Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΑ ΠΟΝΕΜΕΝΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ -Τα Νοσοκομεία στο Ανατολικό Κονγκό και η κατάσταση των ασθενών αδελφών μας

 




« ΗΣΘΕΝΗΣΑ ΚΑΙ ΕΠΕΣΚΕΨΑΣΘΕ ΜΕ»

 (Ματθ. 25: 36)

 

Τα Νοσοκομεία στο Ανατολικό Κονγκό και η κατάσταση των ασθενών αδελφών μας 

 

Η Ορθόδοξη τοπική μας Εκκλησία στη Μπούνια, στο Ανατολικό Κονγκό, εκτός από το έργο της Κατήχησης και άλλων ποιμαντικών και λειτουργικών δραστηριοτήτων, φροντίζει καθημερινά και για τους άρρωστους αδελφούς μας. Έτσι τελούμε το Άγιο Ευχέλαιο, τον μικρό Αγιασμό, την Μικρή Παράκληση της Παναγίας μας για τους ασθενείς. Πηγαίνουμε και κάνουμε προσευχές στις κατοικίες των πιστών για τον αγιασμό τους.  Πολύ πυκνά πραγματοποιούμε επισκέψεις στους ασθενείς μας στα Νοσοκομεία ή στα μαιευτήρια για ευχές που ορίζονται από την Εκκλησία μας στις λεχώνες.

Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς είναι σοβαρά άρρωστοι. Τους παρηγορούμε με λόγια Ευαγγελίου. Τους μιλάμε πολύ σύντομα αλλά κυρίως εμπράκτως για την Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο μας Αλεξανδρείας και το Ιεραποστολικό Του Έργο σε όλη την αχανή Αφρική. Τους αναφέρουμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου που μας κινούν να έρθουμε κοντά τους, ο οποίος παροτρύνει στους Χριστιανούς να «κλαίνε με αυτούς που κλαίνε».



Σε κάθε μας επίσκεψη είτε σε Νοσοκομείο είτε σε σπίτι ασθενούς προσφέρουμε πάντοτε μια οικονομική ενίσχυση στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Ποτέ δεν πηγαίνουμε σε ασθενή με άδεια χέρια, ή μόνον με το Ευχολόγιο, διότι του χρειάζονται φάρμακα, εξετάσεις. Και εδώ στο Κονγκό όλα αγοράζονται. Μόνον για κρεβάτι σε Νοσοκομείο για μια νύκτα πληρώνεις από 50 Ευρώ και πάνω αναλόγως. Όλα προπληρώνονται. Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα καρδιάς, για παράδειγμα, ή που υπέστησαν σοβαρά ατυχήματα χρειάζονται να κάνουν εξετάσεις με σκάνερ, με ειδικά μηχανήματα που πολλές φορές για μια χρήση αυτών των εργαλείων προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημά τους, προτού τους χορηγήσουν το κατάλληλο φάρμακο, πρέπει να πληρώσουν του κόσμου τα λεφτά, και καμιά φορά μέχρι και 2000 Ευρώ! Το ίδιο και για τις συσκευές ανάνηψης για τους βαρεία ασθενείς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους.  Και αν μπορέσει σιγά-σιγά να τα βρει ο ενδιαφερόμενος μέσω των συγγενών και φίλων. Μέχρι να βρεθούν αυτά τα χρήματα με μεγάλη καθυστέρηση, και αν βρεθούν, μπορεί πια να μην ζει ο άρρωστος! 



Μιλάμε για εργαλεία  που πολλές φορές το συγκεκριμένο Νοσοκομείο δεν τα διαθέτει και πρέπει να τα δανειστεί, αφού πληρώσει και εκείνο, από άλλο Νοσοκομείο. Πολλές φορές τα Νοσοκομεία αυτά δεν έχουν επί τόπου φάρμακα για τις περιπτώσεις αυτές και πρέπει απαραιτήτως να τα παραγγέλλουν στο εξωτερικό, μέσω των Νοσοκομείων με τα οποία συνεργάζονται. Είναι και άλλες περιπτώσεις όπου χρειάζεται οξυγόνο και αυτό πληρώνεται με την ώρα και για μια ώρα είναι πάνω από 1000 Ευρώ.  



 Και για να γίνουν όλα αυτά πρέπει απαραιτήτως να προπληρώσει ο άπορος ασθενής!! Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να σταματούν οι γιατροί να χορηγούν φάρμακα στον ασθενή είτε διότι δεν υπάρχουν είτε διότι δεν πλήρωσε ο ασθενής είτε διότι χρωστάει στο Νοσοκομείο και έχει ανεξόφλητα τιμολόγια από κάποια προηγούμενη νοσηλευτική υπηρεσία. 



