Ελληνορωμαϊκά!

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

για Χριστούγεννα ή για την έκτακτη κατάσταση όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά για το Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα ;

Διαβάζουμε:
"Το νεότερο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford», αναμένεται να δέσει το πρωί της Τρίτης (26/12) στον προβλήτα Κ-14 στη βάση της Σούδας, στα Χανιά.

Το γιγαντιαίο πλοίο, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, έχει πλήρωμα 6.000 ατόμων και αναμένεται να παραμείνει στα Χανιά μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ το πλήρωμα θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την πόλη τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.
Οπως αναφέρει το zarpanews.gr, το αεροπλανοφόρο είναι το πρώτο της κλάσης του, φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και μια σειρά άλλων καινοτομιών. Κόστισε 13 δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων."
Πληροφορίες από το https://www.iefimerida.gr/
"Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Μεσόγειος μοιάζει... με μπανιέρα που αδειάζει από εμπορικά πλοία
Δεν περνάνε πλοία λόγω των επιθέσεων των Χούτι από το Σουέζ, ενώ αρχίζουν να μην έρχονται και από το Γιβραλτάρ - Ακριβότερο ως και $1 εκατ. το νέο δρομολόγιο από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας - Πώς αντιδρούν εφοπλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες" πληροφορίες από https://www.protothema.gr/
Περισσότερα στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ 
Σχετικά με την νέα έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή μας στην αρθρογραφία μας βλ.https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_708.html?m=1
Μας ετοιμάζουν μεγάλα πανηγύρια τις επόμενες μέρες ...
Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα στο εξωτερικό προαναγγέλλουν πολεμική εκστρατεία κατά της Υεμένης και ταυτόχρονα ομιλούν για αύξηση των τιμών σε πολλά αγαθά που μεταφέρονται εκεί δια της θαλασσίας οδού
 
Το σενάριο όμως αυτό έχει πέραν των παγκόσμιων οικονομικών επιπτώσεων και άλλες σοβαρότατες παράπλευρες συνέπειες. 
Όπως ..
1) το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ όσο θα διαρκούν οι επιχειρήσεις αυτές.  
2) απώλεια κρίσιμων εσόδων από τα ναύλα διέλευσης που προσπορίζει η Αίγυπτος που ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με άγνωστες κοινωνικές εντάσεις.
3) η παρουσία της αμερικανικής αρμάδας εκεί θα κινητοποιήσει το Ιράν που υποστηρίζει με πυραύλους τους Χούτι. 
4) το Ιράν βλέπει ότι πιάνει σειρά προτεραιότητας για να το επιτεθούν, καθότι θεωρείται και ο ηθικός αυτουργός .
5) σφοδρή ανησυχία στην Μόσχα που θα βλέπει την πολεμική αρμάδα των Δυτικών να γεμίζει την διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα, ουσιαστικά να έχει καταλάβει ένα παγκόσμιο κρίσιμο κανάλι προς τον Ινδικό Ωκεανό.
Νέοι μπελάδες στην Ρωσία που πρέπει σε μικρό διάστημα να αναθεωρήσει σχεδιασμούς στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπίσει την νέα πρόκληση.
6) η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης φεύγει από το Ουκρανικό και την Παλαιστίνη και πάει στα γεωστρατηγικά στενά της Υεμένης που στην απέναντι πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου σχετίζονται με τα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ του Ορμούζ του Περσικού κόλπου.
7) πόσο θα κρατήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;
πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων;
Όλα και όλοι είναι ανοικτά στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται.
Συμπέρασμα ...
Με το ζόρι και με κάθε βιασύνη κατεβάζουν τον Ρώσο στην Μέση Ανατολή .
Προηγείται η μάχη του Αρχιπελάγους Αιγαίου και το Ιράν;
Μια είδηση της τελευταίας στιγμής που μας αφορά ..η Αλβανία εντάσσει στον στρατό της τα UAV που της έκανε δώρο ο σουλτάνος .
Δηλ . η Τουρκία θα έχει οπτική εικόνα από τα βόρεια σύνορα μας και την ίδια στιγμή ο φίλος του Ερντογάν Ράμα είναι ανυποχώρητος στο θέμα του Έλληνος δημάρχου της Χειμάρρας ( αφού έχει τις πλάτες του Σουλτάνου γιατί να μην είναι;)
Αυτά εν ολίγοις ..οψόμεθα εις Φιλίππους.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς 
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας