Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

τι ωραία πράγματα !! μαζί με τον Άγιο Γέροντα Πορφύριο να γιορτάζει και η ΠΑΝΑΓΊΑ η Γερόντισσα

Χθες  το βράδυ στην Αγρυπνία του Αγίου Πορφυρίου λες και ζούσαμε σε Πασχάλιο Περίοδο , μια οικογένεια έφερε και αντίγραφο της Παναγίας της Γερόντισσας , οικογενειακό κειμήλιο  της και έτσι μάθαμε την συνταύτιση των δύο αυτών εορτών ... Βοήθεια μας αδελφοί.
Η Κωνσταντινούπολη με τα περίτεχνα ψηφιδωτά της που τώρα διώχνουν από πάνω τους, τους τουρκικούς γύψους βλ. τι γίνεται στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πέφτουν στα κεφάλια  βλ https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/11/blog-post_607.html?m=1

η Πόλη των Πόλεων λοιπόν έφτιαξε το Άγιο Όρος και σήμερα το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ που διατηρεί την Ρωμιοσύνη ετοιμάζεται να φτιάξει τον ανθρώπινο πολιτισμό, που αλλού, αλλά στην Κωνσταντινούπολη.
Να ένα παράδειγμα ...η Εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας είναι Αντίγραφο της Ψηφιδωτής Εικόνας Της Παναγίας Γοργοεπηκόου , που βρισκόταν στην Μονή Παντοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Διαβάζουμε για να τιμήσουμε και να φρεσκάρουμε τις γνώσεις...

Σύναξη Της Υπεραγίας Θεοτόκου Της Γεροντίσσης.

Η Θαυματουργός Εικόνα Της Παναγίας    
Της Γερόντισσας Βρίσκεται στην Ιερά  
 Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους , είναι Εφέστια Εικόνα του Μοναστηρίου , είναι Αντίγραφο της Ψηφιδωτής Εικόνας Της Παναγίας Γοργοεπηκόου , που βρισκόταν στην Μονή Παντοκράτορος της Κωνσταντινουπόλεως.

 Η Μορφή Της είναι Γλυκύτατη ,Ευχάριστη , Γεμάτη Έλεος , αφήνονταςστον Προσκυνητή Αισθήματα Χαράς ευφροσύνης , Αγαλλιάσεως 
ελπίδας Παρηγοριάς ευσπλαχνίας δείχνοντας ότι Προστρέχει στην ανάγκη των Τέκνων Της.

Το Πρώτο Θαύμα Της Εικόνας      
αναφέρεται στους χρόνους της    
 Βασιλείας Του Αλέξιου Α' Του Κομνηνού , όταν άρχισε να κτίζει το αρχικό Μονύδριο 500 μέτρα μακριά από τα σημερινά κτίρια της Μονής πάνω σε ύψωμα οι εργάτες έκτιζαν , το βράδυ η Εικόνα Της Παναγίας μαζί με τα εργαλεία των οικοδόμων έφευγαν Αοράτως , 
το πρωί τα αναζητούσαν τα έβρισκαν στο σημείο όπου είναι σήμερα κτισμένη η Μονή , έγινε πολλές φορές ,τότε κατάλαβαν ότι ήταν Θέλημα Της Παναγίας το Μοναστήρι να κτιστεί στον Τόπο που Η Ίδια είχε Επιλέξει Την Προσωνυμία Γερόντισσα Την απέκτησε μετά από ένα καθοριστικό Θαύμα της Θεοτόκου.

Η Αρχική Της Θέση ήταν μέσα στο Ιερό Βήμα , πίσω από Την Αγία Τράπεζα , την εποχή εκείνη ζούσε Ενάρετος όμως μεγάλος στην ηλικία ,ετοιμοθάνατος λόγω ασθένειας Ηγούμενος γνώρισε το τέλος του κατά ΘείαΑποκάλυψη ήθελε να Κοινωνήσει Τα Άχραντα Μυστήρια Του Κυρίου μας , παρακάλεσε τον Ιερομόναχο Εφήμερο που Ιερουργούσε να συντομεύσει Την Θεία Λειτουργία , δεν υπάκουσε στην επιθυμία του Ηγούμενου και συνέχισε να Λειτουργεί.

Επενέβη η Ίδια Η Παναγία , ακούστηκε   
από Την Εικόνα η Φωνή Της που τον διέταξε με αυστηρότητα να ολοκληρώσει την Θεία Λειτουργία , να προλάβει να μεταλάβει ο  
 Γέροντας , μόλις κοινώνησε κοιμήθηκε , έτσι έδωσαν στην Εικόνα Της Την Προσωνυμία Γερόντισσα , λόγω της στενής Της σχέσης με τον Γέροντα.

Τοποθετήθηκε έξω από Το Ιερό Βήμα στην αριστερή πλευρά του Κυρίως Ναού , όπου Βρίσκεται μέχρι σήμερα , η Εικόνα Ανακαινίστηκε επενδύθηκε με Αργυρό Κάλυμμα Υψηλής Τέχνης , κατασκευασμένο μετά από Εκφρασμένη Επιθυμία της Ίδιας Της Θεοτόκου με έξοδα Κωνσταντινουπολίτισσας Αρχόντισσας.

Το πιθάρι που απεικονίζεται επάνω στο Κάλυμμα έγινε προς Ανάμνηση Θαύματος Της Παναγίας τον 17ο αιώνα μ.Χ. στο Μοναστήρι δεν υπήρχε καθόλου λάδι , η έλλειψη των αναγκαίων ήταν μεγάλη ώστε οι Πατέρες εγκατέλειπαν την Μονή αναζητώντας τα απαραίτητα για την ζωή , ο Ηγούμενος τους προέτρεπε να πιστεύουν και να ελπίζουν στην Γερόντισσα , όπως προσευχόταν εκείνος και είχε Την Ελπίδα σε Αυτήν.

Η Παναγία μας δεν διέψευσε τις προσδοκίες του , οι Πατέρες είδαν να ξεχειλίζει λάδι από την είσοδο της αποθήκης, όπου φυλάσσονται τα άδεια πιθάρια, αντιλήφθηκαν Την επέμβαση Της Παναγίας , γέμισαν όλα τα άδεια δοχεία που βρίσκονταν στο Μοναστήρι από τότε μέχρι και σήμερα το λάδι δεν έχει λείψει ποτέ από το Μοναστήρι Της.

Σε επιδρομή Σαρακηνών στην Μονή, ένας προσπάθησε να σχίσει Την Εικόνα σε κομμάτια για να ανάψει με αυτά το τσιμπούκι του έχασε αμέσως την όραση του , οι σύντροφοι του πέταξαν την Εικόνα σε    
πηγάδι , ο τυφλός ιερόσυλος παιδεύτηκε τόσο κατά την ώρα του θανάτου του , είπε στους δικούς του ότι μετά τον θάνατο του , να πάνε στο Άγιον Όρος , να βγάλουν την Εικόνα από το πηγάδι.

Η Παναγία Γερόντισσα βοήθειά μας!!!
Πηγή Ιωάννης Τζήμας ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