όναρ στην Τρωάδα λίγα 24ωρα πριν.
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ φορέας της Ελληνιστικής παιδείας γνώριζε πολλά και έτσι πρόσμενε στους Αρχαίους Φιλίππους να συναντήσει σε λίγο  την ψυχή  του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον κάλεσε στην Μακεδονία μέσω του Μακεδόνα άνδρα που είδε στο γνωστό όραμα.
Μετά την ανηφοριά η Αποστολική συνοδεία κάθισε στο ανάγλυφο ίσιωμα του δρόμου , σημείο που ατενίζει προς τα Δυτικά τους Φιλίππους και Ανατολικά την Νεάπολη, που οι ρωμιοί πρόγονοι μας στα βυζαντινά χρόνια την μετονόμασαν σε ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ για να τιμήσουν το γεγονός της απόβασης του ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟΥ – ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ και ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη στο μέρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Στο σημείο αυτό της Εγνατίας οδού  που ξεκουράστηκαν οι Απόστολοι ανέπεμψαν δοξολογία στον ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ.
Το σημείο αυτό ως πάτημα των Αποστόλων ήταν γνωστό στα Βυζαντινά χρόνια.
Μια αγία γερόντισσα την δεκαετία του 90 είδε καθ’ ήπαρ ( ζωντανά) τον ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ και της είπε:
« - σε αυτό το σημείο όπου βρίσκεται η σημερινή ιερά μονή του Αποστόλου Σίλα ξεκουραζόμουν και εγώ καθ’ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη»
Δεκάδες ΑΓΙΟΙ πέρασαν από αυτό το μέρος στα χρόνια της υπερχιλιετούς ρωμιοσύνης. ‘
Η παράδοση του πατήματος αυτού υπήρχε από τότε και κυκλοφορούσε σε εχθρούς και φίλους της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Η βυζαντινή ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ έπεσε στα χέρια των τούρκων και άλλαξε όνομα έγινε Καβάλα ώστε να ξεχαστεί το όνομα του ΧΡΙΣΤΟΥ.
Τι έκαναν λοιπόν οι εχθροί  του σκλαβωμένου Ελληνισμού της αγίας αυτής περιοχής ;
Τα απόβλητα της επεξεργασίας των καπνών τα πέταγαν, ουσιαστικά τα συγκέντρωνα σε αυτό το μέρος.
Έτσι το πάτημα αυτό των ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ  που βρίσκεται το κομμάτι της Εγνατίας οδού που διέρχεται από την σημερινή ιερά μονή του Αποστόλου Σίλα το έκαναν μια τεράστια χωματερή , ώστε να χαθεί η ιστορική μνήμη.
Αυτό δεν κάνουν και σήμερα άραγε οι διεθνείς πλαστογράφοι- τυμβωρύχοι της  ιστορίας  της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας;
Όταν η Χριστεπώνυμος ΠΟΛΗ της καβάλας απελευθερώθηκε από την μακρόχρονη  τουρκοκρατία και την ολιγόχρονη βουλγαρική τυραννία απετέλεσε Μητρόπολη των Νέων Χωρών με πρώτο Μητροπολίτη τον κύρο Χρυσόστομο Χατζησταύρου, πρώην πρωτοσύγκελου του Εθνο μάρτυρα και ΑΓΙΟΥ μας Χρυσόστομου της Σμύρνης που κατακρεούργησαν οι τουρκαλάδες – τζιχαντιστές των χρόνων της Μικρασιατικής τραγωδίας.
Ο Δεσπότης αυτός γνώριζε την ιστορική αυτή  παράδοση και αμέσως καθάρισε το άγιο αυτό μέρος που το έκαναν χωματερή για να σβήσουν οι αθεόφοβοι την ευλογία του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.
 Με την σειρά μας έχουμε προσωπικές  μνήμες και αφηγήσεις  που οι πρόσφυγες- ξυπόλητοι πρόγονοι μας που έφτασαν σε αυτό το μέρος μετά τον μεγάλο κατατρεγμό  της Μικράς Ασίας , πειναλέοι διαμένοντας σε αντίσκηνα , βοηθούσαν στον καθαρισμό αυτής της αγίας περιοχής .
Το πάτημα( σημείο που ξεκουράστηκαν οι  απόστολοι)   βρέθηκε μαζί και το κομμάτι της λιθόστρωτης Εγνατίας οδού και στην συνέχεια έπηξαν ( έκτισαν) Ιερά Μονή με τα πενιχρά εισοδήματα τους.


Έτσι η ΕΥΛΟΓΙΑ των ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ αποκαταστάθηκε και σήμερα σε αυτό το μέρος που πρέπει να χαρακτηριστεί ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ της Ελληνικοτάτης Μακεδονίας αναπέμπονται ύμνοι και ωδές πνευματικές στον ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ.
Βαδίζουμε ως ΕΘΝΟΣ σε δύσκολα και κακοτράχαλα μονοπάτια αλλά έχουμε συνοδίτες του ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ Παύλο- Λουκά- Τιμόθεο και τον εορτάζοντα Σίλα .
Μαζί με αυτούς φωνάζουμε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ και στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε αυτούς τους ΑΓΙΟΥΣ,  ότι κόντρα στις δολιότητες των γεωπολιτικών παιχνιδιών θα αποκαταστήσουν την Ιστορική Αλήθεια.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας