Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ στο δωμάτιο που κοιμήθηκε Οσιακά ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ και λόγος του «Περί σχίσματος» (φώτο)


 

( επαναδημοσίευση βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2020/09/blog-post_11.html ) 
 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 

 

Πριν την πανδημία Φίλος καλός  μας έστειλε ευλογίες από το πρωινό επισκεπτήριο στο θάλαμο του Αρεταίειου Νοσοκομείου των Αθηνών και από το δωμάτιο που κοιμήθηκε ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ το σούρουπο της Κυριακής της 8- 11- 1920.

Τώρα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να επισκεφτεί αυτόν τον χώρο λόγω των νέων συνθηκών ασφαλείας στα νοσοκομεία.

Τον ευχαριστούμε και τις μοιραζόμαστε μαζί σας προς Δόξα του Άγιου Θεού.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ εκτός από τα σημεία της μυροβλυσίας και της θαυματουργίας του κατά την στιγμή της οσιακής κοιμήσεως του και μετά  μας άφησε και ανεξίτηλα σημεία ιστορικής εκκλησιαστικής επίγνωσης στους χαλεπούς καιρούς μας μέσω των γραπτών του κειμένων καθότι πολυγραφότατος εν ΑΓΙΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.
Τον ίδιο τον ΑΓΙΟ τον απασχολούσε αυτό που ξεκίνησε επι των ημερών του δηλ. τα πάρε – δώσε των εκκλησιαστικών παραγόντων της εποχής του με την Δύση.
Έτσι αποφάσισε να αποτυπώσει τις ιστορικές  γνώσεις του πάνω στο ζήτημα αυτό και εξέδωσε εν ζωή το μεγαλειώδες έργο « ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ».  
Τα πενιχρά εισοδήματα του ΑΓΙΟΥ δεν του επέτρεπαν την έκδοση αυτή του έργου και θεαρέστως συνέδραμαν προς τον σκοπό αυτό οι πνευματικοί αδελφοί του Δανιηλαίοι από το την ομώνυμη αδελφότητα του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
Το έργο αυτό επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ τον Δεκέμβριο του 1998 ακριβώς με την ίδια γραμματοσειρά δίχως να αλλοιωθεί το παραμικρό.
Σε αυτό το έργο διαβάσαμε το 1998  πολλά ιστορικά – εκκλησιαστικά παράδοξα τα οποία θεμελιώνουν την πλάνη του Παπικού πρωτείου και άλλα πολλά .
Εν συντομία ο ΑΓΙΟΣ θέτει το ζήτημα των ψευδοκλημεντίων κειμένων πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι δυτικοί . Μας κάνει εντύπωση ότι ο ΑΓΙΟΣ αμφισβητεί ακόμα και την παρουσία του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΈΤΡΟΥ στην Ρώμη, κατά πόσο μάλλον την δράση του και το μαρτύριο του εκεί (κατά τον ΑΓΙΟ μαρτύρησε σε πολίχνη ονόματι Ρώμη παρακείμενη  της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου).
 Επίσης ο  ΑΓΙΟΣ  ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ομιλεί για την Αποστολική διαδρομή του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ μέχρι την σημερινή Ισπανία, αφήνοντας αιχμές ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί το μαρτύριο του στην Ρώμη.
Αυτά καταλάβαμε και αναρωτηθήκαμε τι συμβαίνει τελικά και πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε που αλλοιώνουν την εκκλησιαστική ιστορία μας.
Ακολουθούν οι ευλογίες οι σημερινές.

  Φώτο 2



Φωτο 3

Φωτο 4

Βοήθεια μας ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας