Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

τα 200χρόνια από το 21 βγάζουν σύγκρουση μεγατόνων Εκκλησίας - Πολιτείας. Το ποτήρι των σχέσεων ξεχείλισε.

 


φώτο (Ιερός Ναός ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ στα Σπάτα)  

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η απουσία του αρχιεπισκόπου  κ.κ Ιερώνυμου από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τα 200χρόνια τιμής από την ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ δίχως να υπάρχουν ουσιαστικοί ιατρικοί  λόγοι ή άλλοι προφανείς λόγοι.

Η εξαφάνιση μνείας της ταύτισης της Θρησκευτικής επετείου του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ από τα δρώμενα των εκδηλώσεων.

Και άλλα πολλά που τις επόμενες μέρες μπορεί να  έρθουν στο προσκήνιο από το παρασκήνιο, ίσως να ήταν και οι αιτίες- αφορμές κάποιας εκτόνωσης  συμπεριφορών που είδαμε τον πρωθυπουργό με τον μακαριότατο να συζητούν την επόμενη μέρα  της 25ηςΜαρτίου ( στον πλαίσιο των συναντήσεων τους για την πορεία της πανδημίας- αν θέλουμε το πιστεύουμε ) 

Η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων της ΝΔ κυρίως θρησκευόμενων πιστών   έχει μετακινηθεί δραματικά από  το κυβερνών κόμμα σε άγνωστα μονοπάτια μελλοντικών επιλογών. Αυτό προκαλεί ανησυχία γιατί πολλοί απαγκιστρώνονται. 

Μαζί  και το χριστεπώνυμο ποίμνιο της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας εξαντλήθηκε με τις παλινωδίες και τις υπαναχωρήσεις.

Η παρέλαση τελικά δεν προκάλεσε ανάταση του Εθνικού φρονήματος, αλλά φαίνεται να  καταβαράθρωσε τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στα Εθνικά μας ανοικτά ζητήματα ( σε λίγο οικονομικά - κοινωνικά και υγειονομικά )  δεν χωρεί ούτε η υποκρισία , ούτε ο φαρισαισμός, αλλά η ειλικρίνεια.

Τις προκλήσεις ( και μάλιστα κατεξοχήν πειρασμικές  που δεχόμαστε και θα δεχτούμε ) δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με χρωματικό φόντο την επιβαλλόμενη και μεθοδευμένη αθεία, αλλά με όλα εκείνα τα γνήσια ιστορικά και πνευματικά  στοιχεία που δεν τολμήσαμε να αναδείξουμε στην μοναδική αυτή ευκαιρία της μνήμης των 200 ετών από το ηρωικό και άγιο 21.

Τέτοιες εξελίξεις φέρνουν στον νου μας φράσεις που ακούσαμε πριν πενταετία από πνευματικούς πατέρες , τις αναφέραμε τότε  αλλά δεν μπορούσαμε εκείνη την περίοδο  να τις ψηλαφήσουμε, έλεγαν λοιπόν αυτές : 

" παιδί μου την μόνη μάνα που θα φοβηθούν είναι η ΜΑΝΑ η ΕΚΚΛΗΣΙΑ" 

και συμπλήρωσαν  " ΕΚΚΛΗΣΙΑ είναι το όλον των προσευχών που σηκώνονται και μετακινούν την πορεία του Έθνους " 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας