Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Αυτό το αλαλούμ δεν θα μας βγάλει σε καλό εντός του Μαρτίου


 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενημερώνεται σωστά για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κα. Λινού μιλώντας στον Alpha 98,9, σχολίασε ότι τα 2.147 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, σχετίζονται με τα αυξημένα τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Στα 880 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, τα δείγματα που ελήφθησαν ήταν 15.000, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα που παρατηρήθηκε η «έκρηξη» πραγματοποιήθηκαν 55.000«Η αναλογία είναι ίση ή και μικρότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό το χθεσινό νούμερο. Απλώς δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός, πλησιάζει το 4%, δεν είχαμε καν την πληροφορία τι συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές» υπογράμμισε η κα Λινού.

«Δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολίασε ότι δεν γνωστοποιείται ο αριθμός των δειγμάτων από το κέντρο της Αθήνας, ενώ όπως τόνισε δεν υπάρχει διαφάνεια των στοιχείων: «Δεν δίνονται όλα τα στοιχεία. Δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία. Άλλο να ξέρω ότι στα βόρεια προάστια έχω 100 κρούσματα σε 1.000 τεστ κι άλλο 100 κρούσματα σε 10.000 τεστ» δήλωσε.

«Βιαστήκαμε να πάρουμε μέτρα lockdown»

Σύμφωνα με την κα. Λινού, η απόφαση να προχωρήσουμε σε νέο lockdown πάρθηκε από την κυβέρνηση βεβιασμένα: «βιαστήκαμε να πάρουμε μέτρα lockdown αγνοώντας προηγουμένως μέτρα που θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει. Πρέπει να παρέμβουμε όπου υπάρχει πηγή διασποράς» υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος διασποράς στα ΜΜΜ όπου παρατηρείται συνωστισμός τις ώρες αιχμής: «Αν πηγαίνουμε σε μια αφετηρία επί μία εβδομάδα, θα δούμε μεγάλη διασπορά» δήλωσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κα Λινού τόνισε ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία: «Προκύπτει ότι τα παιδιά κολλάνε το ίδιο όσο και οι μεγάλοι, αλλά επειδή εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ και δεν ξέρουμε ότι συμβάλλουν στη διασπορά. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Υπάρχει τεράστια ανισότητα».

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος»

Η κα. Λινού σχολίασε την στάση του κυβερνητικού επιτελείου τις τελευταίες ημέρες και τις προαναγγελίες για άρση των μέτρων από 1η Μαρτίου, μέχρι που τελικά ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιήσει ότι τελικά δεν είναι εφικτό να γίνουν πράξη όσα διαμήνυαν έως τώρα. Αφήνοντας αιχμές, η κα. Λινού σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται σωστά διαφορετικά θα γνώριζε ότι δείκτης θετικότητας μένει εδώ και μέρες σε υψηλά επίπεδα: «Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Ο πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά υψηλός αρκετές ημέρες τώρα», τόνισε.

Λιγότεροι μαθητές στην τάξη – Τεστ στις βιομηχανίες

Τέλος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας πρότεινε να ληφθούν αναγκαία μέτρα: «Η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα για να πάρει επιπλέον μέτρα. Εφόσον συνεχίζεται ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, θα συνεχίσουμε να έχουμε διασπορά. Αν δεν αυξήσουμε τις αιίθουσες των σχολείων και δεν μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, θα έχουμε διασπορά. Αν δεν πάμε στις βιομηχανίες, όπου είναι αναγκαστική η φυσική παρουσία, να πάνε γιατροί να εκτιμήσουν για τον καθένα τον κίνδυνο, θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα, το οποίο δεν θα λυθεί από το κλείσιμο και θα καταστρέφουμε την οικονομία. Να λυθεί το θέμα των αποστάσεων γρήγορα. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε μόνο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο να μην παίρνονται μέτρα» δήλωσε η κα. Λινού. ΠΗΓΗ:  https://www.newsbreak.gr/politiki/181984/prothypoyrgos-parapliroforeitai-gia-pandimia/