Ελληνορωμαϊκά!

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

από τα Στενά του Βοσπόρου στα Στενά της Ερυθράς και του Περσικού κόλπου και η θαλάσσια κατεβασιά στον Ινδικό ταράζει την Παγκόσμια οικονομία

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα - Οι ναυτιλιακές ακυρώνουν δρομολόγια και ο Houthis διαπραγματεύονται μέσω Ομάν

Το κίνημα των Houthi της Υεμένης που είναι υπό την επιρροή του Ιράν έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν με «διεθνή μέρη» σχετικά με τις επιχειρήσεις του στην Ερυθρά Θάλασσα και Ττην Αραβική Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος τους το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία από την ομάδα πολιτοφυλακής.

Όπως αναφέρει η Washington Post που παρουσιάζει χάρτες της περιοχής η Ερυθρά Θάλασσα ορίζεται από δύο στενά υδάτινα περάσματα:
Στα βόρεια, τη διώρυγα του Σουέζ, μια αιγυπτιακή υδάτινη οδό, και στα νότια, το στενό al-Mandab.
Το στενό έχει πλάτος μόλις 20 μίλια και συνορεύει με το Τζιμπουτί και την Ερυθραία στα δυτικά και την Υεμένη στα ανατολικά.
Η Υεμένη είναι καθ’ όλα έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση των ΗΠΑ, του Ισραήλ ή άλλης χώρας της Δύσης, υποστήριξε από την πλευρά του απαντώντας ο Ali Al Kakhum, μέλος του πολιτικού γραφείου των Hοuthi .
«Οι Hοuthi δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για το Παλαιστινιακό, ανεξαρτήτως των αμερικανικών, ισραηλινών ή άλλων δυτικών απειλών», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Προειδοποίησε μάλιστα για «ολέθριες συνέπειες» σε μια τέτοια περίπτωση.
Περισσότερα στο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