Ελληνορωμαϊκά!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Μια απόφαση που πάσχει….

( Φωτο - από τις παλαιές καλές εποχές που όμως θα ξαναέλθουν χάριτι της ΘΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και αν προσέξουμε και εμείς την πνευματική ζωή μας- Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας) 

διαβάζουμε...
Του Αρχιμ. Βενεδίκτου Παπαδοπούλου

από το https://www.romfea.gr/

Η πρόσφατη ΚΥΑ με την οποία επιβάλλονται νέα μέτρα στους Ιερούς Ναούς από 22 Νοεμβρίου 2021 είναι εσφαλμένη και χρήζει άμεσα επανεξέτασης και αναθεώρησης.

Σύμφωνα με αυτήν οι εθελοντές, άμισθοι επίτροποι,τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου δηλαδή σε κάθε Ναό επιφορτίζονται με τον έλεγχο των πιστών κατά την είσοδό τους στους Ιερούς Ναούς για να διαπιστώσουν αν φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί έως τώρα, πράγματι η απόφαση αυτή πάσχει και δεν μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο επειδή οι εθελοντές επίτροποι αδυνατούν να μετατραπούν σε όργανα δημόσιας εξουσίας δηλαδή σε αστυνομικά όργανα και να ελέγχουν τους πιστούς, τα έγγραφά τους και τις ταυτότητές τους αλλά το βασικότερο πρόβλημα έγκειται στο ότι τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου δεν είναι απαραίτητα αργόσχολοι συνταξιούχοι, όπως θέλει να τους παρουσιάσει η επιπόλαιη ΚΥΑ αλλά σε πολλούς Ναούς οι επίτροποι είναι εργαζόμενοι από Δευτέρα έως και Σάββατο.

Αυτό συνεπάγεται ότι αδυνατούν να παρευρίσκονται στους Ναούς τις καθημερινές παρά μόνο την Κυριακή.

Θείες Λειτουργίες όμως τελούνται και στις μνήμες των Αγίων που συμπίπτουν καθημερινές και όχι αποκλειστικά Κυριακές.

Γεννάται λοιπόν εύλογο το ερώτημα, ποιός θα ελέγχει τους πιστούς τις καθημερινές όταν οι επίτροποι θα εργάζονται!

Όπως στην εορτή του Αγίου Ανδρέου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ελευθερίου και ούτω καθεξής.

Πάντως όχι ο Ιερέας ή ο νεωκόρος ή ο ιεροψάλτης, αφού τότε δεν θα μπορεί να τελεστεί καμία ακολουθία.

Εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ΚΥΑ που εξεδόθη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ίσως μόνο τέσσερις ημέρες του μήνα και αυτές με πολλές δυσκολίες και σε συνάρτηση με την αποδοχή ή μη εκ μέρους των εθελοντών επιτρόπων της αντιποίησης της αστυνομικής αρχής... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/46868-mia-apofasi-pou-pasxei