Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΑ να προσγειωθούμε ή να γειωθούμε.

 


Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Ι.Μάζης γράφει για τα συν τα πλην και τη “δημιουργική ασάφεια”


Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

1) Γενικώς, τα άρθρα 1 και 2, με Διασταλτική ερμηνεία δύνανται να καλύψουν την περίπτωση της Τουρκίας.

2) Η φράση (άρθρο 1) «εντός του πλαισίου των αμοιβαίων δεσμεύσεων ασφαλείας» … και «για την πλήρη εφαρμογή τους» δημιουργεί προβληματισμό για την περίπτωση της Τουρκίας.
3) Η ακολουθούσα φράση «δημιουργεί και για τα δύο κράτη συμφέροντα ασφαλείας που συνδέονται στενά μεταξύ τους…αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 2» δημιουργεί δυνατότητες αντιμετώπισης της Τουρκίας εντός πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Συμπερασματικώς,
1) Μπορούμε να πούμε για μια υπαρκτή «δημιουργική ασάφεια» η οποία χαρακτηρίζει μεν όλες τις διπλωματικές Συμφωνίες και Συνθήκες (εδώ πρόκειται για συμφωνία) αλλά θέλει προσοχή και (κοινή άτυπη) συναπόφαση πριν την εφαρμογή της.
2) Απαιτείται λοιπόν επί της ουσίας, ισχυρό ουσιαστικό κοινό συμφέρον και αυστηρά τηρουμένη αμοιβαιότητα από πλευράς Ελλάδος στα αντίστοιχα γαλλικά συμφέροντα (πχ Σαχέλ) ώστε να απολαύσει η Ελλάς την αναμενόμενη γαλλική στρατιωτική συνδρομή όταν την χρειασθεί έναντι της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/ellinogalliki-symfonia-o-i-mazis-grafei-gia-ta-syn-ta-plin-kai-i-quot-dimioyrgiki-asafeia-quot/