Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ;


Παλαιότερα έπαιζαν παιχνίδια , τώρα όμως οι λαοί έγιναν παιχνίδι αυτών που παίζουν. Αν και στο τέλος βρίσκουν λύση τυπώνοντας χαρτί , εντούτοις τα ποσά δείχνουν πάνω σε τι επίπλαστο υπόβαθρο , στηρίζονται.
" η Αμερική που ταίσε τον κόσμο στο τέλος θα φτωχύνει" λόγοι ρώσου αγίου σταρετσ Αριστοκλή.- Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας


" Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν την ιστορικά άνευ προηγουμένου προοπτική αθέτησης χρέους δεκάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου. 

από το https://sputniknews.com/2021 

«Θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και εκατομμύρια οικογένειες και εργαζόμενους των οποίων η οικονομική ασφάλεια θα κινδύνευε από καθυστέρηση στις πληρωμές», δήλωσε η  η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen σε ακρόαση στην Ουάσινγκτον.

Ο Perry Adair, σύμβουλος της Becker Avokatët, μια ομοσπονδιακή εταιρεία λόμπι, απηχεί τις ανησυχίες του Yellen, λέγοντας στο Cnet ότι «διεθνώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπονομεύσουν για πρώτη φορά την πλήρη πίστη και την πίστωση του δικού τους νομίσματος», προκαλώντας «πλήγμα» για τη θέση μας στον κόσμο και ένα όφελος για τους αντιπάλους μας όπως η Κίνα που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή ».

Ο Moody's υπολογίζει ότι έως και έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαθούν, ενώ θα εξαλειφθεί το 1/3 της αξίας του χρηματιστηρίου - και το ισοδύναμο περίπου 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον πλούτο των νοικοκυριών.

Μια χρεοκοπία σχεδόν σίγουρα θα ωθήσει τους Moody's, Fitch και άλλους οργανισμούς αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, καθιστώντας πιο ακριβό για τις ΗΠΑ να δανειστούν νέα μετρητά στο εξωτερικό ή να εξυπηρετήσουν τα χρέη που ήδη έχουν.

Παγκόσμια κρίση;

Για τις οικονομίες που κατέχουν μεγάλα ποσά χρέους των ΗΠΑ, μια κρίση πληρωμής χρέους στις ΗΠΑ θα προκαλούσε αύξηση και των επιτοκίων αυτών των χωρών. Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, κατέχει πάνω από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά θησαυροφυλάκια, που ισοδυναμεί με πάνω από το 20 % του ΑΕΠ της ασιατικής χώρας. Η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία κατέχουν θησαυροφυλάκιο μεταξύ 323 δισεκατομμυρίων και 1+ τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οποιαδήποτε μόλυνση που προκαλείται από κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να εξαπλωθεί γρήγορα και σε αυτές τις χώρες.
Μια οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ που προκαλείται από αθέτηση, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν παγώματος στις πιστωτικές αγορές, απώλειες θέσεων εργασίας και πλήγμα στο ΑΕΠ θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία σε οποιοδήποτε σενάριο, δεδομένης της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας των ΗΠΑ και των διασυνδέσεων της αγοράς που σφυρηλατήθηκαν χάρη στην παγκοσμιοποίηση." ΛΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΝΩΦ 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο https://sputniknews.com/20210929/debtpocalypse-now-heres-what-will-happen-if-us-defaults-on-its-mountain-of-debt-1089521854.html