 Γνωρίζω προσωπικά μια περίπτωση όπου ένας που φύλαγε ασθενή σε Νοσοκομείο της χώρας μας, οδηγήθηκε από τον διευθυντή του νοσοκομείου στα χέρια της αστυνομίας, αφήνοντας τον ασθενή μόνο του, μέχρι να πληρωθεί το χρέος του στο νοσοκομείο!

Νοσηλεύτηκες; Θεραπεύτηκες; Ωραία! Αλλά θύρα εξόδου του Νοσοκομείου δεν θα δεις αν δεν έχεις πληρώσει ό,τι χρωστάς, εκτός και αν δώσεις για εγγύηση ένα πολύτιμό σου αντικείμενο που να αξίζει πολύ περισσότερο από ό,τι χρωστάς στο νοσοκομείο.  Κρατική πρόνοια και προστασία απουσιάζει παντελώς. Και για μετάγγιση αίματος ακόμα πρέπει πρώτα να πληρώσει ο ασθενείς.  Αφήνουμε την πραγματικότητα που σε μερικά νοσοκομεία, μπαίνεις με μια ασθένεια και βγαίνεις με μια άλλη που την άρπαξες μέσα στο νοσοκομείο.




Έχοντας όλα αυτά που ζούμε στις σκέψεις και στην καρδιά μας, επισκέπτεται η Ενορία μας «Άγιος Νικόλαος» το Γενικό Νοσοκομείο της Μπούνιας: Το μαιευτήριο και  το χειρουργείο. Την Παιδιατρική κλινική, όπου βλέπουμε τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Συχνά δίνουμε ένα χαμόγελο, μια παρηγοριά και ενίσχυση σε αρρώστους  συνανθρώπους μας, προσφέροντάς τους ψωμί και γάλα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Στα πλαίσια αυτής της Ποιμαντικής φροντίδας, η τοπική μας Εκκλησία προβαίνει σε διανομή ρούχων σε νεογέννητα παιδιά στα μαιευτήρια και σε μικρά παιδιά στην παιδιατρική κλινική. Τα ρούχα αυτά τα αγοράζουμε επί τόπουΘα ήταν καλύτερα να μας έλθουν από την Ελλάδα πράγματα, αλλά τα ταχυδρομεία δεν λειτουργούν στη χώρα μας για δέματα με τρόφιμα ή ρούχα ή άλλα. Ή θα τα φάνε αν είναι τρόφιμα,  ή θα χαθούν αν είναι π.χ. βιβλία, ή θα τα πάρουν αν είναι χρήματα. Κατά λάθος μπορεί να φτάσουν. Το πιο σίγουρο είναι να έρθουν με DHL (courrier). Όμως οι τιμές είναι απλησίαστες. Δηλαδή τέτοιες τιμές που θα μπορούσε κανείς να αγόραζε πολύ περισσότερα πράγματα εδώ και για πολύ περισσοτέρους συνανθρώπους μας.

Πραγματοποιούμε επισκέψεις σε τραυματίες. Εδώ στην Μπούνια, μέσα στην πόλη, λίγα είναι τα αυτοκίνητα και πολλές είναι η μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα, πολλά παιδιά διασχίζοντας τους δρόμους πεζή, να τραυματίζονται από ταξί μοτοσικλέτας και  να μεταφέρονται σε νοσοκομείο, ενίοτε σε κρίσιμη κατάσταση.



Η Ενορία μας «Άγιος Νικόλαος» επισκέπτεται επίσης τους αδελφούς και τις αδελφές μας που πάσχουν από AIDS και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς της Μπούνιας, σε κρίσιμη και ανίατη κατάσταση. Τους λέμε λίγα λόγια παρηγοριάς, διανέμοντάς τους γάλα και ψωμί. Συγκινητικές είναι οι  επισκέψεις μας  αυτές σε θαλάμους  ασθενών με AIDS.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι δραματική. Επισκεφθήκαμε τελευταίως θάλαμο του Νοσοκομείου που στεγάζει άρρωστους κρατουμένους! Αφού μπήκα μόνος μου πρώτα για να μιλήσω στους άρρωστους κρατούμενους για 5-6 λεπτά, βγήκα έξω για να πω στα παιδιά που με συνόδευαν και είχαν μείνει απ’ έξω, να έλθουν μέσα με ψωμί και γάλα για να τα διανείμουμε γρήγορα, έτσι ώστε να μην μείνουν για πολύ μέσα και κολλήσουν κάποια αρρώστια. Όμως τα 5-6 λεπτά που έμεινα σε αυτό  τον θάλαμο, μου φάνηκαν σαν μια αιωνιότητα μέσα στην κόλαση! Η δυσοσμία της αίθουσας «θεραπείας» τους, που έγινε και τουαλέτα, ήταν ανυπόφορη. Πώς θα θεραπευτούν αυτοί οι άρρωστοι μια μέρα; Με ποιο μηχανισμό, αν δεν αλλάξει τίποτα;   



