Ελληνορωμαϊκά!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΘΕΟΣΗΜΕΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ανήμερα της εορτής του στην ακριτική ΧΙΟ στις 15 Φεβρουαρίου του 2016

 

Επισημαίναμε τότε: 
ΚΑΙ πάλι η μυροβόλος και μαρτυρική ΧΙΟΣ γιόρτασε και φέτος τον αγαπημένο Άγιο της… τον ΑΓΙΟ ΑΝΘΙΜΟ στην  Ιερά Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.
Όπως μας μεταφέρθηκε το παρακάτω  συμβάν και δίχως να αλλάξουμε οτιδήποτε, το παραθέτουμε.
¨Θέλω να μοιραστώ το Θαύμα, που έζησα εχθές 15 Φεβρουαρίου, στήν Ιερά μονή Παναγίας Βοήθειας Χίου.
Εχθές ήταν η γιορτή του Αγίου Ανθίμου εν Xίο, κ΄ Ιδρυτή της Ιεράς μονής Παναγίας Βοήθειας, κ΄ είχα την μεγάλη ευλογία, να ήμουν παρόν στην αρχιερατική θεία λειτουργία.
Μετά την θεία κοινωνία ετοιμάστηκαν τα εξαπτέρυγα κ΄ τα λάβαρα, για την περιφορά της Αγίας Κάρας του Αγίου στο προαύλιο χώρο του μοναστηριού.
Όταν πήραν οι Αρχιμανδρίτες την Αγία Κάρα στα χέρια τους, για να βγούν στο προαύλιο του ναού, άρχισε ο κόσμος να φωνάζει ''θαύμα θαύμα, κ΄ να κάνει μετάνοιες κ΄ να λέει πάλι ο Άγιος κουνάει την καντήλα του''
Τότε βλέπω δίπλα απο το προσκυνητάρι τηs Παναγίας τηs Βοήθειας, να είναι η εικόνα κ΄ η καντήλα του Αγίου Ανθίμου, η οποία είχε τρία μέτρα αλυσίδα, κ΄ έτρεμε σαν να είχες βάλη μοτεράκι, κ΄ η καντήλα να κουνιέται πέρα δώθε.

Συγκλονίστηκα γιατί δεν είδα μόνο ένα καντήλι να κουνιέται, είδα την αλυσίδα να τρέμει από πάνω έως κάτω, κ΄ όλο αυτό το θαύμα σταμάτησε όταν μπήκε η Αγία Κάρα μέσα στον ναό.
Ο Άγιος μου είπαν ότι δίνει κάθε χρόνο στην γιορτή του το ίδιο θαύμα, κουνάει την ίδια καντήλα την ώρα της  περιφοράς.
Να έχουμε πίστη, γιατί ο ΧΡΙΣΤΟΣ και η ΠΑΝΑΓΙΑ μας είναι κοντά μας κάθε λεπτό, και μας αξιώνει με τους Aγίους μας, να ζούμε θαύματα. Να έχουμε την ευλογία, και την προστασία του Αγίου Ανθίμου εν Χίο όλοι μας.¨

ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ το πολυαγαπημένο μας είναι τούτες τις κρίσιμες  μέρες ιδιαίτερα στο μάτι του γεωπολιτικού κυκλώνα που ενέσκηψε στο Αρχιπέλαγος του ΑΙΓΑΙΟΥ.

Από την μια πλευρά δέχεται τόσο ανθρώπινο πόνο με τις προσφυγικές ροές και από την άλλη ¨σουλατσάρουν¨ οι Τούρκοι από αέρος και θαλάσσης προκαλώντας και από εχθές έχουμε και τις περαντζάδες των ΝΑΤΟΪΚΩΝ.

ΗΔΗ όλοι οι Άγιοι κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων μας έχουνε επιστρατευθεί γιατί  περιμένουν τον ΕΧΘΡΟ.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας