Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ και μας φέρνει " συνοδική χάρη" - για σκέψου;;


 «Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο» (Λκ 12,32). Έρχομαι με στοργή για να σας φέρω την ενθάρρυνση ολόκληρης της Καθολικής Εκκλησίας" Λέει ο ΠΟΝΤΙΦΗΚΑΣ λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του στην Κύπρο και Ελλάδα 

Άλλα πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνουν και οι φράσεις που σκιαγραφεί στο μήνυμα του:

 "Υπάρχει «μια συνοδική χάρη», μια αποστολική αδελφοσύνη που λαχταρώ και με μεγάλο σεβασμό: είναι η επίσκεψη σε εσάς, αγαπητοί Μακαριώτατοι Χρυσόστομε και Ιερώνυμε, Προϊστάμενοι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών."  

Κατά τα άλλα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε τις προάλλες ότι η επίσκεψη του Ποντίφικα  στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής θα είναι εντελώς εθιμοτυπική. Όμως εδώ βλέπουμε " έρωτες";  Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αλλά ας πάμε στο μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου


" Ο Ποντίφικας επισημαίνει ότι συναντώντας τους αδελφούς και αδελφές σε Κύπρο και Ελλάδα θα ξεδιψάσει στις πηγές της αδελφοσύνης, που είναι τόσο πολύτιμες τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε ένα παγκόσμιο συνοδικό ταξίδι.

"Υπάρχει «μια συνοδική χάρη», μια αποστολική αδελφοσύνη που λαχταρώ και με μεγάλο σεβασμό: είναι η επίσκεψη σε εσάς, αγαπητοί Μακαριώτατοι Χρυσόστομε και Ιερώνυμε, Προϊστάμενοι των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Ως αδελφός στην πίστη, θα έχω τη χάρη να με δεχτείτε και να σας συναντήσω στο όνομα του Κυρίου της Ειρήνης. 

Και έρχομαι σε εσάς, αγαπητοί Καθολικοί αδελφοί και αδελφές, μαζεμένοι σε αυτές τις χώρες σε μικρά κοπάδια, αγαπημένα τόσο τρυφερά από τον Πατέρα και στα οποία ο Ιησούς, ο Καλός Ποιμένας, επαναλαμβάνει:

 «Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο» (Λκ 12,32). Έρχομαι με στοργή για να σας φέρω την ενθάρρυνση ολόκληρης της Καθολικής Εκκλησίας", αναφέρει.

Ο Πάπας, στο μήνυμά του, λέει ότι η επικείμενη επίσκεψη θα του δώσει την ευκαιρία να πιει επίσης από τις αρχαίες πηγές της Ευρώπης: την Κύπρο, το παρακλάδι των Αγίων Τόπων στην ήπειρο, την Ελλάδα, τη πατρίδα του κλασικού πολιτισμού.

"Αλλά ακόμη και σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που φιλοξένησε τη διάδοση του Ευαγγελίου και την ανάπτυξη μεγάλων πολιτισμών. Η mare nostrum, η θάλασσα μας, που συνδέει τόσες πολλές χώρες, μας παροτρύνει να πλεύσουμε μαζί και να μην χωρίσουμε ακολουθώντας χωριστούς δρόμους, ειδικά αυτή τη στιγμή που η καταπολέμηση της πανδημίας εξακολουθεί να απαιτεί κοινή δέσμευση και η κλιματική κρίση επίκειται σε μεγάλο βαθμό πάνω από όλους μας", αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Πάπα, η θάλασσα, που αγκαλιάζει πολλούς λαούς, μας θυμίζει με τα ανοιχτά λιμάνια της ότι οι πηγές της συμβίωσης βρίσκονται στην αμοιβαία αποδοχή.

"Ακόμη και τώρα νιώθω ευπρόσδεκτος από τη στοργή σας και ευχαριστώ όσους προετοίμαζαν την επίσκεψή μου εδώ και καιρό. Σκέφτομαι όμως και αυτούς που τα τελευταία χρόνια και ακόμη και σήμερα, φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αποβιβάζονται στις ακτές της ηπείρου ή αλλού, και δεν βρίσκουν φιλοξενία, αλλά εχθρότητα, ακόμη και εκμετάλλευση. Είναι οι αδελφοί και οι αδελφές μας. Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα! Σήμερα η «θάλασσα μας», η Μεσόγειος, είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπότητας, θα πάω ξανά στη Λέσβο, με την πεποίθηση ότι οι πηγές της κοινής ζωής θα ανθίσουν ξανά μόνο μέσα στην αδελφοσύνη και την ολοκλήρωση: μαζί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και  με αυτήν την ελπίδα έρχομαι σε σας", αναφέρει.

Καταλήγει λέγοντας ότι με αυτά τα συναισθήματα λαχταρά διακαώς να συναντήσει όλους, όχι μόνο τους  Καθολικούς, αλλά όλους και επικαλείται την ευλογία του Υψίστου, φέρνοντας ακόμη και τώρα μπροστά Του τα πρόσωπά των αδελφών και τις προσδοκίες τους, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους."  ΠΗΓΗ https://www.brief.com.cy/politiki/minyma-toy-papa-fragkiskoy-gia-tin-episkepsi-toy-stin-kypro