Πολλοί συνάνθρωποί μας εδώ και ιδίως τα παιδιά αρρωσταίνουν πολύ συχνά από υποσιτισμό, από μαλάρια (ελονοσία, η οποία μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών) και από τυφοειδή πυρετό, λόγω όχι μόνον μη πόσιμου νερού αλλά και λόγω μολυσμένου νερού με το οποίο πλένονται οι άνθρωποί μας εδώ και μπαίνει στο σώμα τους. Επισκεπτόμαστε συχνά την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου, όπου ή πληρώνεις και σε γιατρεύουν ή σε αφήνουν και αργοπεθαίνεις…

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε τον μικρό μας Θεόδωρο, βαπτισμένο Ορθόδοξο παιδάκι. Ήταν μια εβδομάδα άρρωστος με ελονοσία. Τώρα είναι καλύτερα και σύντομα θα φύγει από την παιδιατρική κλινική η οποία βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα έξω από την Μπούνια. Τον επισκεφθήκαμε μετά τη Θεία Λειτουργία και του δώσαμε φαγητό να φάει. Πολλά παιδιά αρρωσταίνουν από ελλείψεις βιταμινών λόγω φτώχειας και πείνας, και δεν έχει αντοχή ο οργανισμός τους.  Και έτσι φεύγουν άδικα από αυτήν την ζωή, αφού τους χτυπήσει μια επιδημική ή ενδημική αρρώστια.

Για περισσότερο από 3-4 χρόνια, μετά τη Θ. Λειτουργία, με τα παιδιά  της Χορωδίας μας  εναλλάξ, πηγαίνουμε και μεταλαμβάνουμε Θεία Κοινωνία σε μια  κυρία που πάσχει από AIDS, η οποία εξομολογήθηκε και ζει εν μετανοία. Σύμφωνα με τους γιατρούς της, θα πρέπει να ήταν ήδη νεκρή εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Μετά την μετάδοση της Θ. Κοινωνίας, φυσικά ο Ιερέας κάνει την κατάλυση  της Θ. Κοινωνίας με απόλυτη πίστη στον Χριστό μας. Προσπαθούμε για τους ασθενείς τέτοιας κατηγορίας, ώστε να μην αισθάνονται απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Οι περισσότεροι που έχουν αυτήν την αρρώστια πεθαίνουν από αυτό: από το στίγμα που τους επιβάλλεται, διότι δεν τους πλησιάζει και δεν τους μιλάει κανείς,  αφού γενικά, θεωρείται αρρώστια ντροπής. Τα παιδιά φοβούνται, όταν πάω μαζί τους, φοβούνται μην τυχόν κολλήσουν (κατά την αντίληψη τους)!!

Πολλές φορές μετά τα γεύματα αγάπης, που παραθέτει η Ενορία μας, συνεχίζουμε το πρόγραμμα φιλανθρωπίας μας. Ένας διανέμει ψωμί σε άπορα παιδιά και άλλος δίνει παυσίπονα σε άρρωστα παιδιά και φροντίζει να πληρώσει  ταξί μοτοσικλέτας  για διευκόλυνση της μεταφοράς τους.

Μην μας αφήστε!

Αρχιμ. Τιμόθεος Ntumba

 

 

ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

 

Μπορείτε να μας στείλετε την βοήθεια σας μέσω του λογαριασμού μας Τραπέζης του Κονγκό ή να σας  δώσουμε κάποιο λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα.

Ο Λογαριασμός μας  στο  Κονγκό είναι:

Όνομα: TIMOTHEE NTUMBA MUSUNGAYI. Χώρα: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αριθμός τραπεζικού μας λογαριασμού: 520000138271793. Το IBAN: 00011150520000138271793. Επωνυμία της τράπεζας: BCDC (EQUITY BANK). Swift (BIC) : BCDCCDKI.

Η  Διεύθυνση της Εκκλησίας: BOULEVARD DE LIBERATION 095/0/. BUNIA (οδός, αριθμός και Πόλη).

 

E-μαιλ: Timotheosntumba@gmail.com

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήστε μαζί μας, να παρακολουθείτε και να βλέπετε την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας στο Facebook με το όνομα Timotheos Ntumba.